Pohapšeni neonacisti u Novom Sadu

Kako saznaje B92, u Novom Sadu je uhapšeno najmanje šest lica zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje.

Izvor: B92

Petak, 11.11.2005.

08:57

Default images

U zajedničkoj akciji hapšenja osumnjičenih neonacista učestvovali su pripadnici antiterorističke jedinice, Žandarmerije i SUP-a Novi Sad. Podsećamo u sredu uveče, oko 25 pripadnika organizacije 'Nacionalni stroj', upalo je na tribinu na novosadskom Filozofskom fakultetu, organizovanu povodom dana borbe protiv fašizma. Učesnike skupa su fizički i verbalno maltretirali i pretili im.

Okružni javni tužilac u Novom Sadu Zoran Pavlović potvrdio je agenciji Beta da je novosadska policija "u toku dana" podnela krivičnu prijavu protiv pripadnika neonacističke grupe "Nacionalni stroj". Tužilac Pavlović je dodao da policija radi na "otkrivanju i identifikovanju" tih osoba i na osnovu toga vršiće se dalja kriminalistička policijska obrada.

Novosadska policija juče je uhapsila jednog pripadnika te grupe Gorana Davidovića zvanog Firer (30) kome je odredjen pritvor do 30 dana.

Zašto nema krivičnih prijava

Nije jasno zašto tužilaštva ne gone dela mržnje kao krivična i to po službenoj dužnosti, iako zakon to omogućava.

Iz novosadske policije najavljena je prekršajna prijava protiv Filozofskog fakulteta zbog neprijavljivanja javne tribine, međutim policija za sada razmatra postojanje krivične odgovornosti pripadnika nelegalne organizacije Nacionalni stroj, koji su upali na tribinu povodom Dana borbe protiv fašizma i vređali prisutne.

Portparol novosadske policije Stevan Krstić izjavio je da su u toku konsultacije policije i opštinskog javnog tužioca o postojanju njihove krivične odgovornosti.

Krstić je rekao da je tužiocu dostavljen video snimak, odnosno da je u toku identifikacija ostalih učesnika u incidentu. Ranije je saopšteno da je Goran Davidović, zvani Firer (30), priveden i da mu je određen pritvor do 30 dana.

Portparol novosadske policije Stevan Krstić je potvrdio da će prekršajna prijava biti podneta i protiv Antifašističke akcije Novog Sada, organizatora tribine i koncerta, zbog neprijavljivanja javnog skupa. On je podsetio da se program obeležavanja Dana borbe protiv fašizma sastojao iz dva dela, tribine koja je održana unutar Filozofskog fakulteta i koncerta u klubu "Gradilište" održanog izvan fakulteta. "Imajući u vidu karakter čitave manifestacije, trebalo je da organizatori prijave skup", kazao je Krstić.

Okružni javni tužilac u Novom Sadu Zoran Pavlović prethodno je rekao da će tužilaštvo postupiti po svakoj krivičnoj prijavi za svako krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti. Pavlović je kazao da je kompletno tužilaštvo u Južnobačkom okrugu uključeno u ovaj slučaj, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima. "Pustimo da svi organi rade svoj posao. Policija je tu da otkriva krivična dela i priprema materijal za tužilaštvo, koje je organ gonjenja i donosi dalje odluke na osnovu onoga što mu policija dostavi", izjavio je Pavlović.

On tvrdi da do sada nije video snimke sa Filozofskog fakulteta koje je emitovala većina elektronskih medija u Srbiji, već je o tome samo čitao u štampi, ali je i rekao da će svako anonimno ili javno dostavljanje tog snimka odmah predati policiji na dalju proveru.

Inače, na forumu sajta Radio-televizije Srbije sinoć oko 23.45 pojavilo se saopštenje organizacije Nacionalni stroj i tu stoji neometano. Ovo nije prvo pojavljivanje pripadnika te organizacije. Policija je tokom marta podnela krivične prijave protiv njenih pripadnika zbog ispisivanja antisemitskih grafita, ali tužilaštvo još nije reagovalo. Više o tome i u komentaru Svetlane Lukić u rubrici Moj ugao.

Ljajić očekuje hapšenja

Ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić zatražio je hapšenje i pokretanje krivičnog postupka protiv pripadnika neonacista. Ljajić je zatražio pokretanje postupka zbog krivičnog dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti protiv osoba koje su učestvovale u incidentu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava. U saopštenju se navodi da Ljajić najoštrije osuđuje upad grupe neonacista na tribinu, organizovanu povodom Svetskog dana borbe protiv fašizma.

Ministar Ljajić traži da se utvrdi da li je takvo udruženje registrovano u nekom drugom državnom organu i zahteva da se rad takve organizacije zabrani. U Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, koje je nadležno za registraciju udruženja građana, ne postoji udruženje registrovano pod nazivom "Nacionalni stroj", navodi se u saopštenju.

Ljajić je upozorio da, ukoliko izostane brza i adekvatna reakcija nadležnih organa, to može dovesti do ozbiljnog ugrožavanja napora države da obezbedi potpuno poštovanje ljudskih i manjinskih prava, što preti da zaustavi započeti proces integracije Srbije i Crne Gore u Evropsku Uniju.

Član 134.

Predsednik Advokatske komore Vojvodine Slobodan Beljanski izjavio je da se upad neonacista na antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu može tretirati kao krivično delo, koje bi policija i tužilaštvo trebalo da gone po službenoj dužnosti. "Taj postupak se može tretirati kao krivično delo iz člana 134. sadašnjeg Osnovnog krivičnog zakona, za izazivanje nacionalne rasne verske mržnje i netrpeljivosti", rekao je Beljanski agenciji Beta.

On je dodao da je veliko pitanje zašto se policija i tužilaštvo ne opredeljuju da incident na Filozofskom fakultetu tretiraju kao krivično delo. "To krivično delo ne zavisi samo od objektivnih okolnosti, već i od umišljaja, odnosno, potrebno je da postoji subjektivni odnos prema cilju koji se želi postići. To je stvar koja se dokazuje u kasnijoj fazi postupka, ali ne može da se eliminiše odmah, u startu, kao što se sada radi", rekao je Beljanski.

On je ocenio da u sadašnjoj situaciji postoji dovoljno razloga da se, kada postoji osnovana sumnja, krene u postupak i sprovede istraga u tom pravcu, a da se kasnije vidi ima li osnova i za podizanje optužbe za krivično delo.

Vlada osudila incident u Novom Sadu

Slobodan Vuksanović je rekao da će svaki sličan huliganski ispad ubuduće biti najstrožije sankcionisan. "To će uraditi nadležne službe, kao što je sada reč o Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, tako eventualno i bilo kom sličnom događaju i neće se dozvoliti razmahivanje takvih pojava, huliganskih, bez obzira pod kojim amblemima ono bilo sprovođeno", kaže za B92 ministar prosvete i sporta Slobodan Vuksanović.

Direktor beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević rekao je u emisiji Poligraf TV B92 da je pojava fašističkih i neonacističkih grupacija u Srbiji, postala društveno prihvatiljivo ponašanje: "Ja bih tu rekao: tako nam i treba. Kada tetošimo uspomenu na fašizam, kad veličamo generala Milana Nedića, ovo što se dešavalo toliko miriše na njega. Ponavljam da neka vrsta fašističke, nacističke, antisemitske literature koja se u Srbiji nikada nije objavljivala, objavljivala se u poslednje vreme. Izvinite na paraleli, ali porodica u kojoj živi izlečeni alkoholičar ne drži rakiju baš na svakom stolu".

Saopštenja SRS

Most slobode, Novi Sad
Srpska radikalna stranka je osudila "huliganski napad grupe mladih ljudi" na učesnike antifašističke tribine. "Bilo kakvo neslaganje sa nečijim političkim stavovima ne sme i ne može da bude razlog za verbalno i fizičko maltretiranje neistomišljenika", navodi se u saopštenju radikala. SRS je navela da u potpunosti podržava reakciju gradonačelnice Novog Sada Maje Gojković, funkcionera te stranke, ocenivši da je reagovala "na brz i efikasan način i zaštitila ime i ugled Novog Sada i Novosađana".
A Demokratska stranka navela je da je zgrožena jučerašnjom izjavom Mirčića, koji je za upad neonacista optužio profesora Milenka Perovića. Demokratska stranka ocenjuje da je nakon ovakve izjave jedino moguće zaključiti da gospodin Mirčić i SRS podržavaju ideje i aktivnosti neonacista.

I predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da se ispisivanje grafita mržnje mora kažnjavati zatvorskom kaznom. Pajtić je kazao da je neprihvatljiv i svaki postupak koji ugrožava bilo koju nacionalnu zajednicu.

Reagujući na izjavu Bojana Pajtića da je pobeda radikala u Novom Sadu dala vetar u jedra raznim šovinističkim i nacističkim grupama, ponovo se oglsio SRS, navodeći da da je Bojan Pajtić "zreo za psihijatrijsko lečenje", a da je Boris Tadić histeričan. "Bojan Pajtić i njegova kriminalna vlada jedini su krivac za huliganski ispad mladih Srba sinoć u Novom Sadu, ali i za divljanje mađarskih huligana u Srbobranu, gde su prizivali novi pokolj Srba u skladu sa onim što se dešavalo januara 1942. godine", naveli su radikali.

NVO traže akciju države

Grupa od osam nevladinih organizacija danas je zatražila od državnih organa da stanu na put organizovanim naonacističkim, šovinističkim i antisemitskim ispadima u Srbiji.

NVO su u saopštenju upozorile da Srbija nije obezbedila društveni i politički ambijent za suočavanje sa fašizmom, ksenofobijom i ostalim oblicima netolerancije. "Uznemireni smo što u većini štampanih i elektronskih medija ovaj događaj nije bio udarna vest, čime je njegovo značenje znatno marginalizovano i umanjeno", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, ispadu neonacista u Novom Sadu doprineli su i državni funkcioneri i političkih stranaka, javnim istupima protiv drugih rasa i nacija ili jednostavnim nečinjenjem i ćutanjem, kao u slučaju zločina u Srebrenici. Saopštenje su izdale NVO Centar za kulturnu dekontaminaciju, Beogradski krug, Komitet pravnika za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava, Incijativa mladih za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo i Građanska inicijativa.

Nove osude ispada

Organizacija Egzit i kulturni centar Gradilište takođe su osudili nasilno ponašanje neonacista na Filozofskom fakultetu, ali i ispred kluba Gradilište za vreme koncerta kojim je bio obeležen Svetski dan borbe protiv fašizma. "Egzit i kulturnu centar 'Gradilište' izražavaju neslaganje sa nasilnim ponašanjem bilo koje vrste čije posledice degradiraju društvo u svakom pogledu. Nasilje nikako nije način rešavanja problema i nasilju na Univerzitetu nema i ne sme da bude mesta", navodi se u saopštenju te dve organizacije.

Jedan mladić izboden je nožem tokom rok-koncerta, koji je organizovan povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv fašizma ispred kluba "Gradilište". Rok-koncert organizovala je nevladina organizacija "Antifašistička akcija Novog Sada", koja je pre koncerta organizovala i tribinu "Pretnja fašizma" na novosadskom Filozofskom fakultetu.

Studentska unija Srbije je najoštrije osudila upad i nasilničko ponašanje grupe neonacistana tribinu Filozoškog fakulteta u Novom Sadu. Uz zahtev za bržu reakciju nadležnih kako se slične situacije ne bi ponovile, SUS je saopštio da država mora konačno da počne sa doslednim sprovođenjem zakona kojim će se zabraniti rad svih organizacija koje pozivaju na mržnju, raspiruju rasnu, versku i nacionalnu mržnju.

A Socijaldemokratska omladina,omladinska organizacija SDU-a, osudila je podizanje optužnice protiv dekanke Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Marije Kleut, koja je dala dozvolu za održavanje studentske tribine povodom obeležavanja Međunarodnog dana protiv fašizma, umesto da uhapsi sve počinioce izgreda, kao i organizatore nacističkog koncerta održanog letos na Petrovaradinu. SDO upozorava javnost da vladajuća elita njihovim tolerisanjem podstiče dalju fašizaciju društva.

Ne zna se ko je bacio suzavac

Predstavnici Studentskog kulturnog centra i Šiš miš produkcije, koja je organizovala koncert grupe Eksplojted, izjavili su da nije poznato ko je bacio suzavac i izazvao prekid koncerta tog britanskog pank sastava 8. novembra u velikoj sali SKC. Nije poznato ni da li je to povezano s upadima neonacista iste večeri. Više o tome u vesti o SKC-u.

Razbijeni izlozi na prodavnici kineske robe

Nepoznati počinioci razbili su noćas u centru Valjeva izloge na prodavnici kineske robe, potvrđeno je Beti u policiji.

Predstavnici policije nisu mogli da kažu ko su počinioci i koji je motiv tog vandalskog čina s obzirom da je istraga u toku. Izlog na nekadašnjoj kafani "Beograd", čiji je vlasnik jedna valjevska advokatska porodica, razbijen je noćas ciglom. Taj objekat je pre nekoliko meseci izdat kineskim državljanima, koji su u njoj otvorili prodavnicu robe široke potrošnje. To nije prvi slučaj da su se u Valjevu na udaru vandala našli trgovci iz Kine.

I u drugim zemljama

Pojava mržnje raznih vrsta zabeležena je poslednjih godina u nekim zemljama EU, naročitog bivšeg istočnog bloka. U Slovačkoj je urađena studija o rasizmu, ksenofobiji i neonacizmu, koja je pokazala da tih pojava ima već među učenicima osnovnih škola.

Inače, tamo policija tvrdi da se broj neonacističkih grupa smanjuje, ali da su preostale sve agresivnije. O tome više ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: