Iran nastavlja sa istraživanjima

Teheran -- Iran posle dve godine nastavlja sa nuklearnim aktivnostima; on je otpečatio istraživačke i razvojne nuklearne kapacitete.

Izvor: B92
Podeli

Predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju još ne znaju koja je priroda novih iranskih istraživanja, a zvaničnici SAD i EU smatraju da najnoviji iranski program povećava mogućnost da Teheran bude prijavljen Savetu bezbednosti UN radi uvođenja sankcija.

Iran još nije objavio koje delove svog nuklearnog programa planira da ponovo pokrene, a diplomate i analitičari strahuju da su u pitanju laboratorijska istraživanja obogaćivanja uranijuma i podešavanja pojedinih mašina.

Međunarodna agencija za atomsku energiju nije dala zeleno svetlo Teheranu da nastavi istraživanja a prema rečima direktora te organizacije Muhameda El Baradeja predstavnicima UN-a je potrebno više vremena kako bi utvrdili prirodu Iranskog nuklearnog istraživanja: "Ja ne mogu stalno na svakom sastanku da govorim da mi treba još vremena. Radili smo na tome tri godine i ja sam Irancima to nedavno rekao. Koliko ja razumem, Iranci vrše mehaničko testiranje centrifuge, koje ne uključuje nuklearne materijale."

Zapad se energično protivi  nameri Irana da nastavi rad na obogaćivanju uranijuma zbog sumnji da je pravi cilj programa izgradnja nuklearne bombe.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da u Vašingtonu postoji jasna namera da se promeni režim u Iranu i da Teheran  neće sedeti skrštenih ruku: "Bez obzira na to koliko se Iran blizu ili daleko nalazio od poseda nuklearne bombe to je zapravo jedini adut kojim može da raspolaže u komunikaciji sa Amerikancima i zbog toga ne treba očekivati da će se tako lako odreći čak ni blefa odnosno pretnje mogućnošću posedovanja nuklearnog naoružanja."

Inače, iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad koji je u avgustu preuzeo funkciju, jeste radikalni islamista. U svojim govorima često kritikuje zapadne zemlje, a jednom prilikom je rekao da Zapad želi da ućutka njegovu zemlju kako ne bi učestvovala u rešavanju problema koji se tiču  islamskog sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.