Pregovori MMF-a i Vlade Srbije

Razgovori šefice Misije MMF-a za SCG Pirite Sorsa s predstavnicima Vlade Srbije su u toku.

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2005.

08:35

Default images

Pregovara se o završetku trogodišnjeg aranžmana s Međunarodnim monetranim fondom, a na dnevnom redu su dug penzinerima, rast plata u javnim preduzećima i mere za smirivanje inflacije. Razgovori su nastavljeni pošto je Skupština Srbije usvojila budžet za iduću godinu i paket zakona iz oblasti zdravstva. Predviđeno je da razgovori traju do kraja nedelje.

Ako bude postignut dogovor o preostalim spornim pitanjima, Srbija bi trebalo da dobije pozitivnu ocenu za okončanje trogodišnjeg aranžmana s MMF-om, što podrazumeva i otpis preostalih 700 miliona dolara duga Pariskom klubu. Predsednica Svetske banke za Srbiju i Crnu Goru Kerolin Junger ocenila je, gostujući u Kažiprstu Radija B92 da je usvajanje budžeta veliki korak napred, koji Srbiju vodi u pravcu makroekonomske stabilnosti. "To je preduslov za odriživ ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta.

"Izuzetan napredak je ostvaren u pogledu makroekonomske stabilnosti u Srbiji, ali još ima ozbiljnih problema. Još postoje veliki disbalansi u makroekonomskoj oblasti, što znači da je javna potrošnja velika, da ljudi previše troše, imate i inflacioni pritisak, imate deficite na tekućim računima, imate povećan dug u privatnom sektoru. Potrebne su snažne politike u toj oblasti, treba smanjiti javnu potrošnju, a to je upravo ono što budžet za 2006. radi", kaže ona.

Labus: U dobrom pravcu

Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus kaže da je optimista u pogledu pregovora s MMF-om i očekuje da će oni biti završeni za nekoliko dana. "Počeli smo da razgovaramo o tačkama sporazuma, dokumenta 'Memorandum o ekonomskoj i finansijskoj politici'. Ide se od tačke do tačke i pokušavamo da sve što je otvoreno do kraja dogovorimo. Želimo da vrlo brzo imamo taj sporazum s MMF-o. Čim je Pirita Sorsa ovde ide se u dobrom pravcu”, kaže Labus.

Delegacija MMF-a počela je direktne pregovore prošlog meseca, ali se vratila u Vašington dok Skupština nije usvojila budžet. Ostalo je još u dogovorenom roku izabrati privatizacionog savetnika za Naftnu industriju Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: