Sreten i Slavica Karić pod istragom

Kiparska policija vodi istragu protiv Sretena i Slavice Karić u vezi sa sumnjivim novčanim transakcijama, saznaje B92.

Izvor: B92

Utorak, 10.01.2006.

08:40

Default images

Kako B92 saznaje iz izvora bliskih policiji na Kipru, Interpol iz Nikozije obavestio je MUP Srbije da se vodi istraga protiv državljana Srbije i Crne Gore Sretena i Slavice Karić u vezi s novčanim transakcijama. Kiparska policija u zahtevu od MUP-a traži proveru i dodatne informacije o Sretenu Kariću iz Peći i Slavici Karić iz Đakovice.

U zahtevu kiparske policije navodi se da je Sreten Karić vlasnik firme Straliano Limited, a da je Slavica Karić suvlasnik te firme čije je sedište u Nikoziji. Oni na Kipru borave na osnovu privremene i radne dozvole, a u zahtevu Interpola iz Nikozije navodi se da je Sreten Karić i ranije radio kao direktor i vlasnik dve of-šor kompanije - Jukiko Limited i Sekiko Limited.

Na osnovu uvida u dokumetaciju iznete pred arbitražom u Cirihu koja utvrđuje vlasničke odnose u Mobtelu, B92 ekskluzivno saznaje da su te firme povezane sa Mobtelom. BK Trejd je od njih, kao i od firme Daka Internešnl, koja je takođe u sastavu BK sistema, uzimao kredite koje je predstavljao kao dugoročna ulaganja i na taj način formalno uknjižio svoj osnivači ulog u Mobtelu. Ugovori o kreditiranju datiraju iz 1994, 1995 i 2001. godine, a ulog je uknjižen 2003. godine i to devet godina od osnivanja Mobtela.

U dokumentaciji se navodi da su iznosi na fakturama za nabavku NMT i GSM opreme od kompanije Erikson, koje je BK Trejd prikazivao, veštački naduvani na 20.000.000 dolara, upravo onoliko koliko je ta firma bila dužna da uloži u opremu. Zatim, da BK Trejd nije uložio 1.000.000 dolara, što je bilo predviđeno ugovorom o osnivanju. I konačno, da zbog držanja novca isključivo na računu Karić banke i bespotrebnog zaduživanja kod nje od 1994. do 1997, Mobtel je izgubio više od 4.000.000 dolara.

U zaključku ovog izveštaja o ispunjavanju ugovornih obaveza BK trejda u Mobtelu, navodi se da to preduzeće nije ispunilo te obaveze, jer je uloženih 26 miliona dolara svega petina osnivačkog kapitala od ukupno 130 miliona dolara. Prema tome, kako se navodi u zaključku ovog dokumeta, udeo BK trejda u preduzeću Mobtel ne bi trebalo da bude veći od 30 odsto.

Advokati Karića demantuju vesti o istrazi

Nikakva istraga protiv Sretena Karića i njegove supruge Slavice na Kipru se ne vodi, rekao je FoNetu pravni zastupnik Sretena Karića, advokat Saša Stojanović, demantujući medijske izveštaje o tome. Prema rečima Stojanovića, vesti da se protiv Sretena i Slavice Karić na Kipru vodi istraga u vezi sa sumnjivim novčanim transpakcijama plasira se iz krugova u Srbiji zbog aktuelnog pritiska na porodicu Karić.

"Koliko ja znam, bilo je slučajeva kada je naša policija išla na Kipar da vrši proveru poslovanja", rekao je Stojanović. Stojanović je rekao da je, prema podacima koje on ima, Sreten Karić u Beogradu.

Bogoljub Karić se vratio

Predsednik Pokreta snaga Srbije Bogoljub Karić danas je doputovao u zemlju, na Kosovo, i obilazi tamošnje odbore svoje stranke Pokreta snaga Srbije, izjavio je portparol PSS-a Dejan Milenković. Opštinski sud u Novom Sadu saopštio je nedavno da je 30. decembra podnet zahtev za sprovođenje istrage protiv Bogoljuba Karića zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo davanja mita, za koje je zaprećena kazna do pet godina zatvora.

Inače, kako B92 saznaje vodeći sponzor na BK televiziji je kompanija Mobtel koji godišnje toj kući plaća više od 4 miliona evra. Tako je za šestomesečno sponzorstvo informativbe emisije Telefakt, Mobtel 2004. godine platio pola miliona evra. Kao sponzor kviza "Želite li da postanete milioner", Mobtel godišnje plaća skoro 2 miliona evra. Za medijsku promociju Mobiklik paketa na BK televiziji, kompanija Mobtel plaća 600.000 evra godišnje, a čak tri puta više, 2 miliona evra za godinu dana izdvaja za promociju Mobi klik fleša u emisiji koja se emituje na BK. Istovremeno, Mobtel je i glavni sponzor radija 063 Fm i za to plaća milion evra godišnje.

Advokat Slobodan Šoškić izjavio je da je i Telekom Srbije 2004. godine zaključio ugovor za kosovskom firmom u vlasništvu Arbera Arifija, "sličan ugovoru Mobtela i Mobikosa". On je pitao Vladu Srbije zašto je potpisivanje ugovora sa Mobikosom označila kao čin veleizdaje, dok je istovremeno tolerisala ugovor koji je sklopio Telekom Srbija.

S druge strane, u Telekomu Srbija navode da nisu potpisali nikada ugovor ni sa jednim preduzećem sa područja Kosova i ni po kojem osnovu. U saopštenju se navodi da Telekom ima zaključene tipske ugovore sa firmama koje su registrovane u Srbiji gde i plaćaju porez.

Ko je vlasnik TV BK

Blagoje Dimitrijević iz Beograda većinski je vlasnik televizije BK, potvrđeno je u Republičkoj radiodifuznoj agenciji. Dimitrijević je u julu prošle godine kupio 17,81 odsto vlasničkog udela od Evropa osiguranja u likvidaciji i time vlasnički udeo povećao na 58,46 odsto, navodi se u dokumentu koji je u Radiodifuznu agenciju stigao iz Evropa osiguranja.

Dimitrijević je nepoznat javnosti, a osoba istog imena bila je na spisku ekstraprofitera zbog vile na Dedinju, ali je protiv nje obustavljen postupak naplate jednokratnog poreza na ekstraprofit u aprilu 2002.

Trgovinski sud u Beogradu je 22. jula 2005. odobrio tadašnjem likvidacionom upravniku Evropa osiguranja da zaključi ugovor o prenosu osnivačkih prava, udela od 17,81 odsto, za 944.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Dimitrijeviću je prethodno, u decembru 2004, sedam fizičkih lica koja su, pored njega, Astra banke, Evropa osiguranja i Kompanije Braća Karić, bila suvlasnici telekoma BK, ustupilo svoj udeo, čime je postao vlasnik 40,65 odsto. Nova promena vlasništva iz jula prošle godine još nije upisana u registar Agencije za privredne registre, ali je danas stigao zahtev za izmenu osnivača i vrednosti kapitala.

Prema stanju od 19. jula 2005, banka Astra je bila vlasnik 35,60, Kompanija Braća Karić 5,94 odsto, Dimitrijević 30,65 i Evropa osiguranje 17,81 odsto TV BK. Prema rečima zamenika predsednika Saveta RRA Aleksandra Vasića, taj suvlasnički odnos je značio da je više od 53 odsto kapitala BK TV faktički pod starateljstvom države pošto je banka Astra ugašena, a Evropa osiguranje u postupku likvidacije, a većinsko državno vlasništvo nad elektronskim medijem striktno je zabranjeno zakonima o javnom informisanju i radiodifuziji.

Mobtel: Prijave, sumnje, arbitraža

MUP Srbije Okružnom državnom tužiocu podneo tri prijave protiv bivšeg izvršnog direktora Mobtela Patrika Harpura.Krivične prijave podnete su pošto je policija ranije raspisala potragu za njim. Kako je saopštio MUP, Harpur je u ime Mobtela protivzakonito potpisao ugovor s kompanijom Mobikos iz Peći, vlasnika Ekrema Luke, i zbog toga je podneta prijava za krivično delo zloupotrebe službenog položaja, a prijava je podneta i za krivično delo izbegavanja plaćanja poreza i delo odavanja službene tajne.

Policija je podnela krivičnu prijavu i protiv sudije Trgovinskog suda Žanke Radić, zbog osnovane sumnje da je kao sudija počinila krivično delo kršenja zakona. Kako je saopšteno, ona je donela rešenje o ispravci rešenja o registraciji firme Braća Karić BK Trejd i time preinačila ime osnivača preduzeća, čime je postupila suprotno zakonu o registraciji privrednih subjekata.

Kolegijum sudija Višeg trgovinskog suda u Beogradu smatra da je nedozvoljeno unapred, bez zakonske procedure i samo na osnovu krivične prijave, sudiji Trgovinskog suda Žanki Radić stavljati na teret izvršenje teškog krivičnog dela, saopšteno je iz tog suda.

Inače, delo za koje je policija podnela krivičnu prijavu protiv sudije nije nimalo naivno i za njega je zaprećena kazna od 6 meseci do tri godine zatvora. 

Podsećamo, i pre odluke o preimenovanju preduzeća osnivača Mobtela, brojni funkcioneri, a pre svega sadašnji ministar finansija Mlađan Dinkić, govorio je da je predsednik trgovinskog suda Goran Kljajević blizak sa Bogoljubom Karićem. Dinkić je tvrdio i da je "Karić radio na motivisanju sudija u vezi sa odlukom trgovinskog suda zabranio je naplatu ekstra profita Astra banke od Mobtela".

Sednice Skupštine Srbije ove sedmice neće biti. Iako su poslanici bili obavešteni da će u četvrtak biti održana vanredna sednica Parlamenta, sednice neće biti tokom ove nedelje, potvrđeno je za B92. Kako tvrdi izvor B92, na sednici je trebalo da budu razmatrana rasrešenja pojedinih sudija, među njima i sudije Trgovinskog suda u Beogradu Žanke Radić, kojoj je Parlament trebalo da ukine imunitet. Ukidanje imuniteta sudijama neophodno je u slučaju određivanja pritvora protiv njih. O razrešenju sudija i ukidanju imuniteta, ali i o novom poslaniku kog će imenovati Demokratska stranka Srbije, na mesto Đorđa Čukvasa koji je mandat vratio, trebalo bi pre sednice Parlamenta da se izjasni Administrativni odbor.

Fantomski osnivač

Član nekadašnje komisije Vlade Srbije za utvrđivanje vlasništva u Mobtelu Tihomir Živanović objašnjava da se u svim dokumentima od 1994. navodi da je osnivač Mobtela, pored PTT Srbija, i firma Sistem Braća Karić BK Trejd iz Moskve, iako ta kompanija ne postoji kao pravni subjekt, odnosno ni u Rusiji ni u Srbiji nije upisana u registar.

"Iz toga proizlazi da su Mobtel osnovali nepostojeća firma Sistem Braća Karić BK Trejd i JP PTT Srbija. Kada je na kraju pod mojim pritiskom PTT tražio od BK trejda da to pravno dokaže, da je BK Trejd pravni sledbenik Sistema Braća Karić BK Trejd, 19. septembra, na zahtev Mobtela, posle 11 godina od osnivanja, Žanka Radić je izvršila izmenu i u četiri rešenja napisala da je osnivač BK Trejd iz Moskve, a ne Sistem Braća Karić BK Trejd iz Moskve", kaže on.

Šta se dešavalo poslednjih 10 godina

Kako B92 saznaje, u nastavku međunarodne arbitraže u Cirihu, za utvrđivanje vlasničke strukture, juče je saslušan svedok PTT-a, koji bi trebalo da svedoči i danas. Pravni eksperti zatim treba da razjasne kako će novi dokazi biti primenjivani u tom sporu, a prema ugovoru PTT-a i BK Trejda o osnivanju Mobtela u svim sporovima biće primenjivano zakonodavstvo Srbije.

Iako je učesnicima arbitraže zabranjeno davanje izjava o procesu, izvor B92 navodi da su zahvaljajući tom svedoku i novim dokumentima počele da se razjašnjavaju mnoge stvari koje su se dešavale u Mobtelu poslednjih 10 godina.

"Teren za Karićevu likvidaciju"

Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, optužio je Vladu Srbije da pokreće hajku protiv Bogoljuba Karića i priprema teren za njegovu likvidaciju. "Ako je Karić počinio krivično delo, on za to treba i da odgovara jer politički angažman ne može da bude pokriće za protivpravne radnje. Međutim, sve što se dešava je zapravo hajka protiv Karića i liči na pripremu terena za njegovu fizičku likvidaciju", naveo je Čanak.

Čanak kaže da je politička ekspanzija Pokreta snaga Srbije i Karića zasmetala Vladi, koja odavno nema ni legitimitet među građanima Srbije, ni u Skupštini Srbije, već se služi različitim malverzacijama i nezakonitim radnjama da obezbedi skupštinsku većinu. "Hajka protiv Karića zloslutno podseća na pripreme terena za likvidacije ljudi u Srbiji, od Slavka Ćuruvije do Zorana Đinđića", navodi Čanak.

Drakulić: Vladine odluke o Mobtelu štetne

Biznismen Zoran Drakulić rekao je da je sukob Vlade Srbije i kompanije Mobtel nepromišljen politički potez iza koga slede štetne posledice za nova ulaganja i dolazak investitora.

"Potez vlade je neviđen, jer se čekalo pet godina da se pokrenu 'neregularnosti' u poslovanju Mobtela. Sačekali su da udje veliki investitor iz Austrije pa da pokrenu jedan takav postupak u trenutku kada Karićeva partija dobija na popularnosti", rekao je vlasnik kompanije "Ist point".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: