Šaron: Buđenje iz kome

Jerusalim -- Premijer Izraela Arijel Šaron od jutros se postepeno budi iz kome u kojoj se nalazi još od četvrtka.

Izvor: B92
Podeli

Lekari bolnice u kojoj je premijer Izraela smešten, počeli su da smanjuju dozu anestezije koja mu je davana da bi se izbegao pritisak na mozak i lobanju. Buđenje iz medicinski izazvane kome treba da omogući procenu stepena oštećenja koje je izazvalo teško krvarenje u mozgu.

Direktor bolnice Šlomo Mor Josef, izjavio je da proces buđenja može da traje nekoliko sati ili dana: "Kao što znate, jutros smo počeli da smanjujemo dozu anestezije premijeru Šaronu. U prvoj fazi gospodin Šaron je počeo samostalno da diše. Naravno, on je i dalje priključen na  aparat za veštačko disanje, ali ovo je prvi znak aktiviranja dela njegovog mozga i mi smo mislili da je važno da vam to kažemo. Proces smanjivanja doza  anestezije i dalje traje i videćemo kako će se situacija dalje razvijati."

Jedan od hirurga koji leči izraelskog premijera, izjavio je sinoć da su njegove šanse da preživi velike, ali da će biti promenjene njegove sposobnosti da razmišlja i zaključuje. Vršilac dužnosti premijera Izraela Ehud Olmert juče je održao prvi sastanak kompletnog kabineta otkako je Arijel Šaron u sredu pretrpeo težak moždani udar.

Šaron je prošle srede imao težak izliv krvi u mozak i od četvrtka je u stanju duboke anestezije. Šaron je od tada tri puta operisan, prenose jutros svetske agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.