Referendum: Kada, kako...

EU ima stav da Podgorica za sada treba da se uzdrži od referenduma, NVO ga traže na proleće 2006.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.11.2005.

09:12

Default images

Posle saopštenog stava Evropske unije da bi Crna Gora trebalo da se uzdrži od aktivnosti vezanih za referendum, više crnogorskih nevladinih organizacija tražilo je da referendum o državnom statusu bude održan na proleće 2006.

U zajedničkom saopštenju, nevladine organizacije, među njima Centar za demokratiju i ljudska prava, Evropski pokret u Crnoj Gori i Grupa za promene, pozivaju EU da se konstruktivno i neutralno postavi u vezi s referendumom, odnosno doprinese konsenzusu o referendumu, a domaće  političare da pokažu dobru volju za argumentovan i efikasan dijalog o uslovima za referendum.

U demaršu EU koji je predat predstavnicima vlasti i opozicije u Podgorici između ostalog se traži da se Crna Gora uzdrži od određivanja datuma referenduma jer će način njegovog održavanja uticati na odnose Crne Gore sa EU. U dokumentu stoji i da EU neće prihvatiti ishod jednostranog referendumskog procesa u Crnoj Gori.

Premijer Crne Gore Milo Đukanović ocenio je da je poruka EU zapravo odgovor na poziv Crne Gore za uključivanje u dijalog svih zainteresovanih strana, a iz njegovog kabineta je saopšteno da je premijer zahvalio na jasnoj poruci EU u vezi s važnim procesima koji se odvijaju u Crnoj Gori.

Dimitrijević: Šta je dobra praksa

Član Venecijanske komisije Vojin Dimitrijević ocenjuje da je osnovna poruka demarša EU da u Crnoj Gori mora postojati politički konsenzus o načinu organizovanja referenduma. Dimitrijević je Beti rekao da će sednica Komisije biti održana sredinom decembra.

"Venecijanska komisija ne može mimo prava, ona može samo da kaže kakva je dobra praksa u Evropi, da se izjasni o tim pitanjima, o tome kolika je većina potrebna, ko može da glasa, da proceni kakav je crnogorski zakon o referendumu. To je sve. Međutim, Venecijanska komisija ima politički zahtev, a to je obezbeđenje unutrašnjeg konsenzusa kako referendumski ishod ne bi bio osporavan", kaže Dimitrijević.

Vojin Dimitrijević biće gost Poligrafa na TV B92 danas u 19.00.

Darmanović: Krupni ulozi

Politički analitičar iz Podgorice Srđan Darmanović ocenio je da demarš iz Brisela nije usmeren na odlaganje referenduma, već da predstavlja savet predsedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću da ne raspisuje referendum pre sednice Venecijanske komisije.

"I ako bi bilo zatraženo odlaganje referenduma, ne vidim mogućnost da zvanična Podgorica zaista sprovede taj zahtev. U igri su previše krupni ulozi, Vlada Crne Gore se obavezala crnogorskim biračima da će tokom njenog mandata glasati na referndumu. Uostalom, nijedna vlada na svetu ne bi dozvolila da je neko gura u gubljenje na izborima zbog odlaganja u nedogled. Mislim da će u nekom realnom odnosu snaga međunrodne zajednice, vlasti i opozicije referenduma ipak biti, videćemo pod kojim uslovima. Postojeća politička većina svakako će iza sebe ostaviti neki referendumski rezultat, a da li će EU to odmah priznati, videćemo", kaže Darmanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: