Izveštaj će biti negativan, ali...

Karla del Ponte kaže da će saradnju Srbije s Tribunalom oceniti kao negativnu ako ne bude napretka u narednih nedelju dana.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.12.2005.

08:28

Default images

Glavna tužiteljka Haškog tribunala izjavila je danas u Beogradu da Srbija ne sarađuje s Tribunalom. "Sledeće nedelje, na SB UN, moja ocena o saradnji Srbije neće biti pozitivna, zato što imamo mnogo teškoća u toj saradnji", rekla je Karla del Ponte, ali je ostavila mogućnost da izveštaj bude i pozitivan, u slučaju da Srbija i SCG načine napredak u pravcu saradnje.

Ona je prvo posetila Fond za humanitarno pravo i u razgovoru s Natašom Kandić, predsednicom Fonda, upoznala sa aktivnostima FHP-a u procesima protiv optuženih za ratne zločine pred Haškim sudom i pred pravosuđem Srbije.Osvrćući se na suđenje za ratni zločin na Ovčari kod Vukovara 1991, Karla del Ponte je rekla da podržava rad Fonda, a koji mora da bude nastavljen sve dok se na sudu, pored direktnih izvršilaca, ne nađu i glavni nalogodavci zločina. "Vrlo je važno za budućnost međunarodne pravde da neko nastavi da pritiska nacionalne i lokalne vlasti i nadgleda procese pred domaćim sudovima, kako bi ti procesi išli u pravom smeru i bili fer. Važno da suđenja budu fer. Svakako ne možete postići da svi odjednom budu pred licem pravde, ali je bitno da se ide u pravom pravcu, makar korak po korak, sve dok prava pravda ne bude zadovoljena. Znam da je to teško, ali je moguće", rekla je Karla del Ponte. 

"Beograd sada ne sarađuje s nama. Ovdašnji zvaničnici moraju da budu svesni da ne postoji način da izbegnu ispunjavanje svih obaveza. Sledeće nedelje, na SB UN, moja ocena o saradnji Srbije neće biti pozitivna, zato što imamo mnogo teškoća u toj saradnji,  ne samo zbog izostanka hapšenja begunaca koji se kriju na teritoriji Srbije, već i zbog toga što nismo dobili sva potrebna dokumenta kojima moramo imati pristup. To nije prihvatljivo i ja ću o tome obavestiti SB UN", kaže ona.

Karla del Ponte u Beograd je stigla sedam dana uoči sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj će podneti izveštaj o saradnji Srbije i Crne Gore sa sudom u Hagu, a tokom posete će razgovarati i s predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasimom Ljajićem. Pri poslednjoj poseti Beogradu, Karla del Ponte je rekla da očekuje izručenje haških begunaca, a na prvom mestu Ratka Mladića, do godišnjice Dejtonskog sporazuma. Kasnije je u javnosti isticano da je taj rok 15. decembar. Rasim Ljajić očekuje težak razgovor s Karlom del Ponte i ne veruje da će Mladić, ili neko od preostalih optuženika, do 15. decembra otići u Hag, mada se, kako kaže, čine ogromni napori da se optuženi za ratne zločine lociraju.

Novi predsednik Haškog tribunala Fausto Pokar ekskluzivno za B92 je rekao da tom saradnjom i jeste i nije zadovoljan jer dobra volja Beograda mora da preraste u akcije. "Mogu da kažem da i ne. Ima pozitivnih znaka i nema sumnje da je saradnja Beograda značajno poboljšana u prethodnih godinu dana i verovatno će nastaviti da se poboljšava. Moram, ipak, da kažem i da sam zabrinut zbog toga što, kada je reč o nekim beguncima, a govorimo o visoko rangiranim osobama, saradnja nije dovoljna. O tome sudim na osnovu rezultata, a ne na osnovu izražene dobre volje Vlade. Jednostavno dođe trenutak kada dobra volja mora da bude sprovedena u neku konkretnu akciju i rezultat", rekao je on.

Nesaradnja odlaže pregovore o pridruženju

Bivši ministar spoljnih poslova SCG Goran Svilanović je rekao da nesaradnja Srbije s Haškim tribunalom može u svakom trenutku odložiti, prekinuti ili pomeriti pregovore o stabilizaciji i pridruženju zemlje Evropskoj uniji, prenosi Beta. "Ako Karla del Ponte podnese izveštaj UN u kom se kaže da SCG ne sarađuje s Tribunalom, sigurno neće biti potpisan Ugovor o početku pregovora sa EU", rekao je Svilanović za Građanski list. On je rekao da SCG neće ući ni u Partnerstvo za mir sve dok ne izruči bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: