SCG-EU: Dobar početak

Prva runda pregovora EU i SCG o Sporazumu o stabilizaciji i pridruženju počela dobro i u konstruktivnoj atmosferi.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 08.11.2005.

08:26

Default images

Pomenuta ocena zajednički je stav predstavnika Brisela, Srbije, Crne Gore i SCG, koji su sinoć i formalno počeli pregovore o pridruženju. U Palati Federacije otvorena je opšta priča, a šef pregovaračke delegacije EU Rajnhard Pribe danas će s ministrom SCG za ljudska i manjinska prava Rasimom Ljajićem razgovarati, pre svega, o saradnji s Haškim tribunalom i poštovanju ljudskih i manjinskih prava.

Sinoćni početak nije bio nimalo lak, priznaju pregovarači, ali sve strane veruju u uspeh i zaključenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruženju za nekoliko meseci. Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus zadovoljan je početkom pregovora. "Pregovori su složeni i teški, ali je početak dobar. Otvorili smo vrata za nastavak pregovora, srpska delegacija bila je efikasna i konstruktivn, a kasnije će nam biti mnogo lakše", kaže Labus.

I pored optimizma Miroljuba Labusa, šefa delegacije Srbije u pregovorima, prva runda razgovora trajala je nekoliko sati duže nego što su pregovarači predvideli. Kako B92 saznaje, pregovori su zapinjali jer su Crnogorci akcenat stavljali na Podgoricu i Beograd, odnosno SCG potiskivali u drugi plan. Rajnhrad Pribe ocenio je početak pregovora kao vrlo dobar. "Delegacija EU vrlo je zadovoljna jer su s druge strane stola svi bili dobro pripremljeni. Raspravljali smo uglavnom o preambuli Sporazuma o stabilizaciji i pridruženju, dotakli smo neka ključna pitanja, između ostalog i naziv koji se koristi u sporazumu i princip i članove koji su u vezi sa saradnjom i politikom SCG i EU", kaže Pribe.

Kako se saznaje, Evropska komisija je na pregovore došla s manje više tipskim tekstom, koji je važio i za Makedoniju i Hrvatsku, ali se srela s drugačijom situacijom.

Jedan, dva, tri...

Vuk Drašković, predvodnik delegacije SCG, i šefica crnogorske Gordana Đurović saglasili su se oko dobrog starta, ali ne i oko toga s kim Brisel pregovara. Drašković kaže da se Pribe do sada nije sreo s jednim, dva i tri koloseka u pregovaranju i da će to i za njega biti novo iskustvo, dok Gordana Đurović navodi da je dovoljno koristiti dvostruki kolosek, odnosno da nije sigurna da postoje tri koloseka. "Mislim da govorimo o svom jedinstvenom usaglašenom stavu kada govorimo o pitanjima iz zajedničke nadležnosti", kaže ona.

Kako se saznaje, crnogorska delegacija nije osporavala pojedinačne nadležnosti, ali je pravila pitanje oko podeljenih nadležnosti, kao što su spoljna politika ili bilateralni sporazumi, koji su delom na nivou državne zajednice, a delom na nivou država-članica.

Druga runda pregovora biće održana u drugoj polovini decembra.

"Nefunkcionalna SCG usporava pregovore"

Portparol G17 plus Ivana Grbić kaže da pregovori o Stabilizaciji i pridruženju sa EU idu s velikim naporom zbog nefunkcionisanja državne zajednice. "Juče je uspešno počela prva runda pregovora sa EU u Beogradu, ali je SCG veštačka tvorevina i suviše komplikovan mehanizam, zbog kog često dolazi do poteškoća tokom pregovora", rekla je ona. G17 plus smatra da je potrebno što skorije organizovati referendum kako bi se građani Crne Gore odlučili u kakvoj državi žele da žive, što bi Srbiji olakšalo pregovore sa EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: