EU odobrila pregovore sa SCG

Šefovi diplomatija EU i zvanično su odobrili početak pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.10.2005.

08:23

Default images

Odluka, saopštena na ministarskom sastanku u Luksemburgu, doneta je bez rasprave. Evropska komisija može da počne pregovore zato što je u SCG došlo do "suštinskog napretka" u demokratskim, proevropskim reformama, obrazloženje je ministara ino-poslova EU. Današnja odluka predstavlja prvi ozbiljan korak na putu evropskih integracija, a brzina napredovanja SCG zavisi od brzine reformi.

Otvaranje pregovora došlo je, simbolično, pred petu godišnjicu promena u Srbiji i uklanjanja režima Slobodana Miloševića. Ministri spoljnih poslova EU pozdravili su suštinski progres koji je učinila Srbija i Crna Gora i, imajući u vidu predstojeću godišnjicu demokratskih promena u oktobru 2000, preporučuje otvaranje pregovora prvom mogućom prilikom. To će biti prvi važan korak u uspostavljanju ugovornog odnosa između EU i SCG, kaže se u usvojenom tekstu zaključka sa sastanka.

Brzina kojom će se SCG približavati EU zavisiće od brzine kojom bude sprovodila neophodne reforme, a samo zaključivanje sporazuma zavisiće od uspostavljanja odgovarajućih zakonskih okvira, efektivne primene Ustavne povelje i pune saradnje sa sudom u Hagu.

Ministri EU očekuju da SCG sada preduzme odlučujuću akciju kako bi se svi optuženi za ratne zločine, a pre svega Ratko Mladić i Radovan Karadžić, našli pred sudom u Hagu.

Odluka o otvaranju pregovora, usvojena je bez rasprave i prigovora bilo koje zemlje članice, u atmosferi koja je potpuno obeležena neslaganjima oko pregovora o članstvu sa Turskom i Hrvatskom. Karla del Ponte je u svom izveštaju koji je danas predločila ministrima EU ocenila da Hrvatska u potpunosti sadrađuje sa sudom u Hagu, tako da se može očekivati zeleno svetlo i za Hrvatsku. Posle velike neizvesnosti,

Savet ministara je postigao saglasnost i oko ponude upućene Turskoj, ali se u ovom trenutku još uvek ne zna da li je ona prihvatljiva i za samu Tursku.

Koštunica: Veliko priznanje

Važan korak: Koštunica i Labus (FoNet, arhiva)
Povodom odluke Saveta ministara EU o otpočinjanju pregovora o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom, premijer Srbije, Vojislav Košunica izjavio je za javnost da je ovakva odluka veliki uspeh i zasluga Vlade Srbije, svih građana i cele države. "Kada je Savet ministara EU ovog proleća, 25. aprila, odobrio pozitivnu Studiju izvodljivosti, najviši organi EU predvideli su da će pregovori o Sporazumu započeti oktobra ove godine. Kao što vidimo, naš partner u ovom velikom poduhvatu za našu zemlju, a to je EU, i mi kao državna zajednica SCG čvrsto se držimo predviđenog kalendara".

Koštunica je izjavio da je sada od najvećeg značaja da se što pre okončaju pregovori i da se nakon njih zaključi sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kako bi sledeće godine SCG praktično postala pridružena članica EU. Ovakva odluka Evropske unije je "u ovom trenutku najobjektivnije priznanje reformama koje su u našoj zemlji sprovedene i istovremeno najveći podsticaj nastavku unutrašnjeg sređivanja države". "Svestan sam teškoća koje su građani trpeli svih ovih godina i da svi mi želimo konkretne rezultate. Sada, posle svega što je urađeno mogu sa izvesnošću da kažem da naša zemlja, pored velikog političkog priznanja koje je dobila, danas ulazi u novu fazu odnosa sa Evropom, koja će neminovno i sasvim vidljivo doprineti poboljšanju životnog standarda građana". 

Koštunica kaže da su dalji zadaci nastavak usaglašavanja zakonodavnog sistema sa propisima EU, nastavak jačanja i uređivanja državne uprave, ostvarivanje Ustavne povelje i saradnja sa Haškim tribunalom. "Evropska politika podrazumeva integraciju, a ne dezintegraciju i nove podele i nova rasparčavanja zemlje. Vlada Srbije na današnju odluku Saveta ministara EU gleda kao na idealnu priliku za opšte okupljanje oko ovog najvažnijeg razvojnog projekta za našu državu", kaže se u izjavi.

Tadić: Važan, ali tek jedan od prvih koraka

Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je zadovoljstvo odlukom Saveta ministara EU o početku pregovora sa SCG o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju ocenivši da je to "važan, ali tek jedan od prvih koraka".

"SCG mora da ispuni sve svoje međuanrodne obaveze uključujući i potpunu saradnju sa Haškim tribunalom. Svi optuženi za ratne zločine moraju biti u Hagu, na prvom mestu general Ratko Mladić", kazao je Tadić novinarima u Budimpešti.

On je dodao da su evropska i evroatlantska integracija i bolja budućnost svih gradajana prioritetni ciljevi Srbije i SCG.

Labus: Spremni za brze pregovore

Najveći deo sporazuma odnosi se na trgovinska pitanja i zansivanje trgovinskog odnosa sa EU, a 50 odsto pregovora biće iz domena poljoprivrede. Vlada Srbije već ima strategiju za pridruživanje i ti pregovori sa EU neće dugo trajati, rekao je potredsednik vlade Miroljub Labus najavljući formalni početak pregovora za sledeću nedelju kada u Beograd dolazi evropski komesar za proširenje Oli Ren: "Mi smo spremni za jako brze pregovore koji mogu da traju, da kažem između devet i 12 meseci. Ako sve bude u redu sa referendumom onda devet meseci ako ne onda 12 meseci".

Velika Britanija koja predsedava EU stavila je do znanja da šefovi diplomatija evropske dvadesetpetorice traže punu saradnju s Hagom i "odlučujuću akciju" da u tribunal odu svi optuženi za ratne zločine, "a pre svega Ratko Mladić i Radovan Karadžić". Miroljub Labus kaže da je Vlada Srbije svesna da nema puno vremena da završi taj posao, ali i da izručenje Ratka Mladića Hagu ne može da veže ni za jedan rok.

Šef Delegacije Evropske komisije u Beogradu Žozep Ljoveras kaže da sada Srbiji predstoji ozbiljan posao na putu ka Uniji, ali za razliku od Labusa drugačije vidi koliko on može trajati: "Teško je reći koliko pregovori mogu da traju i to pre svega zavisi od napora koji će Srbija učiniti. U sporazumima o Asocijasciji i stabilizaciji koje su imale druge zemlje sada članice EU, pisalo je do 8 meseci, a trajalo je do nekoliko godina. I kada taj sporazum bude završen, SCG moćiće da se kandiduju za punopravno članstvo. Objavljivanje današnje odluke u Luksemburgu je prvi korak na tom putu".

Ostale reakcije

Milica Đilas, savetnica u Kancelariji SCG za pridruživanje EU navodi da se najveći deo Sporazuma odnosi na trgovinska pitanja. "Mi ne pristupamo EU sada niti o tome pregovaramo, Pregovaramo o pridruživanju, odnosno o zasnivanju prvenstveno trgovinskog odnosa. Sličan ugovor, malo siromašniji, imali smo još 1980, Sporazum o trgovini i saradnji, a sada se konačno, kao SCG, nalazimo na početku pregovora o sličnom sporazumu", kaže ona.

Jelica Minić iz Evropskog pokreta u Srbiji kaže da je reč o jednom od najznačajnijih koraka u približavanju EU jer SCG počinje da gradi institucionalne odnose s Briselom. Ona, međutim, navodi da se ne može očekivati da će vidljivi rezultati biti ostvareni brzo. "Značajno je to što se u EU ozbiljnije razmišlja o tome kako olakšati naučne i poslovne veze pojedinaca iz naše zemlje i država EU. To znači da sada treba ući u mnogo direktniji proces otvaranja pitanja viza, ali će najdirektnija korist biti pokretanje pregovora. Stavljanje SCG na taj kolosek je izuzetno značajan signal investitorima, pa se možemo nadati da će u narednom periodu porasti interesovanje investitora za ulaganja, ali da će biti povećana sigurnost i domaćih investitora", kaže ona. Jelica Minić navodi i da je početak pregovora o sporazumu o pridruženju proces koji ne dozvoljava velika kašnjenja i gde počinje prilagođavanje pravnog, ekonomskog i političkog sistema SCG s tekovinama EU.

Milan Parivodić, ministar Srbije za ekonomske odnose sa inostranstvom, ocenjuje da će Srbija postati najatraktivnija za strana ulaganja u regionu kada usvoji akcioni plan i strategiju za uklanjanje barijera za strane investitore.

Busek: SCG da se usmeri na ono glavno

Koordinator Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope Erhard Busek kaže da SCG, u pregovorima o priključenju EU, treba da se usmeri na glavne zadatke, koje će Pakt podržati. Busek je na konferenciji o regionalnoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi rekao da će ulazak zemalja regiona u EU doprineti njihovoj stabilnosti i povećanju spoljno-trgovinske razmene, javlja Beta.

Drašković: EU otvorila vrata SCG 

Ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gor Vuk Drašković izrazio je uverenje da će SCG "veoma brzo" početi pregovore o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. "Uz dobru političku volju i odsustvo opstrukcije, sve što je u nadležnosti državne zajednice može biti ispunjeno do leta iduće godine, s tim što haška prepreka mora biti uklonjena najduže za dva meseca", rekao je Drašković povodom današnje odluke šefova diplomatija EU.

"Kao šef pregovaračkog tima državne zajednice SCG, insistiraću na najbržem ispunjenju naših prioritetnih obaveza, od izručenja Tribunalu u Hagu svih optuženih i maksimalne harmonizacije odnosa izmedju država članica, pa do integrisanog upravljanja državnom granicom i ispunjenja svih uslova za 'belu šengensku listu'", dodao je.

Marović pozdravio odluku

Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović, pozdravio je odluku Saveta ministar EU o početku pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, i ocenio je kao veoma veliku i važnu za evropsku budućnost Srbije i Crne Gore.

Marović je saopštio da je pred SCG velika evropska šansa, jer je nakon davanja pozitivne Studije o izvodljivosti, EU današnjom odlukom Saveta ministara još jednom potvrdila punu podršku evropskim i demokratskim ciljevima SCG.

Prema njegovim navodima institucije država članica i državne zajednice spremne su za pregovore sa EU. "Uveren sam da će pregovori biti uspešni i da će Srbija i Crna Gora u bliskoj budućnosti biti pred vratima punopravnog članstva u EU, što je jedina perspektiva koja omogućava dugotrajnu stabilnost i razvoj", naglasio je Marović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: