Ljajić: Miting na štetu Mađara

Rasim Ljajić smatra da je miting vojvođanskih Mađara bio loš scenario, pre svega na štetu same mađarske nacionalne zajednice.

Izvor: B92

Nedelja, 16.10.2005.

16:08

Default images

"Ovo je očekivana reakcija. Ja sam u Briselu najavio da ćemo mi unutar same mađarske zajednice, kao i ostalih manjina, imati oštru političku borbu upravo na pitanju ko je najbolji i najveći zaštitnik interesa određene manjinske zajednice", izjavio je ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore.

Prema njegovim rečima, jučerašnji miting je potvrdio da su mađarske stranke u borbi za glasove krenule u političku borbu sa Strankom vojvođanskih Mađara. Više stotina pripadnika mađarske nacionalne manjine protestovalo je juče u Subotici nezadovoljni što, kako tvrde, vlasti u Srbiji ne rade dovoljno na zaštiti njihovih prava. Predstavnici Mađara juče su na skupu oštro kritikovali ocenu Rasima Ljajića da se prevelika pažnja pridaje međuetničkim incidentima. Predsednik Nacionalnog saveta Mađara Laslo Joža rekao je da Ljajićeva ocena "nije na mestu, jer samo postojanje tih incidentnih situacija već je signal za alarm".

Ministar Ljajić kaže da će SCG pozvati sve međunarodne organizacije da posete Vojvodinu. "Nemamo razloga bilo šta da skrivamo. Jedini argument za nas biće
istina i transparentnost u čitavom procesu, uvažavajući realne potrebe i interese mađarske i ostalih manjinskih zajednica u Srbiji i Crnoj Gori", rekao je Ljajić.

Dodao je da će beogradske vlasti informisati međunarodnu zajednicu o realnom stanju u Vojvodini. "Moramo krajnje trezveno da reagujemo, da spustimo loptu, učinimo ono što smo već delimično učinili u Briselu, a to je da informišemo međunarodnu zajednicu o realnom stanju, nijednog trenutka ne minimizirajući probleme", rekao je Ljajić.

Evropski parlament 29. septembra doneo je Rezoluciju o Vojvodini, u kojoj je optužio vlasti u Srbiji i SCG da ne rade dovoljno na zaštiti manjina, založio se da se Vojvodini vrati autonomija kakvu je imala po Ustavu iz 1974. i nagovestio mogućnost slanja posmatrača EU u Pokrajinu.

U četvrtak je osmočlana delegacija SCG, Srbije, Vojvodine, manjinskih nacionalnih saveta i nevladinih organizacija izvestila Evropski parlament, svako iz svoga ugla, o rešavanju problema zaštite manjina u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: