HRW Srbiji: Zaustaviti nasilje

Hjuman rajts voč navodi da vlasti u Srbiji ne uspevaju da reše problem pojačanog nasilja protiv etničkih i verskih manjina.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 10.10.2005.

13:40

Default images

"Dok god je tako, Srbija ne može očekivati da se približi Evropskoj uniji", navodi se u izveštaju HRV-a "Opasna ravnodušnost: Nasilje protiv manjina u Srbiji". HRW dokumentuje niz nasilnih dela protiv pripadnika manjinskih nacionalnih zajednica od kraja 2003. do danas, uključujući fizičke napade, nasrtaje na verske i kulturne objekte i skrnavljenje grobalja.

"Odgovor vlasti na te događaje bio je neadekvatan, zvaničnici su olako minimizovali incidente, policija u nekim slučajevima nije zaštitila džamije i radnje koje pripadaju pripadnicima manjina od napada, tužilaštva su sporo reagovala, a počinioci koji su privedeni pravdi obično dobijaju uslovne kazne zatvora ili neznatne novčane kazne. Ako vlasti nastave tu praksu postoji realan rizik da će napadi na pripadnike manjina eskalirati, što će voditi daljem narušavanju međuetničkih odnosa u Srbiji i iseljavanju manjina", navodi se u izveštaju.

"Na meti zastrašivanja i napada bili su Albanci, Bošnjaci, Romi, Mađari, Hrvati, Slovaci, Rusini. Etnički motivisani incidenti ove godine bili su ređi u Vojvodini, ali su pojačani u drugim delovima Srbije, obično u obliku antisemitskih i antimuslimanskih grafita i fizičkih napada na Rome", piše u izveštaju.

"Srbija nema adekvatne zakonske odredbe o zločinima mržnje, koje bi omogućile strože kažnjavanje nasilja kada je ono etnički motivisano. Implicitna poruka koju vlasti time šalju srpskom društvu je da ne uzimaju nasilje protiv manjina naročito za ozbiljno", piše u izveštaju HRV-a.

"Rezultati Konvencije o manjinama"

Ministar Srbije i Crne Gore za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić kaže da se manjinska politika u SCG u poslednje četiri godine može oceniti kao pozitivna, uprkos problemima. Na skupu o primeni rezultata okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, koji su organizovali Ministarstvo i Savet Evrope, Ljajić je rekao da je u SCG stvoren solidan pravni okvir i odgovarajući politički ambijent za zaštitu manjina.

"Od 2001, kada je SCG ratifikovala tu konvenciju SE, učinjeno je mnogo na zaštiti ljudskih i manjinskih prava, a SCG nastoji da ostvari dva ključna segmenta manjinske politike, a to su kulturna autonomija i adekvatno političko učešće manjina", kaže Ljajić.

Ljajić je rekao da je SCG napredovala u procesu integracija manjina i da se to može videti po manjem bojkotu izbora i većoj zastupljenosti u javnom životu. "Zakon o zaštiti nacionalnih manjina predviđa širok spektar prava za nacionalne manjine, a na osnovu tog akta formirani su nacionalni saveti manjina, nosioci njihove kulturne autonomije.

Predstavnik generalnog sekretara SE u SCG Stefano Valenti ocenio je da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava učinilo mnogo na zaštiti ljudskih i manjinskih prava.

Pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Jelena Marković ocenila je da je početak pregovora Sporazumu o stabilizaciji i priključenju SCG i EU dokaz da se u ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava u SCG daleko stiglo i da tu činjenicu potrđuje i ocena o stanju manjinskih prava u Studiji o izvodljivosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: