I JSO umešan u ubistvo Ćuruvije?

Još početkom 2001. policija je došla do informacija o prisustvu dvojice pripadnika JSO-a na mestu ubistva Slavka Ćuruvije.

Izvor: B92

Sreda, 23.11.2005.

16:59

Default images

Ovo u razgovoru za Insajder tvrdi bivši operativni vođa grupe Poskok, Ljubiša Milanović. Podsećamo da je grupa Poskok formirana posle 5. oktobra za vreme prelazne vlade i da je od nje kasnije nastala Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala.

Ljubiša Milanović kaže da je on lično sačinio službenu belešku o mogućoj umešanosti Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije u ubistvo Ćuruvije, ali da istraga u tom pravccu nikada nije vođena, jer je trebalo ispitati pripadnike jedinice Milorada Ulemeka, koji je u to vreme, kako kaže, bio bog za tadšnji vrh policije, pre svega za Dragana Karleušu i Sretena Lukića. 

Ljubiša Milanović kaže da je do informacija o mogućoj umešanosti Beretki u ubistvo Ćuruvije došao neposredno nakon rešavanja zločina na Ibarskoj magistrali: "Radeći na jednom slučaju ja sam sa jednim učesnikom jednog krivičnog dela obavljao razgovor I došao do informacije da su mogući izvršioci, odnosno da su kao logistika na licu mesta bila dvojica pripadnika JSO-a . Pišem tu informaciju, zavodim je pod rednim brojem, sve po protokolu i dolazimo do toga da treba da privedemo dvojicu pripandika JSO-a na informativni razgovor".

Problem nastaje pošto treba ispitati Legijine ljude, pa prisutni u policiji predlažu da se pomoć za njihovo privođene zatraži od Gorana Radosavljevića Gurija, koji je tada sa pripadnicima JSO-a boravio na jugu Srbije: "Mile Novaković i ja sedimo i zovemo Gurija i ja mu izlažem problem. Tada nisam znao da je to problem i on kaže - jao pa to su Legijini ljudi, ja to ne bih radio bez njega, 'ajde pozvaću njega. On ga zove, Legija se javlja - kao krenuli su iz Leskovca", kaže Milanović.

Samo nekoliko sati kasnije, sastanak je već bio organizovan i Milanović i Ulemek su se sastali u MUP-u, a Legija je obećao da će tu dvojicu pripadnika jedinice na razgovor dovesti sutradan. Međutim, samo sat kasnije, Milanović je pozvan da hitno dođe na sastanak u MUP na kome je prenet stav Sretena Lukića: "I Karleuša počinje priču koja se svodi na to kako on nije obavešten i kaže - zvao me je Lukić, zvao me Lukić i ne vidimo zašto je to bitno i  kaže - znaš ti si uznemirio jednicu".

Milanović kaže da je pet dana nakon sastanka kažnjen raspoređivanjem na novo radno mesto. On tvrdi i da pomenuta dvojica pripadnika JSO-a nikada nisu privedena ni ispitana, iako je policija imala njihova imena.

Bivši komandant Žandarmerije, Goran Radosavljević Guri potvrdio je za B92 da je tačno da je organizovao sastanak Milanovića i Ulemeka, koji je održan u MUP-u. On, međutim, kaže da ne zna šta se posle toga dešavalo.

S druge strane, Dragan Karleuša, koji je u to vreme u Poskoku rukovodio istragom ubistva Slavka Ćuruvije kaže za B92 da je moguće da je Milanović dao neku informaciju, ali da te konkretne ne može da se seti. “Svi su davali informacije i svi smo ih skupljali, ali je pitanje šta smo sa njima mogli da uradimo. Mnoge su bile i proturane”, kaže Karleuša. On takođe kaže da je u vreme Poskoka na sastancima bilo reči i o tome da se JSO uznemirila, ali uopšte zbog rada Poskoka. Ali da ja zabranim da se radi na toj Milanovićevoj informaciji, bože sačuvaj”, zaključuje Karleuša. On još dodaje da je policija došla do veoma interesantnih saznanja u vezi sa ubistvom Ćuruvije, ali da nije imala dovoljno dokaza da podnese krivičnu prijavu, kao i da policija samo pretpostavlja ko je njegov ubica.

Podsetimo i da je RTV B92 prošle godine u decembru objavila informaciju do koje je došla ekipa emisije Insajder da je policiji poznato ime ubice Slavka Ćuruvije.

Prema saznanjima Insajdera, svedok ubistva je tokom 2003. identifikovao Luku Pejovića kao  ubicu  Slavka Ćuruvije. U trenutku identifikacije Pejović je već bio mrtav. On je prema policijskim  informacijama bio poznat kao član crnogorskog klana u beogradskom podzemlju, koji je radio za DB. Izvori B92 iz policije navode da način na koji je Pejović ubijen "overom" u glavu, jasno predstavlja potpis profesionalne specijalizovane jedinice. Prema istim izvorima, sumnja se da je ubijen upravo zbog toga da ne bi progovorio po čijem je nalogu i uz čiju pomoć ubio Slavka Ćuruviju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: