Skeptici oko hapšenja begunaca

Srpske vlasti kažu da do 15. decembra najverovatnije neće biti izručeni haški optuženici, jer ne znaju gde su begunci.

Izvor: B92

Sreda, 07.12.2005.

12:29

Default images

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte sutra stiže u Beograd, kako bi nedelju dana pre odlaska u Njujork, prikupila informacije za odluku da li će Savetu bezbednosti UN saradnju SCG sa tribunalom oceniti kao i pozitivnu ili negativnu.

Šef diplomatije SCG Vuk Drašković, odgovarajući na pitanje kako će uveriti Karlu Del Ponte da u Njujorku treba da da pozitivnu ocenu saradnje Beograda sa Hagom, novinare je uputio na nadležne ministe: "Predsednik Saveta za saradnju sa Haškim tribunalom je gospodin Rasim Ljajić. Ja nisam ni ministar policije ni ministar odbrane."

Rasim Ljajić ne veruje da će najtraženiji haški begunac, Ratko Mladić, ili neki drugi preostali optuženik u narednih nedelju dana otići u Hag. On očekuje težak razgovor sa Karlom del Ponte i kritike zato što od aprila nije bilo izručenja optuženih. Osim Mladića, interesantan je Goran Hadžić koji je pre godinu i po dana, u trenutku kada je stigla optužnica protiv njega, pobegao. Tada je ministar policije Dragan Jočić rekao da će odgovor na pitanje gde se Hadžić nalazi stići za 3-4 dana. Sada ministar Jočić ne može da da odgovor na ovo pitanje.

Jočić: Ja mislim da ste vi to nešto pogrešno razumeli.              
B92: Dobro, a jel’ znate gde je Goran Hadžić?

Jočić: Ne, da znam uhapsili ga.

B92: A Ratko Mladić?

Jočić: Ne, da znam uhapsili bi ga.

B92: Jel’ tačno da su neke akcije u vezi sa Mladićem sprovedene?

Jočić: Da, preuzimaju se, preuzimaju se non-stop akcije.

B92: I godinu i po dana od bekstva ne zna se gde je Goran Hadžić?

Jočić: Ne znamo gde je. Ja ne mogu da vam kažem. Najverovatnije nije u Srbiji, ali ne možemo ni to da isključimo.

Direktor Kancelarije Srbije za pridruživanje EU Tanja Miščević kaže da za sada iz Brisela ne dolazi nijedan signal koji bi mogao da ukaže da će pregovori sa EU biti otežani zbog eventualne negativne ocene saradnje sa Hagom: "U ovom momentu nemamo nikakvu najavu iz Brisela, najiskrenije, nemamo nikakvu najavu da bi do prekida ili eventulane suspenzije prvog narednog kruga pregovora što je 20. i 21. decembar, kada će se upravo govoriti o pitanjima koja su usko vezana za Ministarstvo za spoljne ekonomske odnose, liberalizacija trgovine industrijskim proizvodima, da će do toga i doći. Dakle, ovi tehnički pregovori nisu u opasnosti, ali u zavisnosti od izveštaja videćemo šta će se dešavati u daljim krugovima."

Karla del Ponte sutra razgovara sa premijerom Vojislavom Koštunicom i ministrom Rasimom Ljajićem, a zatim ide u Vašington gde će pre obraćanja Savetu bezbednosti, razgovarati sa zvaničnicima Stejt departmenta i američkog Kongresa.

Pokar: I jesam i nisam zadovoljan

Kao i glavna tužiteljka Tribunala Karla del Ponte, i novi predsednik Haškog suda Fausto Pokar kaže da je vreme da se pređe sa reči na dela. Pokar će 15. decembra podneti godišnji izveštaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, u kome će oceniti saradnju Srbije i Crne Gore s tim sudom, a kaže da tom saradnjom i jeste i nije zadovoljan.

"Mogu da kažem i da i ne. Ima pozitivnih znakova i nema sumnje da je saradnja Beograda značajno poboljšana u prethodnih godinu dana i verovatno će nastaviti da se poboljšava. Moram, ipak, da kažem i da sam zabrinut zbog toga što, kada je reč o nekim beguncima, a govorimo o visoko rangiranim osobama, saradnja nije dovoljna. O tome sudim na osnovu rezultata, a ne na osnovu izražene dobre volje Vlade. Jednostavno, dođe trenutak kada dobra volja mora da bude prevedena u neku konkretnu akciju i rezultat", kaže on.

Raste podrška izručenju haških begunaca

Prema istraživanjima javnog mnenja koje je obavio Stratedžik Marketing, porastao je broj građana Srbije koji podržava izručenje haških begunaca. Direktor te agencije Srđan Bogosavljević kaže da je 40 odsto građana, i to uglavnom simpatizera SRS i SPS, protiv, ali da je broj onih koji su za izručenja Hagu sada već 47 procenata.

"Imamo relativno mali procenat, koji se vrti oko 15 odsto ljudi, koji su za saradnju zato što je postojao zločin. On nikada nije otišao preko 15 odsto, zato što je to nešto što je važno da bi se završilo sa zločinima. Ostali koji su za saradnju, su po pravilu za saradnju zato što je to nužno zlo, to je ulaznica koju moramo da platimo. I to se potpuno uklapa u onaj model u koji se Vlada Srbije uklapa a to je model predaje haških optuženika kao žrtve", kaže Bogosavljević.

Još bez odluke o Ljimaju i Musljiuu

Portparol Tužilaštva Tribunala Florans Artman kaže da još nije doneta odluka o tome da li će Tužilaštvo uložiti žalbu na presudu kojom su Fatmir Ljimaj i Isak Musljiu oslobođeni optužbi za ratne zločine na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: