Ubistvo Ćuruvije: Prisutan i JSO?

Nema zvaničnih reakcija na informaciju da je MUP 2001. imao saznanja o prisustvu 4 pripadnika JSO-a na mestu ubistva Ćuruvije

Izvor: B92

Četvrtak, 24.11.2005.

17:16

Default images

Podsetimo da je bivši operativni vođa grupe Poskok, Ljubiša Milanović, u razgovoru za emisiju Insajder TV B92 rekao da je o tome sačinio službenu belešku, ali da istraga o tome nikada nije vođena, jer jer je trebalo ispitati Legijine ljude.

Cela stvar je prema Milanovićevim tvrdnjama, zaustavljena, na hitno sazvanom sastanak u MUP-u, gde mu je zamenik načenika kriminalističke policije Dragan Karleuša preneo reči pomoćnika ministra MUPa, Sretena Lukića, koji je rekao Milanoviću da je uznemirio jedinicu.

Veoma je važno ispitati navode o prisustvu dvojice pripadnika JSO na mestu ubistva Slavka Ćuruvije, kaže novinar nedeljnika Vreme, Miloš Vasić. On smatra da istragu za ubistvo Ćuruvije treba početi ispočetka. Mora se sprovesti ponovna istraga o ubistvu Luke Pejovića, koji je kao član crnogorskog klana radio za DB, a koji je identifikovan kao jedan od ubica Slavka Ćuruvije, kaže Vasić: "Problem je što je do identifikacije došlo tek godinu dana nakon Ćuruvijine smrti, malo manje. To je bilo negde decembra 2000. kada je Luka Pejović ubijen. Tako da ako hoćemo da uradimo Ćuruviju ljudski i iz početka, što je potpuno očigledno, ja ne vidim zašto se ne radi, mora se ići po dve linije, prva je ponovna istraga o ubistvu Luke Pejovića da li je možda upravo uklonjen zbog toga, što je bio jedan od učesnika i što je bio identifikovan ili neka druga stvar u pitanju".

B92 objavio je prošle godine navode izvora iz policije koji smatraju da način na koji je Pejović ubijen, overom u glavu jasno predstavlja potpis profesionalne specijalizovane jedinice. Prema istim izvorima, sumnja se da je ubijen upravo zbog toga da ne bi progovorio po čijem je nalogu i uz čiju pomoć ubio Slavka Ćuruviju.

Vasić napominje i da nije teško otkriti ko je izdao nalog za obustavljanje praćenja Ćuruvije na dan ubistva: "Druga linija mora da ide, ja to stalno ponavljam od onog čoveka koji je imao mikrofon radio veze u ruci kada je pratnja 11 aprila u 15.30 opozvana. Tom čoveku je to neko morao da kaže. Radio veze DB-a su strogo kontrolisane i odvijaju se po određenoj proceduri. Postoji registrofon, veliki magnetofon koji radi 24 sata i snima svaki kanal na kome se radi. Tako da se vrlo lako da rekontruistati, ali očigledno ne postoji politička volja".

Podsetimo da je Dragan Karleuša, koji je u Poskoku rukovodio istragom o ubistvu Slavka Ćuruvije za B 92 rekao da je moguće da je Milanović dao neku informaciju, ali da te konkretne ne može da se seti. Bivši ministar policije Dušan Mihajilović rekao je danas za B 92 da ne želi da komentariše izjave svojih saradnika, ali i da o pomenutoj belešci ništa ne zna. Mihajilović, međutim, dodaje da zločin ne zastareva i da ni danas nije kasno da se ti navodi istraže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: