Francuska - proslava u senci nemira

Francuska danas proslavlja dan potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu, u senci nemira, koji traju već dve nedelje.

Izvor: B92

Petak, 11.11.2005.

11:06

Default images

Maršu povodom dana primirja u centru francuske prestonice pridružili su se i demonstranti iz predgrađa Pariza. Manifestacija je protekla bez incidenata, što i nije čudno, jer je policija uvela stroge mere kontrole i angažovala specijalce i stručnjake za eksploziv.

"Danas ne želimo primirje, hoćemo mir za predgrađa", izjavio je načelnik francuske policije, koji je suspendovao osam policajaca zbog brutalnosti prema demonstrantima.

Iako zvaničnici navode da neredi jenjavaju, situacija u predgrađima Pariza i dalje je ista, a prema izveštajima policije, u noći između četvrtka i petka nereda je bilo u 160 francuskih gradova.U noćašnjim neredima zapaljena su 463 automobila, što je manje nego prethodne noći kada su zapaljena 482 vozila. "Još ne možemo da proglasimo pobedu", rekao je Amon. Policija je u noći između četvrtka i petka uhapsila 201 osobu, a četiri policajca su povređena. Nereda je, prema izveštajima, u noći između četvrtka i petka bilo u 160 francuskih gradova.

Neredi u Francuskoj izbili su 27. oktobra, posle pogibije dvojice tinejdžera afričkog porekla, koji su, misleći da ih policija progoni, poginuli od udara struje kada su pali na trafo stanicu u jednom pariskom predgrađu.

Neintegracija glavni krivac

Producent britanske televizije Skaj Jakša Šćekić, koji je pratio dešavanja u Parizu, kaže da je očigledno da je dosadašnji model harmonizacije odnosa Francuza i pridošlica iz njihovih prekomorskih kolonija propao: "Postoje dve Francuske u ovom trenutku. Jedna koja je elitistička, ona koju znamo sa televizijskih ekrana i filmova, i ona druga, frustrirana Francuska. To je druga generacija francuskih državljanina, čiji su roditelji došli u Francusku. Oni imaju 16, 17, 18 godina. Oni se nisu inkorporirali u francusko društvo, a ni francusko društvo nije bilo spremno da ih prihvati."

U raspravu su se uključili i francuski fudbalski reprezentativci. Neki od njih žestoko kritikuju vladu zbog ponašanja prema siromašnim građanima. Lilijan Tiram, koji je i sam odrastao u predgrađu, kaže da vlada pokušava da ubedi javnost da se radi samo o vandalima, što prema njegovim rečima, nije tačno. "Niko se i ne trudi da sagleda prave probleme", kaže Tiram.

Francuski zvaničnici ipak najavljuju niz mera koje treba da obezbede integraciju siromašnih građana u društvo. "Vlada je odlučila da ojača obrazovne programe u ovim siromašnim zonama i neophodno je što pre otvarati nova radna mesta za mlade iz ovih oblasti. Takođe, treba promeniti urbanističe planove, kako se ti ljudi ne bi okupljali u neke vrste getoa, već treba osmisliti neke vidove stanovanja, koji bi obezbedili mir u tim oblastima. Ideja je da se nastavi sa asimilacijom i integracijom u društvo ovih ljudi, a ne da se preseku sve veze sa njima", kaže francuski ambasador u Beogradu Ig Perne.

"Francuska će ostati otvorena zemlja, ali će više insistirati na poštovanju pravila Republike i njenih osnovnih principa", poručio je francuski ambasador. Perne smatra da poslednji događaji u Francuskoj neće uticati na rast straha od stranaca i da neće negativno uticati na proces proširenja Evropske unije niti će negativno uticati na evropsku budućnost Srbije i Crne Gore.

Žirinovski ima rešenje

U Rusiji su desničarske snage pronašle u Francuskoj teren za svoje delovanje. Naime, ekstrmno desničarski orijentisani političar Vladimir Žirinovski ponudio je da pošalje ruske navijače, poznate po nasilju, u Francusku kako bi sredio demonstrante.

Žirinovski kaže da već ima spremne stotine dobrovoljaca, od kojih su mnogi prošli obuku za specijalne operacije. U telegramu poslatom u Francusku, Žirinovski kaže da je ubeđen da bi njegova inicijativa "rešila problem i dovela do ustanovljavanja reda i mira za 48 sati", prenosi sajt ananova.com.

Oštećene fasade francuskih instituta u Grčkoj

Grupa od oko 30 vandala razbila je danas izlog i ulaz u Francuski institut u Atini i polila ga bojom. Prošle noći je na istovetan način napadnut i Francuski institut u Solunu.

Iako su obe zgrade u načelu obezbeđene, a bilo je i svedoka napada, niko nije uhapšen. Grčka policija retko hapsi učesnike protesta, čak i kada je prisutna. Mediji povezuju napade sa pobunom omladine stranog porekla u Francuskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: