Štrajk EPS: Sutra nacrt sporazuma?

Sindikati Elektroprivrede Srbije, Elektromreže i Podzemne eksploatacije sutra nastavljaju štrajk upozorenja od 9 do 10 sati.

Izvor: B92

Utorak, 10.01.2006.

10:38

Default images

Kako je agenciji Beta kazala portparpolka sindikata EPS-a Đina Trišović, današnji pregovori sindikata sa predstavnicima Vlade Srdije su završeni, ali će nacrt sporazuma kojim će biti regulisano vraćanje duga radnicima biti napravljen tek sutra. Ona je kazala da bi prema tom sporazumu, najveći deo zarada najverovatnije radnicima trebalo da bude isplaćen odmah.

Trišovićeva je naglasila da će radnici EPS-a, bez obzira na današnji dogovor sa predstavnicima vlade, i naredna dva dana održavati jednosatne štrajkove upozorenja, pooštujući minimum procesa rada.

Prethodno je predstavnik Sindikata Miroslav Veličković rekao da je štrajk pokrenut zbog nesprovođenja sporazuma o platama, potpisanog sa Vladom Srbije. "Reč je o sporazumima za 2004 i 2005. Ostala su neka dugovanja, a naš je stav da te sporazume moramo poštovati i raščistiti situaciju u vezi s njima da bismo se dogovarali o zaradama u 2006.", kaže Veličković.

"Morali smo da pristupimo takvom vidu pritiska. U oktobru smo pokrenuli postupak za početak pregovora na tu temu, pregovori su prekinuti na zahtev Vlade, dobijali smo obećanja da će to biti završeno do kraja godine, a pošto obećanja nisu ispunjena morali smo da izvršimo pritisak na njih, pa se već sada nešto dešava. Nadamo se da ćemo sve okončati ovih dana. Ovih dana sprovodimo lagan pritisak jednočasovnim štrajkovima, zatvaranjem šaltera, ali potrošači ne treba da brinu, biće struje. Nadam se da će biti razuma za dolaženje do dogovora, ali ako dogovora ne bude ne garantujem da neće biti radikalnijih stvari", kaže Veličković.   

Generalni direktor EPS-a Vladimir Đorđević izjavio je da ne očekuje da će zbog najavljenog štrajka doći do redukcija struje u Srbiji i dodao da je poslovodstvo te kompanije preuzelo sve mere kako bi štrajk bio održan u skladu sa zakonom. Đorđević je rekao da su štrajkački zahtevi u nadležnosti Ministarstva finansija, a da je obaveza poslovodstva EPS-a da u skladu sa zakonom u uslovima štrajka organizuje proizvodnju i redovno snabdevanje potrošača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: