Optužnica protiv "strojevaca"

Okružno tužilaštvo u Novom Sadu podiglo je optužnicu protiv 18 pripadnika Nacionalnog stroja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.01.2006.

10:29

Default images

Oni se terete da su 9. novembra upadom na antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu izazvali i širili nacionalnu, rasnu i versku mržnju, razdor i netrpeljivost. Kazna koju mogu dobiti za to krivično delo kreće se od jedne do osam godina zatvora.

Okrivljenima se stavlja na teret da su upali na fakultet u nameri da afirmišu stavove i program Nacionalnog stroja čiji su aktivisiti, a koji se, između ostalog, zalaže za, kako se kaže, superiornost bele rase u celini za srpsku državu u kojoj će jedno od osnovnih načela biti rasno-biološka zaštita naroda i koja veruje u biološku nejednakost kako među pojedincima tako i među rasama.

Od dvadesetak prevedenih tokom istrage, optužnica je podignuta protiv njih osamnaestorice, među kojima je i jedan maloletnik. Optuženi su Goran Davidović, Radomir Dickov, Miodrag Milikić, Mario Milosavljević, Vanja Radosav, Milan Trbojević, Vladan Tanasić, Goran i Vladimir Đermanović, Miodrag Stefanović, Marko Kulačanin, Borko Nović, Slavko Bohocki, Nikola Karalić, Nebojša Milankov, Nikola Pjevač, Marinko Vasiljev i maloletni M.M.

"Ravnopravnost naroda, narodnosti i svih drugih koji žive u Srbiji jeste ustavna kategorija. Kada se ta ravnopravnost naruši, izvršenjem krivičnog dela, onda sledi reakcija. Od trenutka podizanja ove optužnice, tužilaštvo je samo stranka u postupku, pa prema tome nemamo pravo da komentarišemo i polemišemo. Mi smo podizanjem optužnice iskazali naš stav, a to je da smatramo da imamo dokaze za to delo", kaže okružni javni tužilac u Novom Sadu, Zoran Pavlović.

Tužilaštvo je odustalo od daljeg krivičnog gonjenja Vladimira Dickova i Miloša Kneževića.

Datum početka suđenja još nije određen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: