Ren otvara pregovore sa SCG 10.10.

Komesar za proširenje EU Oli Ren kaže da 10. oktobra dolazi u Beograd radi početka pregovora o pridruženju SCG EU.

Izvor: B92

Sreda, 05.10.2005.

09:01

Default images

Oli Ren je rekao da će potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruženju, o kom pregovori počinju u ponedeljak, značiti i veću finansijsku potporu Evropske unije. "Dolazim sa zadovoljstvom i očekivanjima. Veoma je bitno da su Srbija i Crna Gora uspele da učine ogroman progres u političkim i ekonomskim reformama i u saradnji s Haškim sudom", kaže Ren.

Oli Ren je, govoreći o okvirno najavljenom referendumu u Crnoj Gori, izjavio da je stav Unije da je nužno poštovati odredbe Ustavne povelje, koje sadrže i odrednice za referendum. "Mi smo još pre godinu dana uspostavili 'dvostruki kolosek', pa s državnom zajednicom pregovaramo o pitanjima u ravni njene nadležnosti, kao i s dvema članicama o onome što je u njihovoj nadležnosti. Time smo hteli da otvorimo put za brži napredak u pregovorima", kaže Ren.

Ko može sam u EU

Šta sad?
Ekspert Instituta EU za bezbednosne studije Džudi Bat kaže da Srbija može sama da zaključi Sporazum sa Rvropskom unijom. "Srbija ima značajan administrativni kapacitet i ljudske resurse i moglo bi se pokazati da je politički mnogo kompaktnija nego glomazna državna zajednica Srbije i Crne Gore. Hoće li to Crnoj Gori biti lakše samoj, meni nije potpuno jasno", rekla je Džudi Bat za Vijesti.

Džudi Bat kaže da nema sumnje da su zvaničnici u Briselu premijeru Crne Gore Milu Đukanoviću izneli stav da bi bilo korisno odložiti referendum o državnom statusu Crne Gore na nekoliko meseci, kako bi bilo izbegnuto poklapanje njegovog održavanja s rešavanjem konačnog statusa Kosova. "Đukanović sada mora da razmotri svoju političku poziciju kod crnogorskih glasača jer bi za njega bilo vrlo rizično kada bi odstupio od obećanja da će referendum biti održan na proleće", kaže ona, prenosi Beta.

Odbacivši nagađanja da će EU ponuditi Srbiji opstanak državne zajednice kao utešnu nagradu za gubitak Kosova, Džudi Bat je rekla da je za Brisel nepojmljiva ideja o pomeranju ljudi i teritorija po mapi Evrope i da je ključan princip demokratska saglasnost onih o kojima je reč.

"Pogrešan signal SCG i BiH"

Britanski listovi danas opširno komentarišu odluku Saveta ministara EU da otvori narednu fazu pregovora s Hrvatskom i Srbijom i Crnom Gorom, uz ocenu da bi ishitrena odluka u vezi s Hrvatskom mogla da pošalje pogrešnu poruku SCG i Bosni i Hercegovini.

Fajnenšel tajms piše da je EU izgleda odlučila da dve balkanske države pošto-poto dovede pod svoje okrilje, iako se stanovništvo članica EU protivi daljem proširenju, prenosi BBC. List konstatuje da se otvaranje pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruženju sa SCG poklopio s godišnjicom demokratskih promena u SCG.

Tajms u uredničkom komentaru ocenjuje da je odluka evropskih ministara da počnu pregovore s Hrvatskom u najmanju ruku uznemirujuća, ne samo zato što je tu zemlju za pregovaracki sto za ruku doveo njen viševekovni okupator, Austrija, već i zbog toga što se time šalje i potpuno pogrešna poruka SCG i BiH. "Te države još nisu preuzele odgovornost za žrtve nedavnih ratova, niti su učinile sve neophodne korake kako bi došlo do trajnog pomirenja na Balkanu", ocenjuje list, javlja Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: