U Šapcu slučaj meningitisa

Na Dečije odeljenje šabačke bolnice smešten četvorogodišnji dečak zbog meningitisa, još nije utvrđeno da li je bakterijski ili virusni

Izvor: Beta

Petak, 14.10.2005.

16:44

Default images

Načelnica tog odeljenja Vesna Radaković rekla je novinarima da je dete van životne opasnosti i da se najverovatnije radi o blažem, virusnom obliku meningitisa, ali da treba sačekati detaljniju analizu. "Ovo je sporadičan slučaj, jer nama u proseku jedno dete mesečno dođe sa ovom bolešću i uspešno je lečimo", rekla je Radaković.

Prema navodima iz vrtića koji je oboleli dečak pohađao, većina roditelja danas je decu zadržala kući nakon obaveštenja o pojavi meningitisa. "Vrtići Predškolske ustanove 'Naše dete' rade uobičajeno jer smo od šabačkog Zavoda za zaštitu zdravlja obavešteni da nema potrebe za zatvaranjem. Mi smo ipak obavestili roditelje i većina je povukla decu iz vrtića, a gotovo potpuno iz jaslene grupe", rekla je agenciji Beta direktor Ustanove Jasmina Vuletić. U vrtiću "Sloboda", koji je pohađao dečak, smešteno je 150 dece.

U šabačkom Zavodu za zaštitu zdravlja navode da nema epidemijskog karaktera bolesti. "Radi se o virusnoj infekciji sa blagim simptomima koja je karakteristična za ovaj deo godine. U šabačkim vrtićima čak nema potrebe ni za dodatnim higijenskim tretmanom jer se održavaju na zadovoljavajućem nivou", rekao je direktor tog Zavoda Nebojša Sofranić. On je ocenio da "nema mesta panici među roditeljima" i  naveo da oboleli dečak ima mlađu sestru kod koje nema simptoma bolesti. U šabačkom zavodu navode da je nakon pojave meningitisa u Nišu i Kragujevcu broj roditelja koji traže vakcinu protiv te bolesti pet puta uvećan.

Virusni meningitis je oboljenje koje je retko praćeno teškom kliničkom slikom i u najvećem broju se javlja sezonski, krajem leta i početkom jeseni. Bakterijski meningitisi, s druge strane, pripadaju grupi respiratornih zaraznih bolesti i predstavljaju vrlo teško oboljenje, najčešće kod dece mlađe od pet godina.

Ministar: Nema epidemije

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević ponovio je da u Srbiji nema epidemije meningitisa i ocenio da je izveštavanje o slučajevima obolele dece "tekovina demokratije". "Nije povećan broj obolelih od meningitisa u odnosu na protekle godine, ali tada niste pisali o tome, a sada pišete, što je tekovina demokratije", rekao je Milosavljević novinarima u Kruševcu.

On je naglasio da su podnete krivične prijave protiv direktora pojedinih školskih ustanova koji nisu obezbedili adekvatne higijenske uslove, napomenuvši još jednom da je meningitis bolest prljavih ruku.

Stručnjaci: Vakcinacija dece je obaveza roditelja

Vakcinacija dece najefikasniji je način borbe protiv mnogih teških zaraznih bolesti, a neretko se u Srbiji dešava da roditelji ne ispune tu svoju obavezu, upozorili su stručnjaci.

Na konferenciji za novinare na kojoj je najavljena "Nedelja imunizacije u Srbiji", ekspert Instituta za zaštitu zdravlja Srbije Mila Vučić-Janković naglasila je da je, prema istraživanju iz 2004. godine među marginalizovanim društvenim grupama, utvrđeno da je iz procesa imunizacije u Srbiji izostavljeno deset do 15 odsto dece.

Otkriveno je da je samo 36 odsto dece Roma, izbeglih i raseljenih i ljudi iz socijalno ugroženih porodica bilo kompletno obuhvaćeno imunizacijom, dok više od 23.000 njih uopšte nije bilo vakcinisano. Prema tom istraživanju koje je sprovođeno od 2002. do 2004. godine, ustanovljeno je da više od 2.500 dece nije imalo matični broj, a više od 5.000 nije imalo zdravstvenu knižicu.

Organizovanje "Nedelje imunizacije", koja se u Srbiji obeležava od 17. do 23. oktobra, kao pilot projekat inicirala je Svetska zdravstvena organizacija, a biće sproveden u još pet evropskih država.

Koordinator SZO u SCG Melita Vojinović ukazala je na činjenicu da i u mnogim razvijenim evropskim zemljama roditelji odustaju od vakcinacije dece zato što su bolesti zbog kojih se vakcinišu u tim zemljama iskorenjene. Ona je upozorila da to nije opravdano i da je od izuzetne važnosti da se deca do pete godine vakcinišu protiv difterije, velikog kašlja i malih boginja, na primer. Na to će, tokom kampanje koja u ponedeljak počinje u Srbiji, upozoravati i glumica Ana Sofrenović, koja je promoter "Nedelje imunizacije". Sofrenovićeva je rekla da imunizaciju dece smatra "osnovnom obavezom roditelja" i da je prihvatila da bude promoter akcije iz ličnih razloga, pošto je majka dve devojčice.

Zamenica ministra zdravlja Nevena Karanović rekla je da je ta kampanja predviđena pre nego što je u Srbiji aktuelizovano pitanje ptičjeg gripa i "drugih vrsta epidemija i lažnih epidemija".

Ona je rekla da je adekvatna imunizacija u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je usvojen prošle godine. Podsetila je da je od 2002. godine obavezna imunizacija protiv hepatisa B, kao i da će sledeće godine biti uvedena vakcija protiv invazivnog hemofilusa influence, koji između ostalog izaziva meningitis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: