Metalni opiljci u šećeru?

Sanitarna inspekcija južnobačkog okruga privremeno zabranila promet više od 600 tona šećera iz zrenjaninske šećerane.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.12.2005.

15:18

Default images

To je urađeno pošto postoje indicije da nije za ljudsku upotrebu, iako to na pakovanju nije naglašeno, saznaje B92. Reč je o šećeru koji u sebi navodno sadrži metalne opiljke i trenutno se vrše analize kako bi se ovi navodi proverili, kaže načelnik sanitarne inspoekcije za južnobanatski okrug Slobodan Žarkov. On dodaje da zabrana nije stavljena na oko 50 tona šećera koji je već otišao u promet.

"Prema mojim saznanjima, ta firma je to već isporučila, tj. šećer se više ne nalazi na teritoriji Južnobačkog okruga, i tu ćemo informaciju proslediti u Beograd. Dodajem da na računu stoji da je šećer neuslovan za ljudsku ishranu. Za drugu količinu šećera, koja se nalazi na našoj teritoriji, čekamo rezultate, i stavljena je privremena zabrana prometa, koja važi dok ne dobijemo laboratorijske nalaze", kaže Žarkov.

Žarkov kaže da ne bi bilo problema da je na pakovanju naglašeno da šećer nije za ljudsku upotrebu. Generalni direktor zrenjaniske šećerane Dragan Mitrović izjavio je da se na otpremnicama iz šećerane kao i na deklaracijama koje idu uz svaku isporuku, navodi da šećer nije za ljudsku upotrebu. Šećer je pakovan u neadekvatnu amalažu zbog toga što su kupci insistirali da ga što pre dobiju.

Direktor: Šećerom namirena dugovanja

Šećer u kojem je bilo metalnih čestica nije bio predviđen za prodaju, već za ponovno pretapanje i preradu, izjavio je agenciji Beta tehnički direktor zrenjaninske šećerane Miroslav Vlatković.

Taj šećer je, prema njegovim rečima, iznet iz magacina na insistiranje ljudi iz firme "SKOM" iz Vrbasa i "Lugonja Petrol" iz Novog Sada, koji su preuzimanjem tih zaliha na vlastito insistiranje "namirivali" dugovanja zrenjaninske fabrike prema njima.

"Oni su potpisali izjavu da preuzimaju takav šećer pod materijalnom i moralanom odgovornošću", kazao je Vlatković koji je naglasio da nema informaciju o tome da je taj šećer negde pušten u prodaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: