Nema epidemije meningitisa

Istovremeno kada Srbija i Crna Gora počinje pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji deca u Srbiji oboljevaju zbog nehigijene.

Izvor: B92

Utorak, 11.10.2005.

17:19

Default images

Iako ministar zdravlja, Tomica Milosavljević, tvrdi da nema epidemije meningitisa pre nekoliko dana doneta je odluka da od iduće godine vakcina protiv te bolesti bude obavezna. Roditelji ne žele da rizikuju i uglavnom se opredeljuju da vakcinišu decu.

U beogradskim domovima zdravlja lekari kažu da je među roditeljima zavladala panika zbog straha od meningitisa i da je sve veći broj njih koji žele da vakcinisu svoje dete.

Lekari navode da je vakcina efikasan način zaštite, ali u borbi protiv bakterijskog meningitisa, koji je i opasniji od virusnog. Budući da i zdravi ljudi mogu biti kliconoše epidemiolozi upozoravaju da ne postoji drugi način zaštite dece od izvora bakterija koje izazivaju meningitis: "Ako bi mi sad uzeli bris grla ovde svima prisutnima, od nas 100, 20 bi u brisu guše imalo bakteriju koja izaziva meningitis. To znaci od tih dvadeset bi svako mogao potencijalno biti izvor zaraze za decu mlađu od pet godina, naroliti za decu mlađu od dve godine koja imaju iz bilo kojih razloga pad imuniteta i takvo dete bi moglo da dobije bakterije", kaže načelnik pedijatrijske službe u domu zdravlja Palilula dr Miodrag Vučković.

Protiv virusnog meningitisa ne postoji vakcina.

Bakterijski meningitis je daleko opasniji i često sa smrtnim ishodom. Iako u odnosu na predhodne godine nije zabeležen porast obolelih ipak u Srbiji svake godine od te bolesti umre od dvadesetoro do četrdesetoro dece.

Od iduće godine vakcina protiv najćešćeg oblika tog oboljenja, hemofilus influence B, ulazi u obavezan program vakcinisanja i bice besplatna. Do tada može da se nađe u svakoj apoteci i košta oko 800 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: