Nastavljaju se pregovori sa MMF-om

Šef misije MMF za Srbiju i Grnu Goru Pirita Sorsa doputovala je u Beograd na nastavak razgovora sa predstavnicima vlasti.

Izvor: B92

Utorak, 29.11.2005.

08:57

Default images

Sorsa dolazi pošto je Skupština Srbije juče usvojila budžet za iduću godinu i paket zakona iz oblasti zdravstva, a to su bili uslovi za nastavak direktnih razgovora Misije s Beogradom.

Kancelarija MMF-a u utorak je saopštila da je usvajanje tih zakona važan korak ka okončanju aranžmana s MMF-om jer sada postoje šanse za poboljšanje situacije vezane za budžet i javnu potrošnju. Misija će, kaže se u saopštenju, u narednim danima blisko sarađivati s Vladom Srbije na okončanju šeste revizije.

Trogodišnji aranžman s MMF-om treba da se završi do Nove godine i od toga zavisi otpis 700 miliona dolara duga Pariskom klubu.

Smanjenje poreza na plate

Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić rekao je da je obavestio MMF o usvajanju budžeta, a da su predstavnici MMF-a zadovoljni. Dinkić je za RTS izjavio da će najviše novca iz budžeta biti utrošeno na poljoprivredu i kulturu, odnosno 5,4 milijardi dinara za nabavku nove poljoprivredne opreme i 6,4 milijardi za institucije kulture.

"Uštedama u budžetu za 2006. stekli su se uslovi za smanjenje poreza i doprinosa za plate. Prvi put imamo osnovu da realno govorimo o smanjivanju poreza i doprinosa na plate, odnosno rasterećenju privrede. Najviše ušteda ostvareno je reformom zdravstva, iz kog treba da ode oko 9.000 zaposlenih, a biće zaposleno 1.000 novih. Plate lekara u narednoj godini biće veće oko 30 odsto, a odnos plata u zdravstvu biće 4:2:1 za lekare, medicinske sestre i nekvalifikovane radnike", rekao je Dinkić, javlja Beta.

"Ko ne rizikuje..."

Kako do puta?
Jedan od problema u pregovorima o šestoj reviziji trogodišnjeg aranžmana s MMF-om je i pitanje koncesije za autoput Horgoš-Požega jer MMF taj projekat smatra rizičnim, potvrdio je potpredsednik Vlade Miroljub Labus. "Naravno da postoje rizici, ali pitajte ljude iz MMF kako bi oni ušli u izgradnju puta bez rizika. Ako se zaduži država, onda oni kažu da je velik državni dug, a ako država da koncesije onda postoji pitanje da li će to budžet moći da plati. Bez rizika nema puteva", kaže Labus za magazin CorD.

Stezanje i upozorenje

Profesor Beogradske bankarske akademije Dejan Erić kaže da je najveći broj zahteva MMF-a ispunjen usvajanjem budžeta za 2006. i veruje da u pregovorima više ne bi trebalo da bude problema. "Mislim da je veoma dobra vest da je budžet usvojen jer je to jedan od zahteva koje nam je MMF postavio i mislim da smo učinili jednu od neophodnih stvari. Ono što želim da istaknem u vezi s tim budžetom jeste neprijatna vest za sve građane, a to je da će morati malo više da stežu kaiš i navikavaju se da dugove vraćaju na vreme i izvršavaju obaveze", kaže on.

Erić, međutim, dodaje da država ne bi smela sebi da dozvoli da dolazi u slične situacije jer se na trenutke čini da MMF više vodi računa o interesima Srbije nego sama Srbija. "Mislim da ne bi trebalo više sebe da dovodimo u situaciju da ponovo razmišljamo o tome da li će nam biti odobrene određene rate i otpisivanja dugova, koji su, na žalost, povezani s takvim stvarima. Nadam se da ćemo ubuduće biti u situaciji da delujemo proaktivno, što da predvidimo neke događaje, kako bismo imali veći manevarski prostor", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: