Protest vojvođanskih Mađara

Više stotina pripadnika mađarske nacionalne manjine okupilo se oko 15.30 na protestnom mitingu na trgu ispred Gradske kuće u Subotici

Izvor: B92

Subota, 15.10.2005.

13:00

Default images

Kako je saopštila organizacija "Civilni pokret", inače organizator mitinga, Mađari su skup organizovali nezadovoljni što vlasti u Srbiji ne rade dovoljno na zaštiti njihovih prava. Aktivista Pokreta Rudolf Kiš rekao je da je današnji protest usmeren protiv neodgovornog rada policije i pravosuđa, koji ne rešavaju na adekvatan način incidente i napade usmerene protiv Mađara u Vojvodini.

Prema njegovim rečima, od 2003. godine zabeleženo je oko 200 slučajeva nasilja nad vojvođanskim Mađarima. "Želimo da za to sazna i Evropska unije, jer smo uvereni da domaće vlasti, policija i sudstvo ne žele ili ne mogu da reše naš problem", rekao je Kiš.

Miting obezbeđuju uniformisani policajci, kao i privatno obezbeđenje koje su angažovali organizatori, a demonstranti nose mađarske zastave i transparente, među kojima je najveći crni transparent na kojem na mađarskom jeziku piše "Ne diraj Mađara".

Današnji miting podržala je i najveća manjinska stranka u SCG, Savez vojvođanskih Mađara, kao i ostale stranke mađarske nacionalne manjine i nekoliko nevladinih organizacija iz SCG, Mađarske i sveta.

"Civilni pokret" će traži da u etnički mešovitim sredinama bude uvedena multietnička policija, ali i da stalno budu prisutni međunarodni posmatrači. Ta organizacija zahteva i da nacionalne manjine dobiju onoliko poslaničkih mesta u parlamentu Srbije koliko im pripada srazmerno njihovom broju.

Evropski parlament 29. septembra doneo je Rezoluciju o Vojvodini, u kojoj je optužio vlasti u Srbiji i SCG da ne rade dovoljno na zaštiti manjina, založio se za vraćanje autonomije Vojvodini i nagovestio mogućnost slanja posmatrača EU u ovu pokrajinu.

U četvrtak je osmočlana delegacija SCG, Srbije, Vojvodine, manjinskih nacionalnih saveta i nevladinih organizacija izvestila Evropski parlament, svako iz svoga ugla, o rešavanju problema zaštite manjina u Srbiji.

Inače, istraživanje Centra za razvoj civilnog društva iz Zrenjanina pokazuje da je do smanjenja broja međuetničkih incidenata došlo zbog internacionalizacije tog problema, kao i pojačane aktivnosti policije, ali ukazuje i da odsustvo adekvatne reakcije pravosudnih organa sprečava dalju stabilizaciju etničkih odnosa.
Više o tome i u pregledu štampe.

Joža: Incidente rešiti da ne bi eskalirali

Predsednik Nacionalnog saveta Mađara Laslo Joža izjavio je da međuetničkih incidenata u Vojvodini ima, da ih ne treba minimizirati, ali i da je bolje da se ti problemi "izleče" pravovremeno, nego da eskaliraju.

"Svi dobro znamo, na osnovu iskustva iz naših poslednjih petnaestak godina, da ukoliko se ti problemi ne izleče pravovremeno, onda mogu puknuti. Iskreno se nadam da nama ne predstoji takav rasplet događaja, ali je naravučenije iz bliske prošlosti da je zaista bolje sprečiti nego lečiti", rekao je Joža za "Dnevnik".

On je prekjuče, zajedno sa predstavnicima vlasti SCG, Srbije, Vojvodine i predstavnicima nevladinih organizacija, bio jedan od izvestilaca pred Evropskim parlamentom o stanju ljudskih i manjinskih prava u Vojvodini. Joža je rekao da ocena ministra za ljudska i manjinska prava SCG Rasima Ljajića da se prevelika pažnja pridaje međuetničkim incidentima "nije na mestu, jer samo postojanje tih incidentnih situacija je već signal za alarm".

Predsednik Hrvatskog nacionalnog saveta Josip Pekanović rekao je za "Dnevnik" da su pred Evropskim parlamentom predstavnici beogradskih vlasti nastojali da "razblaže priču o međuetničkim incidentima u Vojvodini. On je ocenio da će proces asocijacije i stabilizacije SCG sa EU doprineti rešavanju pitanja poštovanja manjinskih prava. I Pekanović i Joža su ocenili da bi vraćanje autonomije Vojvodini doprinelo uspostavljanju boljih međuetničkih odnosa u pokrajini.

Reakcije lidera stranaka iz Vojvodine

Predsednik Odbora za evropske integracije Skupštine SCG Oliver Dulić izjavio je da mali broj učesnika današnjeg protestnog okupljanja u Subotici pokazuje da to nije protest vojvođanskih Mađara, već protest esktremista. "Politika tih ekstremista nije utemeljena ni u Subotici ni u Vojvodini. Mali broj ljudi na današnjem mitingu je najbolja potvrda za to", rekao je Dulić, koji je i funkcioner Demokratske stranke iz Subotice.
Predsednik Odbora za međunarodnu saradnju Skupštine Vojvodine i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak postavio je pitanje da li su ugrožena samo prava građana Vojvodine mađarske nacionalnosti ili su ugrožena i prava svih građana Vojvodine. "Mislim da je pitanje Vojvodine kao celine zapravo glavno pitanje. Vojvođanska policija i vojvođansko pravosuđe bi daleko brže i efikasnije rešavali te probleme", rekao je Čanak

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: