Ljajić: Očekivan potez Albanaca

Prema očekivanjima, Albanci sa juga Srbije su inicijativu o priključenju Kosovu promovisali pred pregovore o statusu Pokrajine.

Izvor: FoNet, Beta

Ponedeljak, 09.01.2006.

09:51

Default images

Ministar SCG za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić izjavio je da su ambasadori SAD i Nemačke Majkl Polt i Andreas Cobel i bivši šef Misije OEBS-a Mauricio Masari uputili poruku da nema nikakve paralele između juga Srbije i Kosova, niti da može biti reči o učešću Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe u pregovaračkom timu Prištine.

Ljajić je napomenuo kako je poslednjih godina primetna radikalizacija zahteva Albanaca sa juga Srbije jer žele da skrenu pažnju i internacionalizuju problem, a nastojaće i da pitanje juga Srbije stave u vezu s Kosovom. Prema njegovom mišljenju, problem Albanaca sa juga Srbije biće rešavan kroz proces demokratizacije u Srbiji i jačanje lokalne samouprave, što podrazumeva njihovo veće učešće u svim organima vlasti, posebno u pravosuđu i policiji.

"Smišljeno u Prištini"

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Dušan Proroković izjavio je da je ideja o učešću Albanaca sa juga Srbije u albanskom pregovaračkom timu smišljena u Prištini. "Nisam primetio da je iko u međunarodnoj zajednici zainteresovan za to, a ljudi iz Preševa, Bujanovca i Medveđe koriste se kao sredstvo političkog pritiska na Beograd", izjavio je Proroković za Večernje novosti.

Prema njegovim rečima, albanski lideri na jugu Srbije igraju se vatrom jer radikalizacija njihovih zahteva može ponovo da rodi ekstremizam. "Nikako se ne može praviti paralela između položaja Albanaca u Preševskoj dolini i kosmetskih Srba", rekao je on i dodao da albanski narod u ove tri opštine ima neuporedivo veća prava od Srba na Kosovu.

"Pandorina kutija"

Savetnik premijera Srbije za politička pitanja Aleksandar Simić izjavio je da Albanci iz dve opštine na jugu Srbije, zahtevom za učešće u pregovaračkom timu Albanaca sa Kosova, otvaraju Pandorinu kutiju i da nisu shvatili šta je zadatak pregovora koje su odredile Ujedinjene nacije. Prema rečima Simića, zadatak Martija Ahtisarija, posrednika u tim pregovorima, su politički razgovori o statusu Kosova, a ne rešavanje albanskog nacionalnog pitanja na Balkanu.

"Ako žele da to bude slučaj, bojim se da otvaraju Pandorinu kutiju, s nesagledivim opasnostima i posledicama. Pitanje položaja albanske zajednice u opštinama Bujanovac i Preševo rešeno je sporazumom iz 2001, kojim je okonačana oružana pobuna Albanaca protiv snaga bezbednosti Srbije i Jugoslavije", kaže Simić.

Ko će savetovati Rasima Ljajića

Ministar SCG za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić imenovao je dva savetnika.

Za savetnike su imenovani bivši potpredsednik Vlade Srbije Miodrag Isakov i predstavnika Projekta za etničke odnose u Beogradu Nenad Đurđević. Ljajić je izjavio da će Isakov biti zadužen za jug Srbije i predstavljanje u međunarodnim forumima, a Đurđević za manjine i Kosovo, a oba će biti angažovana u okviru projekta za jačanje kapaciteta Ministarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: