Neonacisti upali na tribinu u NS

Grupa od 25 neonacista je izazvala incident na tribini pod nazivom "Fašistička pretnja" na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 09.11.2005.

12:40

Default images

Grupa od 25 muškaraca ušla je na tribinu koja je bila u toku, išamarala nekoliko prisutnih i uputila reči pretnje organizatorima. Naročito su pretili učesniku tribine, šefu Katedre za filozofiju Filozofskog fakulteta Milenku Peroviću, koga su nazvali "ustaškom svinjom", i rekli mu da će ga sačekati negde u mraku, a da će to naročito uraditi njegovom sinu.

Oni su podizali ruke u znak nacističkog pozdrava, bili su kratko ošišani, nosili su crne "spitfajer" jakne i predstavili su se kao grupa "Nacionalni stroj". Ta grupa od ranije je poznata u Novom Sadu kao potpisnik brojnih šovinističkih, rasističkih i antisemitskih grafita.

Incident je trajao oko pet minuta, a nakon toga grupa neonacista se povukli uz psovke i pretnje i okupila se oko obližnjeg rok kluba "Gradilište" gde večeras treba da bude održan rok koncert povodom 9. novembra Međunarodnog dana borbe protiv fašizma. Primećeno je da je ta grupa bila naoružana metalnim šipkama.

Korać: Borba protiv fašizma i dalje potrebna

Nekoliko desetina aktivista nevladine organizacije Žene u crnom i Socijaldemokratske unije održali su danas na Trgu Republike akciju pod nazivom "Proterajmo fašizam zajedno", povodom Međunarodnog dana akcije protiv fašizma.

Predsednik SDU Žarko Korać kazao da je borba protiv fašizma u svetu i dalje veoma potrebna i kazao da je pogrešna procena da je fašizam samo istorijska pojava.

Aktivista Žena u crnom Boban Stojanović kazao je da je cilj ovogodišnjeg Međunarodnog dana akcije protiv fašizma da ukaže na sve češće ometanje komemorativnih skupova posvećenih žrtvama Drugog svetskog rata u Evropi koje vrše desničarske i profašističke organizacije.

On je podsetio da je prethodno okupljanje Žena u crnom, koje je bilo posvećeno obeležavanju masakra u Srebrenici, bilo prekinuto kada su nepoznate osobe aktivirale suzavac na Trgu Republike.

Na skupu, na kojem su učestvovali i aktivisti Socijaldemokratske omladine i "Stani-pani kolektiva", primećeno je pojačano prisustvo policije.

Međunarodni dan akcije protiv fašizma obeležava se 9. novembra u znak sećanja na takozvanu "Kristalnu noć" iz 1938. godine kada su nacisti otvoreno krenuli u progon Jevreja u Nemačkoj.

Suzavac na koncertu The Exploited

Koncert pank-grupe The Exploited sinoć je prekinut jer je u salu Studentskog kuluturnog centra bačen suzavac. Na koncertu je u tom trenutku bilo više od 1.000 ljudi. Prema nekim informacijama, pri izlasku publike iz sale došlo je do meteža i ima lakše povređenih, a neki su izlazili i kroz prozore. U salu su ušli policajci s gas-maskama, a neki posetici su počeli da lome stakla na zgradi. Koncert je prekinut posle treće pesme.

Policija je saopštila da je na sinoćnjem koncertu lakše povređeno desetak ljudi, posle stampeda koji je nastao pošto je u prepunu salu ubačen jak vojni suzavac. Privedena je jedna osoba za koju sumnja da je razbijala prozore na zgradi SKC-a, dok se za mladićem koji je bacio suzavac još traga.

Sa obzirom na ideološki profil benda i njegovih poklonika, sagovornici B92 kažu da se verovatno radi o napadu pojedinaca iz rivalskih ekstremnodesničarskih grupacija.

Pohod sveća kao protest zbog neonacista

Više od 5.000 ljudi, među njima i mnoge ličnosti javnog života, okupilo se večeras u centru Bratislave na pohodu sveća da oda poštu studentu koga su u petak ubili neonacisti i da protestuju zbog porasta desničarskog ekstremizma i neonacizma u Slovačkoj.

"Nije moguće da i dalje skrštenih ruku posmatramo divljanje radikala i sociopata, koji su toliko drski da izjavljuju da delaju da očiste narod. Nasilna i besmislena smrt Danijela Tupog bila je ubistvo i ubice moraju da budu kažnjene", kazao je u parlamentu Hrušovski, pozivajući poslanike da se priključe demonstracijama.

Protest je organizovala nevladina organizacija Ljudi protiv rasizma, koja priprema i peticiju u kojoj se zahteva od ministra unutrašnjih poslova Vladimira Palka da policija počne efikasnije da se bori protiv agresivnosti skinheda i neonacista.

Studenta Danijela Tupog (21) i nekoliko njegovih drugova napali su noževima "skinhedsi" u naselju Petržalka u petak uveče u Bratislavi.

Uvredljivi grafiti i u Pljevljima

Na zgradi gimnazije u Pljevljima jutros su uočeni grafiti mržnje upereni protiv građana islamske veroispovesti. Na dva zida gimnazije "Tanasije Pejatović" okrenuta ka dvorištu velikim latiničnim slovima pored ostalih ispisani su grafiti "Trči mlado Ture poljem, ja ga stignem pa ga koljem". Istovremeno se u centru grada organizovano prikupljaju potpisi za raspravu i usvajanje Deklaracije o suživotu i toleranciji u republičkoj Skupštini.

Novinari, koji su posetili gimnaziju, nisu uspeli da dobiju preciznu informaciju o tome kada su nastali ti grafiti. U potpisu jednog grafita stoji "Sinđelić", dok je drugi nepotpisan.

Direktor gimnazije Dragoje Knežević u izjavi agenciji Beta je osudio pojavu grafita, dodajući da su oni "verovatno nastali prošle ili pretprošle noći ili popodneva, u vrema kada škola nije radila".

Grafiti u Pljevljima parafrazirani su grafiti koji su se 1. novembra pojavili u Novom Sadu, samo nekoliko sati pošto je ministar Rasim Ljajić sa čelnicima pokrajinske administracije prekrečio grafite sa porukama mržnje prema mađarskoj manjini u Vojvodini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: