"Saradnja u Jugoistočnoj Evropi"

U Beogradu je danas održan okrugli sto "Regionalna saradnja u Jugoistočnoj Evropi".

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.10.2005.

15:38

Default images

Učesnici skupa su naveli da je liberalizacija viznog režima od ključnog značaja za dalji razvoj regionalne saradnje, koja je uslov za ulazak zemalja Jugoistočne Evrope u EU. Ministar za ekonomske poslove sa inostranstvom Milan Parivodić naglasio je da je Hrvatska u fazi pregovora, u kojoj se SCG sada nalazi, imala slobodniji vizni režim i da on ne bi probijao sistem EU ako bi bio primenjen na SCG.

Direktor Generalne direkcije za EU pri Ministarstvu spoljnih poslova SCG Pavle Jevremović rekao je da je Srbija u izolaciji i da je takvo stanje nedopustivo.

Funkcioner Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope Goran Svilanović izjavio je da region u sadašnjoj formi neće postojati ako građanima SCG i posle 1. januara 2007. budu potrebne vize i za Bugarsku i Rumuniju. "Nadam se da ću dobiti podršku Bugarske i Rumunije za liberalizaciju vižnog režima jer šengenski zid mora biti rušen. Moramo da razmišljamo da je regionalna saradnja priprema za EU jer ćemo i u EU morati da funkcionišemo kao regija. Zajednički interesi postoje i EU treba da ih ohrabri, da nagradi pozitivne primere saradnje, što će stimulisati rešenje problema u regionu", kaže Svilanović.

Specijalni koordinator Pakta Erhard Busek i pomoćnik ministra za ekonomske odnose sa inostranstvom Jelena Baćović ocenili su da je regionalna saradnja neophodna za borbu protiv organizovanog kriminala, zaštitu životne sredine i zbog liberalizacije trgovine u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: