Gotovina večeras ili sutra u Hagu

Haški optuženik hrvatski general Ante Gotovina trebalo bi ili u petak uveče ili u subotu ujutro da bude prebačen u Hag.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 09.12.2005.

08:13

Default images

Kako saznaje Rojters iz neimenovanih izvora u španskom pravosuđu, Gotovina će već večeras biti izručen Haškom tribunalu. Frans pres je preneo da će Gotovina sutra ujutru španskim vojnim avionom biti prebačen iz u Madrida u Hag.

Španski ministar unutrašnjih poslova Hose Antonio Alonso saopštio je danas da je razlog čekanja na prebacivanje Gotovine u Hag isključivo "logističke prirode".

Ante Gotovina, koji je uhapšen u sredu uveče, prebačen je u četvrtak uveče u madridski zatvor. Pre transfera u zatvor vojnim avionom, Gotovina se pojavio pred sudijom španskog prvostepenog krivičnog suda. Sudija mu je pročitao optužnicu Haškog tribunala. Gotovina se u sudnici zadržao desetak minuta i nije imao nikakav komentar posle čitanja optužnice, saopštili su izvori bliski sudu. Hrvatski general je potom, oko 20.45, prebačen u zatvor Soto del Real.

Advokati generala Čermaka i Markača, koji su zajedno optuženi za događaje u akciji Oluja, ocenili su da bi vrlo lako moglo doći do povezivanja optužnice za tu dvojicu generala i generala Gotovinu, tako da bi suđenje moglo početi najesen iduće godine, javlja izveštač B92 iz Hrvatske Pero Jurišin. 

Hrvatska će biti aktivna na suđenju

Hrvatska će se aktivno uključiti u sudski postupak koji će se voditi protiv Ante Gotovine, a u sklopu toga iskoristiće sve pravne mehanizme koji joj stoje na raspolaganju prema pravilima o postupanju pred Haškim sudom, izjavila je ministarka pravde Vesna Škare-Ožbolt.

"To znači da će se država putem instituta prijatelja suda uključiti u postupak, kao što smo se uključili u postupak kad je bilo reči o prebacivanju predmeta Ademi-Norac u Hrvatsku", izjavila je ministarka novinarima.

Škare-Ožbolt je podsetila da je hrvatska vlada u junu prošle godine imenovala Savet prijatelja suda, posle čega je počela analiza optužnice optuženih generala Mladena Markača, Ivana Čermeka i Gotovine. "Savet je dosta toga pripremio na obaranju neprihvatljivih delova optužnice i sakupljeno je dosta dokumentacije koja će biti dostavljena svim stranama u postupku", kazala je hrvatska ministarka.

Premijer Ivo Sanader danas je potvrdio da će vlada generalu Gotovini i svim hrvatskim državljanima koje je Haški tribunal optužio, pomoći na različite načine i uključiti se kao "treća strana" u proces, u svojstvu prijatelja suda.

Protesti u Hrvatskoj

Juèe u Splitu
U nekoliko gradova u Hrvatskoj su sinoć održani skupovi građana povodom hapšenja Gotovine. U Zagrebu je uhapšeno 11 osoba, nakon što je došlo i do sukoba policije sa nekoliko stotina građana, koji su se nešto posle 20 sati okupili na trgu pred zgradom hrvatske vlade kako bi pokazali neslaganje sa hapšenjem odbeglog generala.

Uprkos činjenici da je zakonskim propisom zabranjeno okupljanje građana na Markovom trgu, veća grupa građana ipak se, posle okupljanja na Trgu bana Jelačića, uputila prema zgradi vlade, gde su zvižducima, povicima, psovkama i pevanjem pesama protestovali protiv hapšenja Gotovine i njegovog izručenja Haškom sudu, objavio je hrvatski internet portal indeks.

Nešto posle 21.30, kada je procenjeno da bi situacija mogla eskalirati u sukob, policija je u dva kordona pokušala da izgura učesnike protesta sa trga, ali u tome nije uspela, a u manjem
fizičkom sukobu između građana i policije razbijena su tri prozora na zgradi vlade.

Policija je do 22 sata iz mase okupljenih građana izvlačila pojedince i uz primenu fizičke sile uklanjala ih sa Markovog trga, pri čemu su tri osobe uhapšene zbog izazivanja nereda i privedene u policijsku stanicu.

Kako se može nezvanično saznati, građani su se za demonstracije organizovali slanjem SMS poruka, a od oko 500 ljudi, većinu su činili tinejdžeri. 

U Zadru su se takođe okupili uglavnom gimnazijalci. Na zadarskom području protesti su trajali celu noć, a demonstranti su izazvali brojne incidente, postavljajući balvane na saobraćajnice, paleći automobile, automobilske gume i drugo. Na svim važnijim putevima u Hrvatskoj i jutros su brojne policijske patrole kako bi spečile eventualne slične incidente.

Indikativan je i poziv predsednika kaštelanskog udruženja veterana domovinskog rata Željko Strize, koji je inače poznat po ogromnim plakatima podrške Gotovini, da se u nedelju građani okupe u Splitu, bez obzira da li će to policija dopustiti.

Udruženje hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata najavili su za danas sastanak Glavnog odbora, gde bi trebalo da odluči o daljim akcijama vezanim za hapšenje Gotovine. Predsednik te organizacije Josip Đakić ocenio je da bi bilo kakvi protesti bili kontraproduktivni.

Reagujući na sinoćnje incidente, premijer Ivo Sanader je kazao da razume emocije ljudi, jer su Gotovinine zasluge u odbrani Hrvatske velike, ali da "oni koji misle da mu ulica može pomoći, nisu u pravu" i da vlada neće dopustiti nerede. "To su oni kojima nije stalo do Gotovine, nego do nekih drugih razloga, i možda samopromocije", rekao je Sanader novinarima.

Vlada "u svakom trenutku zna šta je najkorisnije za Hrvatsku", dodao je premijer i zatražio od građana da sačuvaju hladnokrvnost i prisebnost i da imaju poverenja u vladu, koja, kako je rekao, zna šta treba učiniti i na koji način treba obraniti istinu o domovinskom ratu.

Reakcije

Vest o hapšenju Gotovine izavala je reakcije govoto svih i hrvatskih i međunarodnih zvaničnika.

Zanimljivo je da se predsednik Hrvatske Stjepan Mesić oglasio samo kratkim saopštenjem. U njemu stoji da je hapšenje Gotovine dokaz utemeljenosti ranijih Mesićevih izjava, u kojima je tvrdio da se Gotovina ne nalazi u Hrvatskoj.

Što se tiče parlamentarnih stranaka u Hrvatskoj mišljenja su podeljena, dok jedni smatraju da je to put ka rešavanju otvorenih problema, drugi ocenjuju da je jučerašnji dan tužan za Hrvatsku.

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac smatra da se ta vest ne tiče samo Hrvatske: "To je vrlo značajna vest za Hrvatsku i vrlo značajna vest za prostor bivše Jugoslavije, kojim činom je sasvim sigurno otvoren proces za završetak hvatanja i preostalih haških zatvorenika na prostoru bivše Jugoslavije."

Reakcije u SCG

Predsednik SCG Svetozar Marović izjavio je da je hapšenje Gotovine veoma važan događaj za Hrvatsku, kao i za ukupni napredak zemalja u regionu ka evropskim institucijama, ali i velika poruka SCG da treba da sarađuje s Haškim tribunalom. Marović je to rekao u razgovoru sa grupom francuskih izveštača koji su u pratnji šefa diplomatije Filipa Dust-Blazija.

Kako se navodi u saopštenju, on je istakao da su Srbija i Crna Gora nakon hapšenja Gotovine dužne da ulože još veće napore i što pre ispune svoje preostale obaveze prema Hagu, kako ne bi bila ugrožena budućnost procesa njenog evropskog i evroatlantskog pridruživanja. "Hrvatska više nema problem sa Hagom. To je veliki uspeh evropske politike i velika poruka nama - uradite to isto i bićete blize Evropi, kao sto smo mi. Ko to ne razume, ne razume budućnost", rekao je Marović.

Predsednik Srbije Boris Tadić je u Briselu čestitao Hrvatskoj: "Govorili smo, gospodin Oli Ren i ja, o novoj situaciji na Balkanu nakon hapšenja Ante Gotovine i uputio sam čestitanja Hrvatskoj i hrvatskim zvaničnicima na tom veoma značajnom koraku koji Hrvatska čini ka punopravnom članstvu u EU. Srbija takođe mora da ispuni svoje obaveze, nema nikakve sumnje oko toga, ne samo zbog Haškog tribunala i evropskih institucija, već i zbog Srbije same."

Istovremeno, hapšenje Gotovine pojačalo je dodatno pritisak na Srbiju da pronađe Ratka Mladića. O tome više u drugom tekstu.

Gardijan: Hrvatske vlasti dale broj telefona

Hrvatske vlasti dostavile su glavnoj tužiteljki Haškog tribunala Karli del Ponte ključne obaveštajne informacije koje su dovele do hapšenja Gotovine, piše londonski Gardijan.

Pozivajući se na bliskog saradnika Del Ponteove, Gardijan piše da je vlada premijera Iva Sanadera u septembru i oktobru dala glavnoj tužiteljki broj mobilnog telefona koji koristi Gotovina i informaciju da se on nalazi u Španiji.

Gardijan sugeriše da je hrvatska policija do ključnih podataka o Gotovini došla tokom saslušavanja Hrvoja Petrača, uhapšenog prošlog leta u Grčkoj. Petrač, za koga se veruje da vodi hrvatsko podzemlje, bio je u vrhu liste Gotovininih jataka, koju je prethodno britanska vlada dostavila zvaničnom Zagrebu, tražeći njihov krivični progon, piše list. Gotovinu je, napominje Gardijan, prethodno neuspešno pokušala da pronađe britanska obaveštajna služba MI6.

Dostavljanje ključnih informacija o Gotovini dovelo je do preokreta u stavu Del Ponteove o saradnji Zagreba s Tribunalom, izraženog kroz pozitivan izveštaj Evropskoj uniji, nakon kojeg je Brisel zvanično otvorio pregovore o prijemu Hrvatske u EU, zaključuje Garijan.

Smenjen šef hrvatske policije

Hrvatska vlada smenila je šefa policije Ivicu Franića zbog propusta u organizaciji javnog reda i mira u Zagrebu za vreme protesta zbog hapšenja haškog optuženika generala Ante Gotovine.

"Smena Franića izazvana je i jučerašnjim propustima u organizaciji javnog reda i mira u Zagrebu, kada su demonstranti došli i do Markova trga, gde je zabranjeno javno okupljanje", izjavio je novinarima u Banskim dvorima ministar unutrašnjih poslova Ivica Kirin.

"Franić je imao dobre rezultate, ali jučerašnji propusti su uzrokovali da MUP predloži razrešenje", rekao je ministar.

Vlada je za novog šefa policije imenovala Marijana Benka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: