EK: Dobar ekonomski rast u SCG

Evropska komisija je ocenila da je ekonomski rast u SCG osnažen, uz smanjenje trgovinskog deficita i porast deviznih rezervi.

Izvor: B92

Sreda, 09.11.2005.

13:45

Default images

Evropska komisija u godišnjem izveštaju upozorava, međutim, na manjkavosti u delovanju demokratskih ustanova i vladavini zakona, uz stav da "sveukupno delovanje demokratskih institucija i dalje trpi zbog strukturalnih slabosti".

Srbija i Crna Gora je ostvarila napredak što se tiče makroekonomske stabilnosti. Oprezna monetarna politika u Srbiji je doprinela ukupnoj stabilnosti, ali pretnja inflacije treba da bude stavljena pod kontrolu. Konstatuje se i da je ojačan administrativni kapacitet institucija koje su odgovorne za evropsku integraciju.

Reforma vojske, koja je u nadležnosti državne zajednice, i dalje je ozbiljan izazov. Promene nailaze na značajan otpor i opstrukciju pojedinih političkih aktera, kao i unutar same vojske. Nedovoljna demokratska kontrola i odsustvo transparentnog upravljanja finansijama jesu osnovni problemi.

Nezavisnost pravosuđa u Srbiji je i dalje ozbiljno ugrožena političkim pritiskom, neimenovanjem sudija i tužioca, a sistem i dalje je teško opterećen nasleđem prethodnog režima. Sporadični etnički incidenti, zabeleženi u Vojvodini usmereni na mađarsku manjinu nisu rezultat smišljene politike, ali odgovor vlasti treba da bude odlučniji i pravovremen.

Iako postoji određeni napredak u primeni Ustavne povelje SCG, ustavna i zakonska neizvesnost i dalje je prisutna. Značajan progres u saradnji sa sudom u Hagu omogućio je nedavno otvaranje pregovora o stabilizaciji i pridruživanju, ali puna saradnja tek treba da bude postignuta.

U izveštaju Komisije se navodi i da u Srbiji ima slučajeva da državni službenici prete novinarima i tako ugrožavaju slobodu medija: "Ovaj problem nedavno je eskalirao, naročito kada su u pitanju mediji koji su kritični prema Vladi, odnosno koji zagovaraju potrebu suočavanja sa prošlošću, uključujući ratne zločine i organizovani kriminal".

Ren: Do kraja 2006. sporazum o pridruživanju

Inače, na predstavljanju izveštaja, evropski komesar za proširenje Oli Ren je izjavio da bi Evropska unija do kraja 2006. godine mogla da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom.Na pitanje novinara da li će sporazum sa SCG biti potpisan i ako optuženi Ratko Mladić i Radovan Karadžić dotad ne budu predati Haškom sudu, Ren je odgovorio da "Srbija mora učiniti sve u svojoj moći da pronađe, uhapsi i prebaci u Hag preostale optužene, sa ciljem da se postigne utvrđeni cilj".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: