Evropski parlament o Vojvodini

Pred parlamentom Evropske unije u Briselu danas će biti održana rasprava o stanju u Vojvodini.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.10.2005.

08:34

Default images

Rasprava o kršenju prava nacionalnih manjina održava se posle objavljivanja rezolucije Evropskog parlamenta u kojoj se navodi da u Vojvodini postoje učestala kršenja ljudskih prava i odsustvo zakona i upozorava da će Evropska unija morati da preispita finasijsku pomoć Srbiji i Crnoj Gori ako prava manjina ne budu poštovana.

SCG na raspravi predstavlja ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić i predsednik Odbora za evropske integracije skupštine SCG Oliver Dulić. Ljajić kaže da će danas biti predstavljeno sve što je ostvareno kada je reč o ljudskim i manjinskim pravima. "Nemamo nikakav razlog da prikrivamo argumente, istina i javnost rada su ono s čim ćemo nastupiti. Nijednog trenutka nećemo minimizirati incidente koji su se događali, ali oni su daleko od toga da imaju karakter pojave i da bilo kako mogu narušiti multietnički sklad u Vojvodini", kaže Ljajić.

"Argumentima, činjenicama i brojevima"

Rasim Ljajić je rekao da će sve međunarodne organizacije posetiti Vojvodinu i uveriti se u realno stanje i dodaje da ne postoje nikakvi realni razlozi da rezolucija Evropskog parlamenta bude isuviše oštra kada je reč o poštovanju ljudskih prava u Srbiji. "Na žalost, izvestilac je i do sada pokazao mnogo improvizacije u izjavama i izveštajima o stanju ljudskih prava u Vojvodini, ša će biti dobra prilika da argumentima, činjenicama i brojevima pokažemo ne samo ono što je ostvareno na polju manjinskih prava, već i da realno govorimo o incidentima koji su se događali. Brojke govore protiv predlagača rezolucije", kaže Ljajić.

Na sednici Evropskog parlamenta biće saopšteni i zaključci odbora Skupštine SCG za evropske integracije i prava manjina, u kojima se navodi da su navodi iz rezolucije o položaju manjina u Vojvodini preterani i u potpunosti neutemeljeni na istini. U zaključima se navodi da takvi stavovi mogu imati suprotan efekat, odnosno da mogu otežati život svih građana u SCG, pa i nacionalnih zajednica, i da urušavaju demokratske strukture i institucije u SCG. Odbori su na osnovu uvida u materijale državnih organa zaključili da u 2005. nije uočeno povećanje broja incidenata na etničkoj osnovi, već smanjenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: