"Vakcinišite se protiv gripa"

U beogradskim apotekama skoro da je nemoguće naći zaštitne hirurške maske, ali i vakcine Tamiflu u obliku tableta.

Izvor: B92

Utorak, 11.10.2005.

10:35

Default images

Iako stručnjaci upozoravaju da Srbiji i Crnoj Gori za sada ne preti opasnost od ptičijeg gripa, deo građana je odlučio da po ustaljenom običaju napravi određene zalihe, ukoliko zloglasni virus ipak zakuca na naša vrata. Strah od zaraze koja se pojavila u komšiluku iznenadila je apotekare iz čijih su apoteka prvo su razgrabljene hirurške maske koje koštaju svega desetak dinara.

Farmaceuti kažu da su oni sa malo dubljim džepom pokupovali gotovo sve zalihe tabletiranih vakcina Tamiflu koje koštaju oko 2.300 dinara po kutiji. Apotekari kažu da se preparati za prevenciju gripa traže više nego ikada. Gordana Nektarijević, vlasnica apoteke "Fontana", kaže da je u poslednja dva dana prodato 10 kutija Tamiflua, što se nije dogodilo jako jako dugo. Poslednjih dana najviše se traže zaštitne nano maske čija je cena u proseku oko 130 dinara u apotekama, i koje su na ceni zbog zaštitnog srebrnog sloja koji uništava viruse, kao i zbog toga što su zbog svoje gustine nepropustljive za za izazivače zaraze.

U preduzeću "9. septembar", koja proizvodi atestirane nano maske, kažu da u Srbiji njihove proizvode traže na sve strane. Predstavnik te firme Tomislav Petrović kaže da trenutno proizvode oko 10 hiljada dnevno: "Uz dogovor sa nekim ko treba da misli o zaštiti kompletnog stanovništva, proizvodnja može višestruko da se uveća."

I dok proizvođači savetuju da maske za sada koriste samo veterinari i uzgajivači ptica i živine, lekari kažu da je trenutno najbolja preventiva vakcinacija od sezonskog gripa.

Epidemiolog dr Veljko Đerković kaže da je preporuka SZO da se svakako stanoviništvo vakciniše sa aktuelnim sojem vakcine. Prema još uvek nezvaničnim informacijama, vakcinacija protiv sezonskog gripa trebalo bi da počne početkom sledećeg meseca.

Kako je izjavila pomoćnica direktora Instituta za imunologiju i virusologiju Torlak iz Beograda Aleksandra Rauški, proizvodnja vakcine protiv tri vrste običnog virusa gripa još traje, a biće proizvedena dovoljna količina vakcina koje će krajem meseca biti podeljene domovima zdravlja.

Aleksandra Rauški kaže da bi vakcinu trebalo da prime rizične grupe, a to su zdravstveni radnici, hronični bolesnici, stariji od 65 godina i deca. "Za njih će biti obezbeđene besplatne vakcine. I ostalim gradjanima se savetuje da se vakcinišu, s tim što to ne smeju učiniti oni koji su alergični na jaja", kaže ona za Dnevnik.

"Neopravdana panika"

Sve zemlje Balkana zabranile uvoz pernate živine i živinskih proizvoda iz Turske i Rumunije i uvele mere zaštite na granicama. U Ministarstvu poljoprivrede Srbije saopšteno je da je uvoz živine i mesa iz svih zemalja u kojima je registrovan ptičji grip zabranjen još prošle godine, a da je sada taj spisak proširen na Tursku i Rumuniju. I Ministarstvo poljoprivrede Crne Gore zabranilo je uvoz namirnica od živinskog mesa i proizvoda iz svih zemalja u kojima je konstatovana pojava ptičjeg gripa, a pojačane su i mere predostrožnosti na svim graničnim prelazima.

U Turskoj i Rumuniji proglašene su zone pod karantinom, a kao mera predostrožnosti uništeno je na hiljade komada domaće živine na ugroženim poljoprivrednim dobrima.

Budimir Plavšić, načelnik odeljenja za dobrobit i zaštitu zdravlja životinja u Upravi za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede kaže da se u javnosti polako širi neopravdana panika. "Nema razloga za strah stanovništva da će se ptičji grip iz Turske i Rumunije proširiti na Srbiju. U pomenutim zemljama bolest još nije potvrđena, a pretpostavlja se da je reč o virusu niske patogenosti, koji se ne smatra opasnim ni po živinu ni po ljude", kaže on.

"Živinsko meso i proizvodi od tog mesa su potpuno bezbedni za jelo kod nas. Mi već godinu dana intenzivno radimo i hvatamo živinu koja je moguć prenosilac virusa, a do sada među migracionim pticama nije ustanovljen virus. Čak i ako bude ustanovljen virus, on će biti niske patogenosti. Mi preduzimamo sve mere opreza", kaže Plavšić.

Opširnije o tome šta Srbija radi na pripremama za eventualnu buduću pandemiju Ptičjeg gripa, možete pročitati na novootvorenoj sekciji sajta B92 Srbija 2020.

Španska groznica kao pomoć?

Naučnici su prvi put uspeli da izoluju i ožive infektivni agens koji stoji iza virusa Španske groznice. Taj virus je 1918. ubio gotovo 50 miliona ljudi. Istraživači tvrde da postoji mogućnost da im taj eksperiment pomogne u odbrani od potencijalne pandemije ptičjeg gripa. Kao i virus iz 1918, današnji ptičji grip u jugoistočnoj Aziji se prirodno javlja među pticama. Virus je 1918. mutirao, zarazio ljude i zatim se raširio.

Virusi brzo mutiraju, pa bi virus ptičjeg gripa vrlo brzo mogao da razvije infektivne sposobnosti slične virusu iz 1918, kaže Džefri Taubenberger sa Vojnog instituta SAD za patologiju

Opširnije na stranicama Zdravlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: