Iran otpečatio nuklearni centar

Međunarodna agencija za atomsku energiju potvrdila da je pod nadzorom njenih inspektora u Iranu otpečaćen nuklarni centar.

Izvor: FoNet, Beta

Utorak, 10.01.2006.

13:20

Default images

IAEA je potvrdio da je otpečaćen centar za nuklearna istraživanja u Natanzu, javile su agencije. Portparolka IAEA Melisa Fleming je rekla da je IAEA u stalnom kontaktu sa svojim inspektorima i da će informacije koje dobije od njih proslediti kasnije danas savetu guvernera, izvršnom telu agencije.

Zamenik direktora Iranske organizacije za atomsku energiju Muhamed Saidi rekao je danas na konferenciji za novinare da je IAEA sinoć dozvolila uklanjanje pečata. On je naveo da su danas uklonjeni pečati samo na postrojenjima za istraživanje koja su ponovo počela da rade i naglasio da Iran nije obnovio proizvodnju nuklearnog goriva.

Osude

Evropska unija saopštava da je Iran obnavljanjem istraživanja o nuklearnom gorivu prekršio sporazum sa zemljama Unije o obustavljanju osetljivih nukelarnih aktivnosti. "To se smatra kršenjem Pariskog sporazuma, te aktivnosti su jasno povezane sa obogaćivanjem uranijuma", rekla je portparolka predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Kristina Gajak. "To je u velikoj meri korak u pogrešnom pravcu, EU je izuzetno zabrinuta, a u Briselu su u toku konsultacije", rekla je ona.

Britanija je danas osudila odluku Irana da obnovi istraživački rad na nuklearnom gorivu i upozorila da je nastavak pregovora sa EU doveden u pitanje, a predsednik Francuske Žak Širak je rekao da Iran i Severna Koreja moraju da poštuje međunarodne obaveze u vezi s nuklearnim programom i upozorio te zemlje da će počiniti veliku grešku ako ne prihvate ruku koja ima se pruža.
Rusija je pozvala Iran da se pridržava obaveza u vezi s nuklearnim programom i navela da je zabrinuta zbog odluke Teherana.

Sankcije i vojna intervencija?

Bela kuća je saopštila da ukoliko Iran nastavi rad na svom nuklearnom programu, međunarodna zajednica neće imati izbora i proslediće pitanje Teherana Savetu bezbednosti UN. "Ako režim u Iranu nastavi sadašnjim tokom i ne ispuni svoje međunarodne obaveze, neće postojati drugi izbor osim da se stvar prosledi Savetu bezbednosti", rekao je portparol Bele kuće Skot Meklilan.

Ukoliko Savet bezbednosti UN preuzme stvar u svoje ruke, mogao bi da nametne ekonomske sankcije Iranu. U međuvremenu, britanski ministar spoljnih poslova Džek Stro izjavio je u Londonu da ne očekuje da će doći do vojne akcije protiv Irana zbog ponovnog pokretanja nuklearnog programa.

"Vojna akcija nije u našem planu. Mislim da nije ni u planu drugih", rekao je Stro parlamentu. Ovo pitanje mora biti rešeno diplomatskim putem i drugim nenasilnim merama i to nam je trenutno u planu", objasnio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: