Lokalna vlast utiče na cene stanova

Sedam banaka potpisalo je ugovore o kreditima sa Nacionalnom korporacijom za osiguranje stambenih kredita koje dotira država.

Izvor: B92

Utorak, 18.10.2005.

19:47

Default images

Ministarstvo finansija obezbedilo je oko 1000 kredita za ovu godinu, ali se do sada prijavilo 377 zainteresovanih građana, a odobrena su samo 222 kredita. Uprkos nastojanju države da obezbedi jeftinije kredite, za prosečne kupce stanovi su skupi. Strani investitori nude mogućnost da zidaju jeftinije stanove, ako im se obezbede uslovi, a vlada obećava da će pokušati da te uslove ispuni.

Cene novogradnje visoke su zbog troškova koje nameću lokalne vlasti, priznaje ministar finansija Mlađan Dinkić. Vlada Srbije zadužila je prošle nedelje ministarstvo za kapitalne investicije da u narednih 15 dana napravi tačan pregled po gradovima i opštinama u Srbiji koliki su oprinosi za građevinsko zemljište, infrastrukturu i ostali komunalni troškovi, da bi potom predstavnici vlade razgovarali sa lokalnim vlastima tamo gde su cene najviše i uticali da se one snize.

Izraelske kompanije su, na primer, prilično zainteresovane za izgradnju nekretnina u Srbiji. One su spremne da republičkoj vladi, ali i lokalnim vlastima, ponude model za jeftiniju gradnju stanova. Tako bi i građani lakše uzimali kredite, jer bi im umesto sadašnjih prihoda od 1000 evra mesečno, za pristojan stan od oko 70 kvadrata bilo potrebno skoro dvostruko manje.

Gili Deker, direktor kompanije Erport siti Belgrejd kaže da je na periferiji Beograda moguće graditi jeftinije stanove, ako se dobije povoljno zemljište: "Glavni, fundamentalni problem je ustav: zemlja se ne može prodavati, nije u prometu, nije svojina, što pravi zaista ogromne teškoće za strane investitore da ulažu."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: