Kako Evropska komisija vidi Srbiju

Oli Ren kaže da bi pregovori SCG-EU mogli biti završeni za godinu dana.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.11.2005.

08:32

Default images

Predstavljajući izveštaj Evropske unije, komesar EU za proširenje je dodao da, iako bi pregovori o stabilizaciji i pridruženju mogli biti završeni za godinu dana, postoje i prepreke koje bi taj plan mogle omesti.

"U okviru svog mandata imamo mogućnost suspendovanja pregovora ako postoji ozbiljno kršenje ljudskih prava ili nesaradnja s Haškim sudom ili potpuno zaustavljanje reformi. Moguće je prekinuti pregovore, ali ne želimo da uzimamo u obzir najgoru moguću opciju jer želimo da verujemo da će SCG sprovesti reforme na najefikasniji mogući način", kaže Ren.

Ren dodaje da je značajan napredak u saradnji sa sudom u Hagu omogućio nedavno otvaranje pregovora, ali da to mora da vodi punoj saradnji, što uključuje izručenje Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Evropska komisija u svom izveštaju hvali Srbiju zbog osnaženog ekonomskog rasta uz smanjenje trgovinskog deficita i porast deviznih rezervi. "Oprezna monetarna politika u Srbiji doprinela je ukupnoj stabilnosti, ali pretnja inflacije treba da bude stavljena pod kontrolu", saopštila je Komisija, uz konstataciju da je ojačan administrativni kapacitet institucija koje su odgovorne za evropsku integraciju.

EK je čvrsto opredeljena da u što kraćem roku zaključi sporazum o stabilizaciji i asocijaciji sa SCG, kaže za B92 Žozep Ljoveras.

Šef delegacije Komisije u državnoj zajednici Ljoveras je rekao da u Srbiji nema ustavne i zakonske sigurnosti i istakao da će datum potpisivanja sporazuma zavisiti od spremnosti državne zajednice da ide napred.

Sveukupno funkcionisanje demokratskih institucija trpi sbog strukturalnih slabosti, a nivo kapaciteta javnih službi je i dalje na niskom nivou. Reforma sistema odbrane ima niz ozbiljnih problema – nema transparentnog upravljanja finansijskim sredstvima i efikasne demokratske kontrole. Pravosuđe i dalje ima ozbiljnih slabosti, a njegova nezavisnost ugrožena je političkim uticajima. I pored napredaka u borbi protiv korupcije, ona je i dalje ozbiljan problem društva u Srbiji.

Evropska komisija insistira na nastavku borbe protiv organizovanog kriminala i saradnji sa Haškim tribunalom. Ljoiveras je kazao i da Srbija mora da završi refomu bankarskog sektora, obezbedi još bolje uslove za poslovanje i suzbije inflaciju.

Upozorenja bez obeshrabrenja

Direktor Kancelarije Srbije za pridruživanje EU Tanja Miščević kaže da je Vlada očekivala takav izveštaj iz Brisela i dodaje da negativan stav EK prema reformama u oblastima pravosuđa i javne uprave nije ni neuobičajen ni obeshrabrujuć. "Mi smo na početku procesa reformi, u obe oblasti, a EK ima nepovoljnije mišljenje o toj oblasti za Bugarsku i Rumuniju nego što bi se to očekivalo. Dakle, to nas ne obeshrabruje, ali je još jedno upozorenje Komisije o tome u kom pravcu treba ići", kaže ona.

Posle izrazito negativnih ocena o reformi društva u Srbiji, stiče se utisak da je ulazak u EU dalji nego ikada. Tanja Miščević kaže da je reč o ozbiljnim upozorenjima. "O tome svako od nas mora dobro da razmisli, u svakom svom postupku. Činjenica je da tako oštrim tonom Komisija daje ocenu po pitanju pojedinačnih slučajeva treba da nas natera na razmišljanje", kaže ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: