EU sutra sa stavom o CG referendumu

Zvanična Podgorica potvrdila je da sutra očekuje stav Unije u vezi sa održavanjem referenduma o državnom statusu Crne Gore.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 08.11.2005.

14:11

Default images

Ambasadori Velike Britanije i Austrije, kao i šef delegacije Evropske komisije u Srbiji i Crnoj Gori, Dejvid Gauen, Gerhard Jandl i Žozep Ljoveras, preneće crnogorskim zvaničnicima i opoziciji stavove EU u vezi sa referendumom, rekao je crnogorski ministar inostranih poslova Miodrag Vlahović.

Prema Ustavnoj povelji koju su u februaru 2003. godine prihvatile obe države članice, Crna Gora će za tri meseca imati pravo da organizuje referendum o svojoj državnosti. Predsednik Filip Vujanović nedavno je za B92 rekao da će skupštini početkom decembra predložiti da referendum zakaže u aprilu. Izgleda da će taj datum raspisivanja biti pomeren, jer Evropska unija traži da se sa tom procedurom sačeka do objavljivanja mišljenja relevantnih međunarodnih institucija.

Ta preporuka Brisela sutra će biti i predočena crnogorskim zvaničnicima i opoziciji, piše podgorička štampa. Takvu informaciju potvrdio je i ministar inostranih poslova Miodrag Vlahović. On je ocenio da nije reč o novim stavovima EU i da se oni ni po formi, ni po posledici ne mogu shvatiti kao neka vrsta diplomatskog i političkog pritiska na vladu u Podgorici.

"Teoretski posmatrano za nas je sasvim jasno da pravilo koje bi trebalo da važi samo u Crnoj Gori i samo zbog njenog referenduma ne može i neće biti prihvaćeno. Ovo govorim samo kao jednu teoretsku mogućnost do koje neće doći. Govorimo o procesu koji je bio dugo najavljivan, dugo odlagan uz našu maksimalnu benevolenciju i potrebu da budemo konstruktivan partner, kako u regionalnom kontekstu tako u smislu naše komunikacije sa Srbijom, ali i na unutrašnje političkom planu", kaže za B92 Vlahović.

"Vijesti" pišu da će Brisel Podgorici uputiti demarš. List tvrdi da će EU od crnogorske vlasti tražiti da, što se tiče referenduma, ništa ne preduzima dok Venecijanska komisija ne saopšti uslove referenduma i dok se o tome ne postigne unutrašnji politički konsenzus u samoj Crnoj Gori.

Kristina Gajak kaže da su diplomatski demarši i konsultacije EU uobičajeni potezi u saradnji s partnerima. Portparol predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane kaže da zbog toga slični postupci EU ne mogu biti isključeni ni kada je reč o mišljenju Unije ili pojedinih vlada o referendumu u Crnoj Gori.

Reagujući na tvrdnju u medijima Crne Gore da EU priprema posebno upozorenje Podgorici u vezi s referendumom, Kristina Gajak je primetila da taj referendum još nije raspisan i da zato i ne može biti traženo njegovo odlaganje i dodala da je potrebno prvo postaviti standarde i obezbediti da preporuke Venecijanske komisije Saveta Evrope o pravnim osnovama referenduma budu potpuno sprovedene. "Nema sumnje da je način na koji referendum može biti organizovan daleko važniji od datuma. Zato se političke vođe u Crnoj Gori moraju usredsrediti na organizaciju provere volje građana, a potom se time možemo baviti i razmotriti datum referenduma", kaže Kristina Gajak.

Šef pregovaračkog tima EU u procesu Stabilizacije i pridruživanja Rajnhard Pribe izjavio je da su pravila za održavanje referenduma jasno određena Ustavnom poveljom i Beogradskim sporazumom: „Način održavanja referenduma treba da bude u skladu sa međunarodnim standardima i uskoro očekujemo izveštaj Venecijanske komisije gde bi trebalo da bude saopšteno koji standarde Podgorica mora da primeni. Ne bi bilo logično da se referendum raspisuje ukoliko prethodno ne znamo njihove stavove o primeni standarda“

Odustajanje od referenduma bi bilo političko samoubistvo
Crnogorski premijer Milo Đukanović međutim nije zabrinut onim šta će zvaničnici Evropske unije saopštiti sutra, jer, kako kaže, niko ne može Crnoj Gori nametati bilo kakve zabrane kada je u pitanju korišćenje demokratskih prava: "Da li neko misli da je moguće Crnu Goru naterati da učestvuje u institucijama državne zajednice sutradan, nakon onog termina kojeg smo definisali kao poslednji termin za održavanje referenduma. Nismo skloni da sa bilo kim zaoštravamo dijalog na ovu temu, ali savršeno jasno znamo šta su naši ciljevi, znamo kako treba doći do tih ciljeva i apsolutno smo spremni da ispoštujemo sve što su evropska demokratska pravila igre da bi CG kao nezavisnu i međunarodno priznatu državu predstavili savremenoj evropskoj civilizaciji i kandidovali za članstvo u savremenim evropskim integracijama".

Crnogorska vlada i dalje je odlučna da referendum bude održan najkasnije u aprilu sledeće godine. Ukoliko rezultat bude po volji vladajuće koalicije, to će biti odlična kampanja pred majske lokalne, a posle i oktobarske parlamentarne izbore. Vlada Mila Đukanovića ne sme da odloži referendum za jesen 2006. jer bi u oktobru trebalo da se održe i izbori za skupštinu državne zajednice, a sam Đukanović ne krije da bi neodržavanje referenduma bilo političko samoubistvo.

Vujanović-Lavrov

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je u razgovoru s predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem da će Rusija prihvatiti svaki rezultat demokratskog izjašnjavanja građana Crne Gore na referendumu. Lavrov je naveo da takav stav Rusije podrazumeva odsustvo pritiska prema slobodnom i demokratskom izjašnjenju građana o demokratskoj budućnosti njihove države, saopšteno je iz Vujanovićevog kabineta.

Vujanović je sinoć naveo da je Crna Gora odlučna da na proleće naredne godine organizuje referendum o državnom statusu i najavio da će u skladu s tim maksimalno nastojati i da pojača dijalog s Beogradom o savezu nezavisnih država. Vujanović je rekao i da je vlast odlučna da sa opozicijom uspostavi dijalog o uslovima za održavanje referenduma.

Dva pitanja na referendumu?

Milo Đukanović smatra da su na referundumu potrebna dva pitanja koja će pokazati nedvosmislenu volju. Premijer Crne Gore Milo Đukanović je agenciji APA rekao da bi na referendumu postavio dva pitanja. Prvo: "Da li ste za to da Crna Gora postane nezavisna i međunarodno priznata država?" i drugo:"Glasate li da Crna Gora ostane u zajedničkoj državi sa Srbijom?" Đukanović je agenciji APA rekao da da je to jasna ponuda koja će prikazati nedvosmislenu sliku volje stanovništva. On je rekao da je u nadležnosti predsednika Filipa Vujanovića da predloži datum održavanja izjažnjavanja i pitanja Parlamentu.
Đukanović kaže da Crna Gora želi da samostalno određuje svoju evropsku budućnost. "Trenutno to nije slučaj. Bez priloga Podgorice, ali zbog grešaka drugih, približavanje Crne Gore Uniji je usporeno", rekao je se Đukanović i s tim u vezi naveo neispunjavanje obaveze Srbije prema Haškom tribunalu. "Zbog toga mi patimo", kaže Đukanović.

Opozicija piše Solani i Renu

Parlamentarna opozicija u Crnoj Gori uputiće pismo zvaničnicima EU Havijeru Solani i Oliju Renu, kojim će ih upoznati sa stavom da referendum o državnom statusu u Crnoj Gori nije potreban. Lideri Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović, Srpske narodne stranke Andrija Mandić, Narodne stranke Dragan Šoć i Demokratske srpske stranke Ranko Kadić saglasili su se o tome Brisel treba upoznati i sa stavom opozicije da dijaloga sa aktuelnim režimom o eventulanom referendumu ne može biti. "Jednostran referendum, koji forsira crnogorska vlast, bio bi bezbednosno pitanje", saopšteno je posle sastanka lidera opozicije u Podgorici.

Opozicija će se obratiti i Venecijanskoj komisiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: