Platforma: Predlog decentralizacije

Platforma tima SCG za pregovore o Kosovu predviđa formiranje srpskih opština u tri dela Kosova i Metohije.

Izvor: B92

Utorak, 10.01.2006.

09:02

Default images

U Platformi, čiji su delovi objavljeni sinoć, navodi se da srpske opštine treba formirati u severnom delu Kosovske Mitrovice, odnosno na severu Kosova, na centralnom Kosovu, u Kosovskom Pomoravlju i u Metohiji. Dokumet navodi i da bi delovi srpskih entiteta bili i najvažnija pravoslavna sedišta na Kosovu, a navodi se i nužnost kulturne, zdravstvene, socijalne, finansijske i privredne autonomije Srba.

Savetnik predsednika Srbije Leon Kojen izjavio je da je deo platforme o decentralizaciji objavljen sada jer će krajem januara u Beču početi pregovori o decentralizaciji. Kojen navodi da Beograd očekuje da će se posle tog sastanka nešto pozitivno promeniti jer će biti razgovarano o uspostavljanju prave samouprave u Pokrajini.

"Deo koji se odnosi na decentralizaciju za nas je izuzetno značajan jer će samo usvajanje naših ključnih zahteva omogućiti obezbeđenje normalnog života srpske zajednice na Kosovu i Metohiji i, što je ne manje važno, povratak velikog broja izbeglica. Kao što će se videti iz pažljivog čitanja teksta, mi smo se trudili da u punoj meri iskoristimo sve pozitivno što je Kai Eide uneo u izveštaj generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija", kaže Kojen.

Platformu možete pročitati ovde.

Jakšić: Okvir za normalan život

Član pregovaračkog tima Marko Jakšić navodi da se Platformom precizira da sadašnje i nove opštine sa srpskom većinom ne bi činile kompaktnu teritoriju, već bi zahvaljujući funkcionalnoj povezanosti bile institucionalan okvir za normalan život i siguran opstanak srpske zajednice u Pokrajini.

"Imali smo prilike da vidimo da su Srbi najviše ostali u tzv. srpskim opštinama, to znači onde gde su bili koncentrisani, grupisani i gde su imali neku svoju lokalnu vlast. Mislim da je to i suština decentralizacije, da se Srbi zadrže tamo gde su živeli i gde žive, a oni koji su otišli da imaju gde da se vrate", kaže Jakšić.

"U Platformi se navodi da Srbi na Kosovu i Metohiji moraju uživati sva individualna prava i slobode koje države Evropske unije, Srbija i Crna Gora i Srbija garantuju svojim građanima. Ako Albanci od Beograda dobiju sudsku, izvršnu i zakonodavnu vlast, istu takvu vlast i Srbi moraju da dobiju od Prištine jer samo takva samostalnost može Srbima da garantuje budućnost na prostoru Kosova i Metohije", kaže Jakšić.

Leon Kojen kaže da će drugi delovi Platforme pregovaračkog tima Beograda biti objavljeni naknadno.

SNV: Platforma ne štiti interese Srba

Čelnici Srpskog nacionalnog veća ocenili su da Platforma o decentralizaciji pregovaračkog tima Srbije i SCG za Kosovo, čiji je deo objavljen, nije dovoljna da zaštiti srpske nacionalne interese na Kosovu.

"Ako se Albancima nudi zakonodavna, izvršna i sudska vlast, onda i mi to tražimo. Ako Albanci ne žele da budu pod nadzorom Beograda, ni mi ne želimo da budemo pod vlašću Prištine. Onaj stepen automnomije koji se da Prištini hoćemo i mi", rekao je Milan Ivanović na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici.

Čelnici SNV-a su i danas ponovili da samo jedinstvo na svim nivoima može dovesti do cilja. Oni su oštro kritikovali pojedince iz vrha vlasti, posebno šefa diplomatije Vuka Draškovića, da nastavlja politiku svog prethodnika Goran Svilanovića koji Srbima na Kosovu nije doneo ništa dobro. U SNV-u smatraju da u pregovaračkom timu nema pravih predstavnika sa Kosova, što se kako je rekao Ivanović, posebno odnosi na članove Srpske liste jer su oni i dalje u radnim telima Skupštine Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: