Pripreme pregovora o Kosovu

Pripreme pregovora o konačnom statusu Kosova ulaze u završnu fazu.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.10.2005.

08:52

Default images

Nekoliko dana pre zvaničnog objavljivanja početka pregovora o budućem statusu Kosova i saopštavanja imena izaslanika zaduženog za pregovore, predstavnik Evropske unije Havijer Solana i potencijalni glavni pregovarač Marti Ahtisari razgovarali su o izgledima da EU i međunarodna zajednica efikasno pomognu i posreduju u pregovorima.

Kako je saopšteno iz Brisela, EU će podržati Ahtisarija u slučaju da ga Savet bezbednosti imenuje na funkciju predstavnika UN u pregovorima Beograda i Prištine.

Berns: Ni mir ni stabilnost

Državni podsekretar SAD Nikolas Berns izjavio je da sadašnji status quo na Kosovu ne može da traje i dodao da tu situaciju treba promeniti pregovorima Beograda i Prištine. Berns je u Parizu rekao da pregovori treba da počnu krajem novembra, a da će on, u njima, najverovatnije predstavljati Vašington. "Ne znamo gde će nas proces odvesti, ali treba da bude nešto bolje od statusa quo koji nije doneo ni mir ni stabilnost na Kosovu poslednjih godina", zaključio je Berns.

Hoće li biti presedana

Sledećeg ponedeljka, na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koja je presudna za pregovore o statusu Kosova i Metohije, Srbiju i Crnu Goru predstavljaće premijer Srbije Vojislav Koštunica, odlučio je Savet ministara SCG. Savetnik premijera Vladeta Janković kaže da će Koštunica u Njujorku izneti činjenicu, potkrepljenu i rezolucijom 1244 i izveštajem Kaija Eidea, specijalanog izaslanika generalnog sekretara UN Kofija Anana, da je Kosovo i Metohija pod suverenitetom SCG.

"Svako osporavanje te temeljne činjenice značilo bi nezapamćen i preteći presedan za budućnost odnosa na Balkanu, u Evropi, pa i u svetu. Podsećam na to da je naša država bila članica još Lige naroda, pa jedan od pedesetak osnivača UN, i ima pravo da, u najmanju ruku, očekuje primenu merila koja važe za svaku demokratsku zemlju na svetu. Ako se nekad i dešavalo da suverenitet bude osporen, totalitarnim i diktatorskim režimima, još nikada nije bilo da jednoj osvedočenoj demokratskoj zemlji, bez njenog preistanka, bude oduzet deo teritorije", kaže Janković.

Drašković: Nisu svi dobrodošli

Šef diplomatije SCG Vuk Drašković izjavio je da će sastav pregovaračkog tima Srbije biti saopšten posle sednice SB UN. Drašković kaže da će taj tim predstavljati Srbiju, Srbe sa Kosova i SCG, ali da postoje i neke ličnosti koje nisu dobrodošle u taj tim. "Moj stav je da bi učešće onih koji su i skrivili najveći državni i nacionalni slom od 1990. do 2000. značilo zabadanje prsta u naše oko ali i rušenje naše pregovaračke pozicije", rekao je Drašković, ali nije precizirao na koga poimence misli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: