MUP opet ćuti o saznanju Insajdera

Još uvek bez zvaničnih reakcija o novim detaljima vezanim za ubistvo Slavka Ćuruvije, koje je objavio B92.

Izvor: B92

Petak, 25.11.2005.

18:03

Default images

Ni treći dan pošto je B92 objavila da je policija još početkom 2001. imala saznanja o prisustvu dvojice pripadnika JSO na mestu ubistva Slavka Ćuruvije, nema zvaničnih reakcija, a u MUP-u je samo rečeno da će proveriti te navode.

Naime, bivši operativni vođa grupe Poskok, Ljubiša Milanović, u razgovoru za emisiju Insajder je rekao da je o takvim svojim saznanjima napravio službenu belešku, ali da istraga o tome nikada nije vođena, jer se vrh MUP-a bojao Legijine reakcije, posebno ističući tadašnjeg zamenika načenika kriminalističke policije Dragana Karleušu i pomoćnika ministra MUP-a, Sretena Lukića.

I pored toga što je prošlo čak šest i po godina od kako je ubijen Slavko Ćuruvija, sproveden je samo pretkrivični postupak, pa predmet i dalje stoji u Tužilaštvu. Advokat Dragoljub Todorović objašnjava da bi zbog toga bilo važno ispitati navode o prisustvu dvojice pripadnika JSO na mestu zločina: "To bi bilo izuzetno važno pogotovo zbog toga što u ovom predmetu, u slučaju Slavka Ćuruvije, imamo sve drugo, samo nemamo direktnog izvršioca. To bi se uklopilo u celu sliku koju imamo."

Todorović ipak smatra da se i pored toga što je direktni izvršilac nepoznat, neki ljudi mogu izvesti pred sud, jer su, kako podseća, do sada saslušani mnogi akteri. Između ostalog, saslušano je 30-ak pripadnika DB-a, koji su učestvovali u praćenju Ćuruvije na dan ubistva. On zbog svega toga ocenjuje da činjenica da slučaj još nije stigao do suda, znači opstrukciju postupka od prvog dana do danas, a da je opstrukcija u interesu starih struktura Miloševićevog režima, kojih i danas ima svuda.

"To je Služba državne bezbednosti, MUP, Vlada, KOS, bivši KOS. Mislim da je to opstrukcija, čista opstrukcija. Završene su te pretkrivične radnje. Tu ima dosta elemenata za osnovanu sumnju. Za istragu ne treba neki visoki stepen osnovane sumnje kao što treba za presudu recimo ili za optužnicu", kaže Todorović.

Bivši načelnik DB-a, Goran Petrović, pod čijom je nadležnošću 2001. bila i Ulemekova JSO, kaže za B92 da su Milanovićevi navodi obične besmislice i dodaje da ne postoji ni jedna informacija kojom je DB raspolagala, a da je ostala nedostupna istrazi. Takođe, kaže Petrović, ne postoji osoba koja je bila štićena od strane tadašnjeg rukovodstva DB-a.

Podsetimo i da su Dragan Karleuša i Dušan Mihajlović, za B92 odbacili tvrdnje Milanovića, a da je jedina potvrda dobijena od Gorana Radosavljevića Gurija, bivšeg komnadanta Žandarmerije, koji je rekao da je organizovao sastanak Milanovića i Ulemeka povodom informacija o prisustvu dvojice pripadnika JSO na mestu zločina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: