Lovci su upozoreni na opasnosti

U Srbiji je počela lovna sezona na pojedine vrste ptica, ali se dolazak ptica selica u okolini Dunava ne očekuje pre novembra.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 16.10.2005.

10:22

Default images

U cilju sprečavanja pojave i širenja ptičjeg gripa, iz spiska ptica koje se love izbačeno je naredbom ministarstva poljoprivrede nekoliko vrsta ptica selica, među kojima su i određene patke i šljuke. Ptice selice koje s jeseni dolaze u naše krajeve, uglavnom sleću pored reka ili bara i jezera. Lovci kažu da će se pridržavati naredbe, uprkos želji za lovom i finansijskom gubitku.

Iako su ranije i sami uklanjali životinje koje su obolele ili izgledaju bolesno, lovci kažu da to više neće činiti. Dogovoreno je da se, ako neko primeti pticu za koju se sumnja da je obolela, kontaktiraju nadležni kako bi se utvrdilo da li je prenosilac ptičjeg gripa ili ne. "U slučaju da bude uginuće, najverovatnije ćemo sa određenima pristupnim uputstvima koja očekujemo, na najbezbolniji način, uz zaštitu, ukloniti te životinje da neko ne bi dobio taj virus", kaže predsednik lovačko društva "Šljukica" iz Starog Slankamena Živan Škara.

Lovci kažu da se dolazak ptica selica u okolini Dunava ne očekuje pre novembra, te da za sada i pored svesti o opasnosti od ptičjeg gripa, ne strahuju da će doći u susret sa virusom. Kada selice i dođu, kažu da ih neće loviti, već da će se držati isključivo lova na fazane i zečeve.

Prijava uginulih ptica

Građani su juče dežurnoj inspekciji Beograda prijavili 25 do 30 slučajeva uginulih ptica na teritoriji prestonice, mahom golubova. Veterinarske ekipe uzele su uzorke i prosledile ih na ispitivanje, kažu u Gradskoj inspekciji. U inspekciji je rečeno da ptice nisu imale bilo kakve simptome ptičijeg gripa, kao i da je uobičajeno da u gradu poput Beograda ima toliko mrtvih ptica i da nema razloga za paniku.

Dežurni inspektori požalili su se, međutim, i na veliki broj lažnih poziva, koji ometaju rad inspektora i veterinarskih ekipa.

Građani mogu prijaviti slučajeve uginuća ptica na teritoriji Beograda na telefon 3227-000.

Oštrije mere u Evropi

Evropska unija, suočena sa pretnjom ptičijeg gripa na svom pragu, najavila je preduzimanje radikalnijih mera u odnosu na sadašnje.

Nakon što je potvrđeno da je virus, od koga su stradale ptice u Rumuniji, istog opasnog tipa kao u Turskoj i Aziji, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je da će od zemalja-članica zahtevati da sprovedu drastične mere zaštite, pa čak, ako bude potrebno, i izolaciju čitavih regija. On je dodao da će vlasti Evropske unije blagovremeno i istinito obaveštavati međunarodnu javnost o razvoju situacije i da isto očekuje od ostalih država.

Novi slučaj uginuća u Turskoj

Gotovo 1.000 kokošaka iz zapadne Turske, gde je prošle sedmice otkriven ptičiji grip, uginulo je u blizini granice sa Iranom, javila je agencija Anadolija. Regionalni guverner Jusuf Javaskan rekao je da je uzrok smrti ptica za sada nepoznat, ali da su uzorci poslati u graz Erzurum na testiranje na ptičiji grip.

Testovima je utvrđeno da je virus ptičijeg gripa H5N1, koji je prošlog vikenda otkriven u Turskoj, isti kao virus koji je u Aziji ubio više od 60 osoba i izazvao pokolj miliona ptica.

Kina razvila bolju vakcinu

Kina je razvila novu i bolju vakcinu za odbranu živine od ptičijeg gripa, saopštila je državna televizija. Vakcina je ispitana i pomogla je u lečenju običnih ptičijih bolesti, ali i virusa ptičijeg gripa H5N1, koji se iz Azije proširio na Evropu.

Nova vakcina je sigurnija, lakša za upotrebu i ne može ubiti tek rođenu živinu, a Kina namerava da počne sa masovnom proizvodnjom tog leka, prenosi agencija Sinhua.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: