Ukradene slike vredne više miliona?

Četiri umetničke slike ukradene iz Gradskog muzeja u Novom Sada vredne su više miliona evra. Da li su u pitanju originali?

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.01.2006.

08:19

Default images

Ukradene slike iz muzeja u Novom Sadu bile su osigurane, a njihovu vrednost na tržištu je nemoguće proceniti. Policija traga za lopovima, a kako je B92 rečeno u UBPOK-u prvo su obezbeđeni svi granični prelazi kako bi se sprečilo iznošenje slika iz zemlje. U Muzeju grada Novog Sada pokazani su ramovi u kojima su se nalazile ukradene slike i mesta na kojima su bile izložene.

Iz muzeja u Novom Sadu  ukradene su Rembrantova slika iz 17. veka, "Portret oca", Rubensov "Portret Seneke" iz 17. veka, "Pejzaž" Pjera Frančeska Mole iz 17. veka i "Glava Hrista", nepoznatog nemačko-holandskog autora iz 16. veka.

Direktor Muzeja Drago Njegovan kaže da je svestan da je obezbeđenje bilo nedovoljno da nema video nadzora, ali i da sve ukazuje da su pljačku obavili profesionalci: "Mi smo svesni odavno da je potreban i drugi tip i više zaposlenih, kao i kadrovsko i tehničko pojačanje obezbeđenja jer su došla takva vremena kada se atakuje na kulturna dobra, ali za to treba i vremena i novaca".

U muzeju ne mogu da preciziraju kolika je pričinjena materijalna šteta, navodeći da procenu treba da uradi specijalna komisija Narodnog muzeja u Beogradu. Materijalna vrednost slika je za razliku od njihove kulturne vrednosti promenljiva kategorija na tržištu.

"Ono što mi možemo da kažemo jesu neke cene koje moraju da prate delo ako je pitanje osiguranja, ali to ne znači istovremeno i tržišnu cenu odnosno ne znači koliko je svako od nas pojedinačno spreman da plati ukoliko dođe do aukcijske prodaje nekog dela", kaže direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Tatjana Cvjetićanin.

U Beogradskom narodnom muzeju navode da iskustva ne pokazuju da se ovakve kradje obavljaju po narudžbini, kao što je to praksa u svetu. 

Podsetimo poslednja slika ukradena iz ovog muzeja je Renoarova "Kupačica" koja je tom prilikom ozbiljno oštećena jer su lopovi bili amateri:

"Nijedna krađa koja se desila u Narodnom muzeju nije ličila na krađu kojoj je povod bilo to što je neki privatni kolekcionar rešio da baš to delo ima zbirci i da je nikada nikome neće pokazati, već je pre rezultat toga kako ljudi misle da na neki jednostavan način mogu za čas posla da dođu do para. Ne zna se jasno kolike su to pare koliko je to suma, ne zna se kome će te to prdati ne zna se kako ćete stupiti sa njima u kontakt na svu sreću inače mi nebismo imali renoara ponovo u svojoj zbirci da je bilo drugačije", kaže Cvjetičaninova.  

U medjuvremenu Gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković izjavila je da je od policije dobila informaciju kako postoje tragovi koji mogu dovesti do kradljivaca slika.

Rebrantova slika već je bila kradena 1993. i pronađena je devet meseci kasnije u Španiji.

Neautentična dela

RTS je večeras javila da Rembrantova slika iz 17. veka, "Portret oca" i Rubensova slika "Portret Seneke" iz 17. veka, koje su u nedelju ukradene iz Gradskog muzeja Novog Sada nisu autentična dela tih autora.

Ta televizija je navela da su druge dve ukradene slike, "Pejzaž", italijanskog slikara Pjera Frančeska Mola iz 17. veka i "Glava Hrista", nepoznatog nemačko-holandskog autora iz 16. veka, autentične.

Kustos Narodnog muzeja Srbije Nikola Kusovac rekao je da Rubensova i Rembrantova slika nemaju "apsolutni pedigre" - istorijat i dodao da se ne može govoriti o originalima. On je rekao da vrednost slika, koje nisu originali, ali koje su nastale u 17. veku u krugu velikih majstora, iznosi nekoliko desetina hiljada evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: