EU i NATO paze na Kosovo

B92 saznaje da je održan neformalni sastanak EU i NATO oko koordinisanja aktivnosti vezanih za pregovore o statusu Kosova.

Izvor: B92

Sreda, 09.11.2005.

10:37

Default images

Izvor B92 navodi da je sastanak organizovan radi definisanja uloge NATO-a u pregovorima o statusu Kosova. Prema tom izvoru, NATO neće insistirati na direktnom učešću u pregovorima, preko posebnog predstavnika ili pomoćnika Martija Ahtisarija, ali će zahtevati da bude jedan od nezaobilaznih faktora zbog velikog broja svojih vojnika na Kosovu.

Državni podsekretar SAD Nikolas Berns upozorio je da će NATO upotrebiti silu kako bi sprečio svaki pokušaj nasilnog uticanja na pregovore o statusu Kosova. Berns je to izjavio pred Komitetom Senata SAD za spoljne odnose, a senatori su naglasili potrebu postizanja kompromisa u pregovorima o statusu. "SAD u ovom trenutku ne podržavaju bilo koji specifičan ishod pregovora o statusu. Veoma je važno da uključene strane same definišu budućnost Kosova. Mi imamo određena gledišta, a to je da treba uzeti u obzir činjenicu da 90 odsto stanovništva Kosova čine Albanci, koji su pretrpeli surov tretman režima Slobodana Miloševića. Oni zaslužuju da žive u miru i bezbednosti. Isto tako, Srbi, čiji se broj u toj oblasti na žalost smanjuje, treba da budu uvereni da će tamo imati svoju budućnost i da će njihove crkve, imovina i nasleđe biti zaštićeni", kaže Berns. On je dodao da Albanci moraju da uvere srpsku manjinu na Kosovu da su nezavisnost ili automonija mogući ishodi pregovora, ali da neće biti podele Pokrajine ili stvaranja velike Albanije koja će uključivati Kosovo.

Predsedavajući Komiteta Senata SAD za spoljne odnose Ričard Lugar ukazao je na teškoće koje će se pojaviti tokom pregovora. "Dok mnogi lideri kosovskih Albanaca žele da Kosovo odmah dobije bezuslovnu nezavisnost, mnogi srpski lideri su izneli stav da se ne može govoriti o apsolutnoj nezavisnosti Kosova", rekao je Lugar.

Senator Džozef Bajden rekao je da će Srbi i Albanci pregovarati pod težinom 800 godina sukoba. "Kosovski Albanci moraju da pokažu pozamašnu fleksibilnost, za koju nisam siguran da postoji. U isto vreme, Srbi moraju da izbegavaju hvatanje za teritorijalne predmete prošlosti", rekao je on.

Bivši ambasador SAD u UN Ričard Holbruk izjavio je u Kongresu SAD da je međunarodna zajednica protraćila četiri godine insistiranjem na jalovoj politici "standardi pre statusa". "Ne vidim drugo rešenje kosovskog statusa sem nezavisnosti. Istovremeno, mora se jednako naglasiti, to neće biti moguće bez jasnih i čvrstih garancija za bezbednost i zaštite prava kosovskih Srba. Ponavljam, Kosovo će biti nezavisno, ali samo pod uslovom da manjinski Srbi mogu da žive u miru sa albanskom većinom. Nezavisnost ne može da bude način da jedna represija bude zamenjena drugom", rekao je on.

Republikanski senator Džordž Vojnovič ukazao je na težak položaj manjina i insistirao na tome da svako rešenje mora da sadrži garancije za njihovu bezbednost. "Uprkos dugogodišnjoj etničkoj mržnji, članstvo u EU i NATO su zajednički činilac u regionu i na tim stremljenjima treba da počiva mirno rešenje kosovskog problema", kaže Vojnovič, prenosi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: