Štrajk glađu na Filološkom

Zahtev studenata štrajkača je pravo upisa četvrte godine studija, bez položenog izbornog stranog jezika.

Izvor: B92

Utorak, 08.11.2005.

16:31

Default images

Studenti Filološkog fakulteta od juče, tačno u podne, štrajkuju glađu. Baza protesta je amfiteatar, gde su mnogi od njih proveli prethodnu noć. Zahtev studentata štrajkača je pravo upisa četvrte godine studija, bez položenog izbornog stranog jezika, jer je, prema njihovim rečima tako i bilo poslednjih deset godina.

Studentkinja Dragana Stojić kaže da je štrajk počeo kada je odložena sednica, na kojoj su profesori trebali da raspravljaju o tom problemu. Razlog za odlaganje je nedovoljan broj prisutnih profesora: „Mi smo to doživeli kao bojkot profesora koji nisu došli da izlože taj stav i da saslušaju naš jedini zahtev i na osnovu čega mi u stvari i imamo taj zahtev.“ 

Studenti smatraju i da je fakultet po donošenju sporne odluke, trebao da organizuje pomoćni kurs engleskog jezika ili drugih izbornih predmeta, kako bi se taj dodatni, uslovni ispit bolje savladao. Kao primer navode da je prolaznost na ispitu iz engleskog jezika svega deset odsto.

Uz studente je stalo i dosta profesora. Među njima je Dušan Ivanić koji predaje srpsku književnost. On smatra da su studentski protesti uvek nastajali iz opravdanih razloga i dodaje da prema njegovom mišljenju Nastavno-naučno veće nije ozbiljno uzelo u obzir probleme koji studenti imaju sa nekim predmetima. „Postoje ti takozvani izborni predmeti koji zapravo nisu sastavni deo osnovnih studija. Oni su odavno postali usko grlo i remete upis na više godine studija. Ja mislim da dobrom voljom uprave fakulteta i Nastavno-naučnog veća može da se reši, a da se zapravo ne naruši sistem studija, čak naprotiv“, kaže Ivanić.

Studenti kažu da će štrajk glađu trajati do ispunjenja zahteva. Za sada se ne zna šta će fakultet preduzeti povodom dešavanja u toj prosvetnoj ustanovi, jer dekan i ostala ovlašćena lica ili nisu bila na fakultetu ili nisu imala vremena da odgovore na to pitanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: