SCG počinje proces pridruživanja

U Beogradu će u ponedeljak biti svečano proglašen početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju SCG i EU.

Izvor: B92

Nedelja, 09.10.2005.

12:54

Default images

SCG time formalno započinje proces koji treba da je dovede do prvog ugovornog odnosa sa EU. Sa tri pregovaračka tima koji će pregovarati na dva koloseka, SCG ulazi u fazu u kojoj su Hrvatska i Makedonija bile pre četiri godine, a Albanija pre dve i po godine.

Zagreb i Skoplje taj deo posla završili su za manje od godinu dana, dok Albanija još pregovara. Proces stabilizacije i pridruživanja, kao strategiju prema Zapadnom Balkanu, EU je usvojila još 1999, pre svega u želji da učvrsti mir, podstakne stabilnost i demokratiju i ponudi evropsku perspektivu svakoj od zemalja regiona. Pred dolazak u Beograd, Ren je za B92 izjavio da je Evropska unija spremna da pomogne Srbiji i Crnoj Gori da brže ostvari svoju evropsku perspektivu: "Odluka koju smo doneli u ponedeljak, jeste dokaz da smo, ukoliko Srbija i Crna Gora ostvare napredak, mi spremni da pomognemo da vađa zemlja brže ostvari svoju evropskuku perspektivu".

Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus izjavio je u intervjuu FoNetu da dolazak Olija Rena u Beograd predstavlja veliko priznanje i šansu da se pregovori završe u razumnom roku. Takva šansa ne sme da se propusti, naglašava Labus: "Sa stanovišta srpske vlade mogu da tvrdim da smo spremni za pregovore. Uradili smo sve što je trebalo da se uradi. Istovremeno smo spremni da nastavimo i sa političkim i sa ekonomskim i sa pravnim promenama. U tom smislu smo spremni da nastavimo put ka EU. Ali, Beograd nije samo Nemanjina ulica, Beograd je i Novi Beograd, gde je Palata državne zajednice. Šta će državna zajednica da uradi to zavisi od njih",

Oli Ren će sutra u Beogradu razgovarati sa predsednicima Svetozarom Marovićem i Borisom Tadićem i sa srpskim premijerom Vojislavom Koštunicom, ali i crnogorskim Milom Djukanovićem. Očekuje se da će sa njim najviše razgovarati o, sve bližem, raspisivanju referenduma u Crnoj Gori. U izjavi za B92, Oli Ren kaže da kada je referendum u pitanju, njabitnije je da se poštuje Ustavna povelja: "Pre godinu dana smo usvojili princip dvostrukog koloseka, tako da sa državnom zajednicom pregovaramo o pitanjima koja su u njenoj nadležnosti, a sa dvema republikama odvojeno o pitanjima iz njihove nadležnosti. Očekujem da Ustavna povelja bude poštovana i da svi u Srbiji i Crnoj Gori shvate da zemlja treba da se usredsredi na svoju evropsku perspektivu".

Crnogorski premijer Milo Djukanović kaže da "Crna Gora u duhu evropske i evro-atlanske integracije želi da afirmiše svoj državni i nacionalni identitet" i da je odlučna da početkom iduće godine obezbedi gradjanima ostvarivanje osnovnog demokratskog prava na samoopredeljenje. "Podrazumevajući da će epilog referenduma biti demokratski, to će doprineti i jačanju stabilnosti u širim, regionalnim okvirima", kazao je Djukanović na Trećem forumu o Mediteranu Parlamentarne Skupštine OEBS-a u Budvi. "Opredijeljeni da su svim segmentima osiguramo najbolje evropske standarde i praksu i ovom prilikom ističem interes da se OEBS direktno uključi u proces pripreme i monitoringa i referenduma".

Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus ocenio je da je krajnje vreme da se pitanje odnosa Srbije i Crne Gore razreši. On je naglasio da je kasno za odlaganje referenduma u Crnoj Gori. "Želeli su referendum i treba da ga imaju najkasnije u aprilu. Srbija može da živi sa tim, ukoliko se u aprilu reši enigma da li postoji ili ne postiji državna zajednica", naglasio je Labus i ocenio da je interes i Srbije i Crne Gore da se brzo završe pregovori sa EU o asocijaciji i pridruživanju: "Srbija ne treba ništa da radi sa stanovišta određivanja uslova za referendum, da je to njihova stvar, ali ujedno i stvar EU, jer još u Beogradskom sporazumu je rečeno da oni imaju pravo na ovaj referendum, ali pod demokratskim, evropskim uslovima. Prema tome, očekujem da se to na relaciji Podgorica – Brisel uredi i da oni odrede demokratske uslove pod kojima će referendum da se održi. Očekujem da će uslovi tokom kampanje biti fer i da se definitivno donese ta odluka".

Posle sutrašnjeg objavljivanja početka pregovora, Brisel od Srbije i Crne Gore očekuje usvajanje evropskih političkih demokratskih standarda, usaglašavanje propisa i standarda u ekonomiji, obnova i oživljavanje privrede, stavljanje nacionalne ekonomije na zdrave noge. To polako treba da se ostvaruje već tokom pregovora, a što to bolje bude išlo, dolaziće i finansijska podrška iz EU i privatne investicije.

Na kraju dvodnevne posete Zagrebu, Oli Ren poručio je hrvatskoj vladi, da je za tu zemlju veoma važno da reši pitanja povratka izbeglica i prava manjina. Ren je takođe rekao da je vreme da Hrvatska ostavi prošlost za sobom i da radi na pomirenju sa susedima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: