Meningitis u Nišu

Jedno devetnaestomesečno dete iz Niša je umrlo, a drugo je obolelo od meningitisa.

Izvor: B92

Sreda, 05.10.2005.

17:12

Default images

Obolelo dete je smešteno je na Dečjoj internoj klinici u tom gradu, oporavlja se na Dečjoj klinici u Nišu i njegovo zdravstveno stanje je stabilno. Oba deteta išla su u dečji vrtić “Bambi". Pretpostavlja se da je uzrok oboljevanja dece bakterija hemofilus influenca tipa B.

Nakon analiza, ustanovljeno je da deca iz iste grupe koja su juče bila u vrtiću "Bambi", nisu zaražena, ali su pod preventivnom terapijom.

Pedijatar Miroslava Delčev kaze da bakterija hemofilus najvise pogadja decu do pet godina. Prenosi se kapljičnim i vazdušnim putem i kod većine dece ne izaziva teža oboljenja: "Može da bude prisutna u gornjim disajnim putevima kod dece, bez ikakvih simptoma, koja kod pojedine dece može da daje teško razboljevanje, može da ide pod slikom meningita".

Vakcina protiv bakterije hemofilus, za razliku od zemalja u okruženju, kao i Crne Gore, u Srbiji nije obavezna, iako pedijatri apeluju da se ta vakcina uvede u obavezan kalendar vakcinacije.
Prostorije u vrtiću "Bambi" su dezinfikovane, a jaslena grupa u kojoj su bila obolela deca je zatvorena. Sanitarna inspekcija pregledala je prostorije, ali tek pošto je izvršena dezinfekcija: "Sanitarno higijensko stanje u vrtiću Bambi u momentu pregleda bilo je zadovoljavajuće. Pregled vrtića radjen je mesec dana pre ove situacije, takodje nije bilo primedbi na održavanje higijene. Jeste po osnovu tehničkih nedostataka, ne na održavanje higijene", kaže Radica Nikolić iz sanitarne inspekcije.

Roditelji dece koja idu u vrtić Bambi veoma su uznemireni zbog toga što ranije nisu obavešteni o ovim dogadjajima, a većina njih danas nije dovela svoju deću u vrtić. Dom zdravlja poziva roditelje da sutra decu dovedu u vrtić, kako bi im se, zbog, preventivnih razloga uzeli brisevi za analizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: