Kosovo bez mreže 063

Na teritoriji centralnog Kosova juče je isključena Mobtelova mreža 063 mobilne telefonije.

Izvor: B92

Utorak, 10.01.2006.

11:01

Default images

Srbi sa Kosova, koji su tu mrežu najviše koristili za komunikaciju po pokrajini kao i sa Srbijom, ne razumeju zašto je međuranodna administracija baš sada krenula da se, kako je obrazloženo, obračuna sa "ilegalnim operaterima". Iako građani Kosova ukidanje mreže 063 doživaljavaju kao egzistencijalni problem, lideri SNV Severnog Kosova smatraju da je to dobar potez, jer se time pre svega prestaje sa finansiranje albanskih nacionalista.

Predsednik SNV-a severnog Kosova Milan Ivanović kazao je da je ukidanje mreže 063 na Kosovu očekivano i da je usledilo kao rezultat dogovora "Bogoljuba Karića i Ekrema Luke". On smatra da to nije tako veliki problem jer se može nadomestiti mrežom 064 Telekoma Srbije, i podseća da je taj operater uložio 15 miliona evra u fiksnu i mobilnu telefoniju na centralnom delu Kosova i u Sirinićkoj župi.

Međutim, član beogradskog tima za pregovore o statusu Kosova Goran Bogdanović apeluje na UNMIK da preispita odluku o gašenju predajnika. On poziva i zvanični Beograd da uradi sve da mreža 063 proradi, jer je to jedini oblik komunikacije za oko 40.000 Srba sa centralnog Kosova: "Gro stanovništva koji žive na prostoru Kosova i Metohije koriste upravo 063 mrežu jer to je jedina mreža mobilne telefonije koja je od 1999. pa nadalje postojala na ovom prostoru. Nije naravno naveden razlog zbog čega je došlo do isključenja, ali ima se u vidu činjenica da je Beriša koji je zadužen za radio-difuziju ovde na prosotru Kosmeta izjavio da se predajnici koje koristi 063 mreža biti isključeni zato što ne postoji licenca 063 mreže za rad na Kosovu i Metohiji."

Advokat Bogoljuba Karića Slobodan Šoškić tvrdi da ne postoji ni jedna odluka zvaničnog državnog organa u Srbiji ni na Kosovu da se zabrani rad mreže 063 u pokrajini. On smatra da gašenje predajnika predstavlja dil vlade Srbije i UNMIK-a: "Sad su iskorisitili ono što im je učinila naša vlada, prosto im je izašla u susret i oslobodila tržište prisustva Mobtel mreže 063, i stvorila uslove jer tamo deluju određene interesne grupe, u ekonomskom i privrednom smislu, koje žele da taj prostori ispune u nedostatku Mobtelove mreže nekim svojim operaterima."

Jedan od lidera kosovskih Srba Oliver Ivanović kaže da će od šefa UNMIK-a Sorena Jesena Petersena tražiti da ne ukida predajnike Mobtela na severnom Kosovu. "Nadam se da ćemo uspeti da se dogovorimo da nam ne ugase predajnike jer bismo tada svi ostali bez telefona. Ako bi se to desilo, u funkciji više ne bi bio nijedan oblik telefonskog saobraćaja pošto nam fiksni telefoni odavno ne rade kako treba", rekao je Ivanović za Građanski list.

Predsednik Regulatornog komunikacionalnog tela Kosova Anton Beriša izjavio je da se akcija isključivanja nelegalnih operatera mobilne telefonije slučajno poklapa sa odlukom Vlade Srbije da oduzme licencu za rad Mobtelu. "Odluka je doneta pre nedelju dana, a sve antene koje nemaju odobrenje naše institucije biće zabranjene, plombirane ili rekonstruisane", rekao je Beriša za Radio Dojče vele.

Pored Mobtela, na Kosovu rade i Telekom Srbija, Promonte, Kiz Makedonija i NS iz Albanije. Svi oni koriste frekvencije jedinog legitimnog provajdera na Kosovu, Valja 900, koji koristi pozivni broj Kneževine Monako i jedan je od najskupljih operatera u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: