EU - problemi sa Turskom

Ministri inostranih poslova Unije su se složili oko početka pregovora sa Turskom.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 03.10.2005.

17:55

Default images

Austrija, koja je kočila ceo proces uslovom da, izmedju ostalog, pregovori sa Hrvatskom počnu u isto vreme, pristala je samo ako i dalje bude otvorena opcija "privilegovanog partnerstva" Turske u Uniji. Turski mediji javljaju da je tekst dogovora prihvaćen i da je ministar inostranih poslova AbdulaH Gul na putu za Luksemburg, ali portparol premijera Taipa Erdogana demantovao je tu vest.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren je u Luksemburgu izjavio da otvaranje pregovora sa EU treba da bude "podstrek turskim političkim snagama da unaprede vladavinu zakona i poštovanje ljudskih prava" i dodao da se Turskoj sada otvaraju izgledi da postane "stabilna i demokratska zemlja".

Ren je to rekao na konferenciji za novinare na kojoj je predstavnik predsedavajućeg EU Velike Britanije, šef diplomatije Džek Stro obelodanio da počinju pregovori sa Turskom. On je naglasio i da će uslovi za ulazak Turske u članstvo EU biti isti kao i za sve zemlje koje su ranije bili kandidati za učlanjenje u redove evropske dvadesetpetorice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: