Uhapšena još četvorica neonacista

Novosadska policija uhapsila je još četvoricu pripadnika organizacije "Nacionalni stroj" i oni su zadržani u pritvoru.

Izvor: B92

Nedelja, 13.11.2005.

09:50

Default images

To je agenciji Beta potvrdio portparol SUP-a Novi Sad Stevan Krstić. Pres konferencija, na kojoj je istražni sudija Miroslav Alimpić trebalo da saopšti da li će privedenim pripadnicima grupe "Nacionalni stroj" biti produžen pritvor, kao i da li će protiv pripadnike ove grupe biti pokrenut sudski postupak, večeras nije održana, jer se saslušanje pripadnika ekstremističke grupe neplanirano odužilo.

Pres konferencija zakazana je za ponedeljak u 10 časova pre podne i očekuje se da će javnosti biti saopšteni dalji koraci pravosuđa. Prema nezvaničnim informacijama, svakako se može očekivati pokretanje sudskog postupka, ali i produženje pritvora pojedinim pripadnicima ove grupe.

Prethodno je pritvor od 48 sati određen zbog sumnje da su privedene osobe izvršile krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora ili netrpeljivosti. Za to krivično delo zaprećena je kazna zatvora od jedne do deset godina.

Podsetimo, oko 25 pripadnika „Nacionalnog stroja“ u sredu je izazvalo incident na tribini pod nazivom "Fašistička pretnja" na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Oni su upali na tribinu, išamarali nekoliko prisutnih i pretili organizatorima.

Zabraniti naciste i fašiste

A posle incidenta sa neonacistima, a zatim i jučerašnjeg skupa veterana mađarskih fašističkih okupacionih snaga u Srbiji u Drugom svetskom ratu, pooštrile su se reakcije uglavnom vojvođanskih političara, nevladinih organizacija i stručnjaka. Više njih je zatražilo zabranu organizacija koje propagiraju nacističke i fašističke ideje.

Organizacija Antifašistička akcija Novog Sada osudila je okupljanje veterana mađarske vojske iz Drugog svetskog rata, honveda, u Subotici i izrazila zaprepašćenje pokušajima revizije istorije. "Iako ovi ljudi (honvedi) možda lično i nisu imali fašistička i nacistička ubeđenja, ostaje činjenica da su se pod oružjem borili za takve ideje. Takve ideje ovde su realizovale Novosadsku raciju 1942. godine, u kojoj je na monstruozan način ubijeno na hiljade ljudi", navodi se u saopštenju Antifašističke akcije Novog Sada.

AFA je u sredu organizovala tribinu povodom 9. novembra, Svetskog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, na koju je upala grupa od 25 neonacista, išamarala organizatore, vređala učesnike i dizala ruke u znak nacističkog pozdrava.

AFA je zatražila da se ubuduće zabrane okupljanja, poput okupljanja honveda i dodala da fašizam nema naciju i da fašizmu jedne nacije ne može na put stati fašizam druge nacije nego samo antifašizam, kao nadnacionalna i humanistička ideja. Ova organizacija je ocenila da su se honvedi u Subotici okupili "na krilima ovdašnjih trendova proglašavanja proverenih saradnika nacističkog i fašističkog okupatora za borce za slobodu". "Tražimo da se zabrani delovanje svih organizacija koje su bazirane na ideologijama fašizma i nacionalsocijalizma", piše u saopštenju.

I Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je od državnih organa Srbije da odmah zabrane i stave van zakona sve fašističke i nacističke organizacije koje su utemeljene na ideologiji "krvi i tla". "Država mora jasno da kaže gde je granica izmedju dobra i zla. Pitamo dokle će se tolerisati pojava nacional-socijalističkih i fašističkih organizacija u Srbiji, kao što su 'Nacionalni stroj' ili 'Omladinski pokret 64 županije'" navodi se u saopštenju LSV.

Društveno korisna kazna

Interesantno je i pitanje da li bi, ukoliko budu osuđivani za širenje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, neonacisti u buduće mogli da služe kaznu kroz humanitarni rad u nekom društveno korisnom pogledu, naročito ako to ima veze sa njihovim suočavanjem sa posledicama njihovog delovanja. Takva praksa postoji u nekim zemljama, a kod nas je predviđena zakonom, ali se to ne primenjuje. Stručnjaci smatraju da zatvorska kazna nije uvek adekvatna i da je potrebno uspostaviti i druge vidove kažnjavanja.

Primer je da je prošle godine grupa francuskih mladića oskrnavila groblje jevrejskih žrtava u jednom francuskom selu, koje je simbol stradanja civila od nacista. Ti mladići su privedeni, a kazna za mlade sledbenike ekstremno desničarskog političara Le Pena je bila da nekoliko dana provedu u tom selu. Vodič im je, detalj po detalj, pričao kako je ubijeno 500 žena i dece. Na kraju su mladi nacisti prikazani na prvom kanalu državne televizije, gde su odgovarali na pitanje šta sada misle o nacističkim zločinima, posle kratkog istorijskog časa na jevrejskom groblju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: