U Skupštini sve po starom

Stranka G17 plus danas je iz svojih redova isključila dva poslanika kojima su juče oduzeti mandati u Skupštini Srbije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.11.2005.

12:27

Default images

Pretnje iz tužilaštva da će policija saslušati sumnjive poslanike, ekspresno oduzimanje mandata poslanicima jedne od vladajućih stranaka zato što nisu hteli da glasaju za budžet, tvrdnje da su finansijski moćnici obezbedili podršku u skupštini za zakone koji im odgovaraju, sve to neposredno je prethodilo glasanju za budžet u Skupštini Srbije.

I pored nezvaničnih najava pojedinih poslanika stranaka vladajuće koalicije da neće glasati za budžet, jer je to njihov lični stav a ne proizvod potkupljivanja, nakon najave o istragama niko od njih se nije usudio da glasom protiv na sebe skrene pažnju MUP-a i Tužilaštva.

Okružni tužilac Milovan Božović tvrdi da tužilaštvo nije imalo nameru da pokretanjem istrage na nekoga utiče: " Da li je to imalo i neke druge efekte sem toga što je tužilaštvo želelo da se javnost obavesti, ne možemo da se upuštamo, to je individualno stanje pojedinca kako je razumeo celu informaciju i podatke koji su dati u javnost. Suština jeste u tome uznemirenje javnosti bude smireno".

Potvrdu da je dopis Tužilaštva stigao u policiju, dao je sam ministar Dragan Jočić: "Očigledno je da ta pojava postoji, čim se poslanik odlučio da javno kaže, to znači da ima toga. Pretpostavljam da ima čvrstu argumentaciju. Ostaje nam da vidimo koliko je poslanicima nuđeno kao mito i ko je nudio mito. Materijalni dokaz nije jedini dokaz na osnovu kog može da bude utvrđena istina, tu su izjave i ljudi koji ih daju. Iz tih ćemo izjava videti da li je to tačno", kaže Jočić.

Upitan da li je Skupštini stigao zahtev za sprovođenje istrage, predsednik parlamenta Predrag Marković ni danas nije odoleo običaju da pre davanja odgovora održi kraće predavanje o svojim i nadležnostima zakonodavne vlasti: "Na osnovu zakona o policiji, policija radi po zakonu i o tome mora da obavesti onoga ko je to od nje tražio, u ovom slučaju tužioca. Ne mogu ja da znam kako izgleda taj postupak. Ne naravno da nisu meni uputili još uvek takav zahtev, da jesu bili biste obavešteni pošto predsednik nema šta da krije od novinara! Hvala vam.“

Sada već bivši član G17 plus Sovranije Čonjagić demantovao je navode Mlađana Dinkića da je mu je preko potpredsednika DS-a Dušana Petrovića, Bogoljub Karić nudio novac da ne glasa za budžet. Čonjagić je u Kažiprstu Radija B 92 rekao da je već mesecima nezadovoljan radom stranke, da su sa tim bili upoznati i stranački organi, koji su mu, kako je rekao, pre dva dana dozvolili da glasa protiv budžeta: "Poslanički klub G17 plus na sednici koja je održana u subotu mi je dozvolio, i Predrag Marković, predsednik Skupštine, koji je bio prisutan na sednici kluba, i šef kluba i svi ostali poslanici su se saglasili da ja u ponedeljak ne glasam za predložen budžet Srbije. Mlađan Dinkić pokušava da kaže da me je Karić motivisao da glasam protiv budžeta, što nije tačno. Ako je neko hteo da me korumpira, onda je to bio Dinkić, koji mi je pre nekoliko dana ponudio mesto pomoćnika ministra vera", kaže Čonjagić.

Potpredsednik G17 plus Mlađan Dinkić odbacuje Čonjagićeve tvrdnje. Uz komentar da sve što bivši član G17 plus tvrdi govori o njegovom „moralnom padu“, Dinkić na te optužbe odgovara sličnim argumentima i istim tonom: "Gospodin Čonjagić bi trebalo da kaže zašto je ucenjivao stranku traženjem da se njegov prijatelj postavi na mesto direktora Komercijalne banke u Šapcu. Nisu ni čitali budžet. Gospođi Lalić se prohtelo da bude direktor Doma zdravlja na Novom Beogradu, Tomica je rekao nikada, pa makar ne bio ministar... Takve ucene kod nas ne prolaze. Juče smo pokazali da nam nije potrebno više od par sati da ovu stvar rešimo i tako ćemo postupati i ubuduće".

U Temi B92 možete pročitati tekst o tome kako je povod za rasvetljavanje priče oko moguće kupovine poslanika u Skupštini pre četiri meseca dao poslanik DSS-a Mika Vlaović.

Veoma važna uloga RIK-a

Sudija Ustavnog suda Svetozar Čiplić kaže da je bitno utvrditi da li su poslanici prvo povukli ostavke ili je prethodno Administrativni odbor te ostavke aktivirao.

Veliku ulogu igra i Republička izborna komisija koja mora da potvrdi ko je sledeći na izbornoj listi, odnosno ko treba da dobije mandate: "Po mojoj proceni ovi poslanici imaju pravo da se obrate Republičkoj izbornoj komisiji da bi im izneli svoj slučaj, pokušali da zaštite svoje mandate. Ukoliko im to pred RIK-om ne uspe, odnosno ukoliko ne budu zadovoljni postupanjem RIK-a oni imaju pravo da se žale sudu državne zajednice SCG u vidu ustavne žalbe i u tom slučaju bi mogli i pred tom domaćom instancom da završe krug pokušaja zaštite svog mandata.“

Goati: Blanko-ostavke su relikt

Politički analitičar Vladimir Goati kaže da je zaprepašćen oduzimanjem mandata poslanicima G17 plus. "Ako je to tačno, reč je o flagrantnom kršenju kojim se nastavlja situcija iz septembra, kada su dva poslanika rešenjem postavljena na mesta zamenika ministra, čime im je prestao poslanički mandat, da bi potom Administrativni odbor ta dva građanina ponovo promovisao u poslanike. Blanko-ostavke su relikt bivšeg vremena i znak koliko partije veruju svojim poslanicima. Ne možete da zakujete svoju buduću volju. Svako ko potpiše blanko-ostavku može da je i povuče", rekao je Goati Beti.

Na pitanje kako sprečiti trgovinu uticajem i mandatima, Goati kaže da je Ustavni sud, donošenjem odluke o vlasništvu nad mandatima, trebalo da izda i sugestiju zakondavcu da usvoji odredbe po kojima mandat prestaje ako poslanik pređe u drugu stranku.

Reakcije

Mlađan Dinkić, ministar finansija i potpredsednik G17 plus, kaže da je ta stranka aktivirala ostavke dva poslanika da bi sprečila trgovinu mandatima. Dinkić je rekao i da je jednog od zamenjenih poslanika G 17 plus kontaktirao potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović, kako bi uticao na usvajanje budžeta za narednu godinu.

Dušan Petrović, međutim, podseća na to da predstavnici vlasti nisu imali takve komentare kada su na stranu vladajuće koalicije prešli Omeragić i Džudžević. "Ministar finansija je sklon davanju neuravnoteženih izjava, to je njegov manir. Mislim da je stvar u neverovatnom strahu od gubitka vlasti, čega se boje samo oni koji su veoma prepadnuti svojim položajem posle toga. Svi oni se veoma boje krivičnog postupka, oni najbolje znaju zbog čega. Neko ko ima čistu savest ne ponaša se kao Dinkić", kaže Petrović.

Miroljub Labus, potpredsednik Vlade i lider G17 plus, kaže da mu je žao zbog zamene dva poslanika te stranke u Parlamentu. "Tu odluku uopšte nije bilo lako doneti. Međutim, ovo je momenat za odluke važne i za državu i za građane. Moramo da skinemo dug sa vrata. Očekujem usvajanje budžeta i političku stabilnost pred početak pregovora o budućem statusu Kosova i nastavak pregovora sa EU. Skupština mora da funkcioniše, a bilo kakva sumnja oko kupovine poslanika mora biti otklonjena", rekao je Labus za RTS, prenosi Beta.

Građanski savez Srbije ocenjuje da oduzimanje mandata poslanicima u Skupštini Srbije i najave ispitivanja i hapšenja poslanika predstavlja vrhunac bestidnosti i tiranije kojoj su pribegli Miroljub Labus i Vojislav Koštunica ne bi li sačuvali vlast. "Predstavnici pravosuđa, koji su u noći između subote i nedelje razradili plan ministra pravde Zorana Stojkovića i premijera Srbije Vojislava Koštunice kako da zastraše poslanike i političare, od pravosudnih organa su napravili cirkus i političku disciplinsku komisiju", navodi GSS.

Socijaldemokratska unija najoštrije protestuje zbog novog, veoma ozbiljnog, narušavanja zakonitosti rada Narodne skupštine Republike Srbije. Otimanjem dva mandata vladajuća koalicija izgubila legalitet i da sve odluke Skupštine neće biti više validne. Otimanje mandata, uprkos pisanoj izjavi poslanika da se oni tih mandata ne odriču, predstavlja najgrublje kršenje zakona i Ustava", ocenjuje Socijaldemokratska unija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: