Vijesti: EU i uslovi za referendum

Velika Britanija sprema dokument o uslovima za održavanje referenduma u Crnoj Gori.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 07.11.2005.

11:06

Default images

Kako pišu podgoričke Vijesti, dokument, koji bi trebalo da usvoje zemlje Evropske unije, traži od vlasti Crne Gore da ništa ne preduzimaju u vezi s referendumom dok Venecijanska komisija ne saopšti uslove održavanja referenduma i dok o tome ne bude postignut konsenzus u Crnoj Gori.

"EU neće prihvatiti ishod jednostranog procesa", pišu Vijesti i dodaju da bi o tome uskoro u direktnom razgovoru mogao biti upoznat i premijer Crne Gore Milo Đukanović.

Ambasador Srbije i Crne Gore u Velikoj Britaniji Dragiša Burzan rekao je da je na sastanku u Londonu, uz prisustvo eksperata Venecijanske komisije, razgovarano o crnogorskom referendumu i da stav o referendumu neće biti onakav kako su to predstavile Vijesti.

Potpredsednik parlamenta Crne Gore Rifat Rastoder negirao je mogućnost da se Crna Gora sukobi sa EU u vezi s referendumom o državnom statusu. "Ne verujem u takvu mogućnost. Crna Gora će svoje i interese svojih građana demokratski odbraniti. Sumnjam u informacije medija da EU priprema upozorenje vlastima", kaže on.

Portparol Pokreta za nezavisnu Crnu Goru Nebojša Nikčević rekao je da u toj organizaciji nemaju informaciju o tome da EU priprema bilo kakvo posebno upozorenje vlastima o uslovima referenduma. "Mi nemamo takve informacije. Crna Gora je više puta saopštila da će poštovati stavove Venecijanske komisije koji su u skladu sa evropskim demokratskim standardima u praksi. Takođe, stalno je otvoren poziv opoziciji za razgovor o postizanju konsenzusa o uslovima referenduma", rekao je Nikčević.

Crnoj Gori ne trebaju nova pravila za referendum

EU ne bi trebalo da izmišlja nova pravila za referendum o nezavisnosti Crne izjavio je crnogorski premijer Milo Đukanović.

"U nekim evropskim krugovima postoji mišljenje da treba da se odrede stroži uslovi za većinu kada je reč o izjašnjavanju za 'da' (odvajanje Crne Gore) na glasanju", kazao je Đukaniović agenciji Rojters na marginama konferencije ekonomskog foruma u Beču.

On je dodao da je Crna Gora spremna da za referendum prihvati sve savete Venecijanske komisije u skladu sa evropskim standardima. "Verujemo da nema potrebe da se izmišljaju nova pravila samo za Crnu Goru", kazao je Đukanović.

Lavrov: Niko ne sme da se meša u odnose

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je u Podgorici da niko ne sme da se meša u odnose Srbije i Crne Gore i da gradani sami treba da se opredele u kakvoj će državi da žive. Lavrov je novinarima rekao je ubeđen da će Srbija i Crna Gora pronaći formu koja će odgovarati i jednima i drugima i dodao da će Rusija poštovati njihov izbor.

On je dodao da je crnogorski premijer Milo Đukanović tokom razgovora pokazao odgovoran odnos prema odnosima Srbije i Crne Gore kao i prema rešenju statusa Kosova i dodao da na budućnost Crne Gore gleda sa optimiznom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: