U Srbiji moguć nadzor ptičjeg gripa

Laboratorije imaju sva savremena dijagnostička sredstva da dijagnostikuju i razlikuju sojeve virusa ptičjeg gripa.

Izvor: B92

Sreda, 12.10.2005.

11:34

Default images

Nadzor ptičjeg gripa kod ptica selica, divljih i domaćih ptica u Srbiji moguć je u laboratorijama Veterinarskog specijalističkog instituta "Kraljevo" iz Kraljeva i Naučnog instituta za veterinarstvo Srbije iz Beograda, saopšteno je danas iz Uprave za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede Srbije.

Uklanjanje životinjskih leševa i otpadaka životinjskog porekla nepoznatih vlasnika je obaveza nadležnih organa opštine na kojoj su pronađeni, a lica koja pronađu životinjski leš treba da prijave komunalnoj inspekciji, saopštava ministarstvo.

Komunalna inspekcija, ako postoji sumnja na zaraznu bolest životinja, treba da pozove nadležnu veterinarsku službu, a ona će sprovesti odgovarajuća ispitivanja u slučaju potrebe, ali "sa obzirom na trenutnu situaciju", nije neophodno ispitivanje svih leševa ptica na ptičji grip.

Faze suzbijanja pričjeg gripa

Plan aktivnosti u suzbijanju ptičjeg gripa ima šest faza. Svet se nalazi u trećoj, koja podrazumeva period pripravnosti za pandemiju. Dr Predrag Kon, epidemiolog, objasnio je gostujući u emisiji Kažiprst da opasnosti po građane Srbije još nema, jer u Srbiji još nije zabeležen ni jedan slučaj oboljevanja kod ptica, a kamoli kod ljudi.

Ostalo je dosta vremena za pripremu odbrane od eventualne pandemije, a u međuvremenu će se virus adaptirati tako da neće odnositi toliko života, kaže Kon: “On prvo mora da počne da se prenosi na manje grupe ljudi, pa ćemo pratiti tu situaciju, pa ćemo imati sledeću fazu. Ućićemo u četvrtu fazu, tada ćemo vrlo voditi računa ko nam odakle dolazi i šta po tom pitanju treba da radimo i gde ko putuje. U petoj fazi, gde će te grupe biti veće, eventualno zahvatiti neke škole, tada već imamo uveliko pripremu. Znači, ništa se neće desiti sutra. Mogu da se pojave ptice selice koje su inficirane sa H5N1, bilo da su uginule, bilo da imaju simptome bolesti.”  

Radi sprečavanja pojave i širenja ptičjeg gripa u Srbiji, Ministarstvo poljoprivrede, donelo je naredbu o zabrani lova divljači i 12 vrsta migratornih ptica.

Doktor Kon kaže da se u ovom periodu mora uključiti celo društvo, ne samo ministarstva u pripremi za situaciju kada bi se eventualno pojavio ptičiji grip među ljudima. U ovoj fazi, preporučuje se redovna vakcinacija protiv gripa, međutim, nema potrebe za nabavljanjem zaštitnih maski: “Trenutno, potpuna je besmislica koristiti maske i koristiti Tamiflu. To je preparat koji je planiran za neku budućnost i koji trenutno da bi opstao kao lek, mora da se prave određene zalihe, jer će nam trebati nekada kasnije. Stručna greška je i možda i zloupotreba nuditi ovaj lek kad mu vreme nije.”

Živina se može slobodno i dalje jesti, jer se virus kuvanjem ubija.

Ranije je bila pretpostavka da je najmanje šest meseci potrebno za proizvodnju adekvatne vakcine, međutim taj period se sada skraćuje. Tako da se proces smanjio na tri meseca, a ima onih koji smatraju da će se taj period može smanjiti na samo mesec dana. Zanimljivo je da je u pandemijama do sada najveća smrtnost, posebno 1918, bila među zdravstvenim radnicima.

Ko je prioritet za vakcinu

Ako u Srbiji dođe do epidemije ptičjeg gripa, među prvima koji će primiti vakcinu biće poslanici Skupštine Srbije.

Među grupama koje imaju prioritet za primanje vakcina su poslanici u Parlamenta, a među povlašćenima u tom smislu su i pekari ili policajci. Ministra zdravlja Tomica Milosavljević kaže da je reč o uobičajenoj praksi u svim razvijenim zemljama sveta.
"To je mišljenje eksperata i takve odluke imate i u drugim zemljama. Znam da je takva vest novinarima zgodna i aktuelna za prve strane, ali bismo radili ako nam u jednom trenutku obole svi pekari ili policajci ili osobe koje čine izvršnu vlast, a to su Vlada i Parlament. Onda nemate državu, obezglavljeni ste i dolazite u opasnost da vam javne službe ne funkcionišu. U nekim državama članovi vlade i parlamenta stavljeni su u prvu grupu za zaštitu", kaže Milosavljević.

U Hrvatskoj će, ako dođe do epidemije, vakcinu među prvima dobiti zaposleni u službama bitnim za normalno funkcioniranje države. Posle toga, prioritet će određivati razvoj situacije, navodi Iskon.hr.

Zabrana lova na divlje ptice u Srbiji

Ministarka poljoprivrede Ivana Dulić-Marković donela je naredbu o zabrani lova divljih ptica, da bi se sprečila pojava i širenje ptičjeg gripa.

Kako je danas saopšteno iz resornog ministarstva, tom naredbom, koja će stupiti na snagu dan posle objavljivanja u Službenom glasniku, zabranjuje se lov 12 vrsta ptica selica, a mera je usvojena da bi se sprečio kontakt lovaca, a time i ostalog stanovništva sa potencijalno zaraženim pticama.

Zabranjen je lov na gnjurca, vranca, sivu čaplju, divlju gusku, lisastu gusku, gusku glogovnjaču, divlju plovku, ronce, prepelicu, barskog petlića i barsku koku, šljuku žalari i šljuku potrk.

Na graničnim prelazima uveden je pojačan nadzor i kontrola pošiljki, a na Aerodromu "Beograd" uvedeno je dežurstvo graničnog veterinarskog inspektora od prvog do poslednjeg leta.

U Rumuniji nema ptičijeg gripa

Vest da u Rumuniji nije pronađen virus saopštila je u Briselu portparol evropskog komesara za zdravsto i zaštitu potrošača Markos Kiprijanu. Nažalost, objavljivanje ishitrene informacije da se u Rumuniji pojavio ptičiji grip ostavilo je posledice, pa je počeo da se širi strah među građanima. Stručnjaci, međutim, kažu da još nema razloga za paniku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: