Identitet Al-Kaidinih terorista

Jordanske vlasti su objavile identitet trojice Iračana i jedne Iračanke, koji su izveli samoubilačke bombaške napade u Amanu.

Izvor: B92

Nedelja, 13.11.2005.

15:21

Default images

Potpredsednik jordanske vlade Marvan al-Muašer saopštio je da se Iračanka, koja nije uspela da detonira eksploziv koji je nosila na sebi, nalazi u pritvoru. On je rekao da je reč o sestri jednog o važnijih saradnika Musaba al-Zarkavija, lidera Al-Kaide u Iraku.

Muašer je na konferenciji za novinare rekao da je četvoro terorista u Jordan doputovalo četiri dana pre napada, koji se dogodio u sredu, 9. novembra. Prema njegovim rečima, žena koja je uhapšena ušla je u pratnji muža u jedan od hotela, u kojem se upravo proslavljala svadba, a kada je njen pojas sa eksplozivom zatajio, izašla je iz hotela, a njen suprug je detonirao svoj eksploziv.

Muašer je trojicu poginulih muškaraca identifikovao kao Safara Mohameda Alija, starog 23 godine, Ravada Jasima Mohameda Abida i Alija Huseina al-Šimerija, starog 25 godina, koji je bio muž uhapšene Sajide al Rišavi, sestre Al-Kaidinog operativca Samira Mubaraka Atrusa al-Rišavija, ubijenog u Faludži. Svo četvoro bombaša potiče iz zapadnoiračke provincije Anbar, koja graniči sa Jordanom.

Za teroristički napad na hotele u Amanu, u kojem je poginulo ukupno 57 ljudi, odgovornost je putem interneta preuzeo irački ogranak Al-Kaide, koji predvodi Jordanac Al Zarkavi. Al Kaida je precizirala da je napad izveo jedan bračni par i još dvoje muškaraca.

Uhapšena teroristkinja na jordanskoj TV

Žena koja je uhapšena posle terorističkog napada u Amanu minule nedelje, ispričala je jordanskoj televiziji kako je htela da se raznese zajedno sa suprugom u jednom hotelu u Amanu, javljaju agencije.

"Ušli smo u hotel. Moj suprug otišao je u jedan ugao, ja u drugi. U hotelu je bilo venčanje, bilo je žena i dece", rekla je žena, za koju jordanske vlasti tvrde da je Iračanka Sajida al Rišavi, sestra Al-Kaidinog operativca Samira Mubaraka Atrusa al-Rišavija, ubijenog u Faludži.

"Moj suprug je izvršio napad. Pokušala sam da aktiviram eksploziv, ali nisam uspela", rekla je državnoj televiziji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: